RSS
 


Ciorbă de ștevie

12 Apr

ciorba de stevie (5).JPG Ciorba de ștevie, dragii moșului, este una dintre cele mai bune și mai sănătoase zemuri. Este la fel de bună rece vara, pe cât este de bună caldă, primăvara. Din acest motiv, nici nu este indicat să faceți mai puțin de-o oală de 4-5 litri 😉

Deși îmi place foarte mult și am mâncat din mai multe surse, n-am găsit încă una care s-o egaleze pe cea făcută de mama, așa că tot despre aceea o să vă povestesc și vouă.

Ingrediente pentru o oală de 4-5 litri cu ciorbă:
3 legături de ștevie (~600 gr) – am făcut și o poză ca să vă faceți o idee despre cantitate
2 cepe
1 ardei gras (1/2 dacă e foarte gras) 🙂
2 morcovi mari (3 mici)
1 păstârnac
o bucată de țelină, cam cât păstârnacul
8-10 cartofi mici (puțin mai mari decât o nucă) sau echivalentul în cartofi mari
100 gr orez
2 ouă
1,5 lt borș
2 linguri pastă de tomate (sau bulion, roșii în bulion, suc de roșii)
ulei
leuștean
sare

  1. Spălați orezul și puneți-l la înmuiat în apă rece.
  2. Curățați ștevia: îndoiți frunza în două, țineți-o bine, să nu fugă, cu mâna stângă (sau dreapta, dacă ești stâgaci; la propriu, zic), iar cu dreapta rupeți nervura principală a frunzei.
  3. Spălați foarte bine ștevia, că nu știți prin grădina cui a stat și ce căței s-au “jucat” pe acolo… 🙂
  4. Tocați mărunt ceapa, morcovii, ardeiul gras, păstârnacul și țelina.
  5. Spălați și curățați cartofii. Dacă’s mari, tăiați-i, ca să fie puțin mai mari decât o nucă.
  6. Puneți o oală cu vreo 3 litri de apă pe foc și, după ce a fiert, cufundați ștevia și blanșați-o vreo 45-60 secunde. Apoi o scoateți, o scurgeți, o tăiați grosier și o lăsați deoparte.
  7. Puneți un alt vas (sau spălați oala de mai devreme 🙂 ) pe foc, cu vreo 2 litri de apă și țineți-o pe foc mic, să stea caldă.
  8. Încingeți bine oala cea mare în care veți face ciorba și apoi puneți uleiul (~30-50 ml).
  9. Căliți ceapa, apoi adăugați ardeiul. După 2-3 minute, adăugați morcovul. După alte 3 minute adăugați păstârnacul și țelina.
  10. Puneți apă încălzită peste legume, cât să le acopere și lăsați-le să fiarbă vreo 5 minute.
  11. Adăugați cartofii, apă încălzită cât să-i acopere și un praf de sare. Lăsați-i să fiarbă vreo 10 minute și apoi adăugați orezul.
  12. După alte 10 minute, adăugați ștevia. După 5 minute puneți pasta de tomate.
  13. Puneți borșul la fiert într-un alt vas și când ajunge la punctul de fierbere, adăugați-l în oala cu ciorbă.
  14. Între timp bateți puțin cele două ouă. Puțin, cât să se amestece albușul cu gălbenușul. Nu le bateți ca pentru omletă 🙂
  15. Turnați ouăle în ciorbă, puțin câte puțin, eventual “strecurându-le” printre dinții furculiței, ca să obțineți popularele zdrențe.
  16. Opriți focul și presărați o legătură mare de leuștean tocat deasupra.

Opțional puteți să o serviți cu smântână, dar, sub nici o formă nu turnați smântână în toată oala. Copil fiind, acasă o mâncam fie cu cartofi prăjiți, fie cu omletă. Acum o mănânc goală. Cică ar fi mai sănătos… 🙂

Deși poate părea descurajator de lung șirul de operațiuni, vă asigur că doar curățarea șteviei o să vă ia ceva timp. Restul se fac foarte ușor și rapid.

Să aveți poftă![pe2-gallery class=”aligncenter” ] ciorba de stevie (1).JPGciorba de stevie (2).JPGciorba de stevie (3).JPGciorba de stevie (4).JPGciorba de stevie (5).JPG[/pe2-gallery]

Print Friendly
 


Etichete: , , , ,

Adauga un comentariu

 

 
  1. Mari

    12 April, 2011 at 09:34

    Este una din ciorbele preferate ale familiei noastre, numai cine nu a mancat nu stie, iar cei care nu au gustat-o nu stiu ce au pierdut.
    BRAVO !
    Gustos si sanatos.

     
  2. Maria Vasile

    10 March, 2015 at 05:46

    am sa fac si eu aceasta reteta, mie imi place foarte mult stevia! Multumesc ptr. reteta!

     
  3. Vasile maria

    10 March, 2015 at 07:48

    vreau sa primesc zilnic retete de post!

     
  4. Gabriela Miron

    25 March, 2015 at 09:01

    Super buna. ..fac această ciorbă de câte ori pot primăvara. ..stau la țară și am toate legumele în grădină. .
    chiar de dimineață am făcut o oală.
    Am pus și câteva urzici …..;-) 😉

     
  5. Fanica Fani Garbis

    15 April, 2015 at 17:51

    Sper sa-mi iasa f.buna!Dupa cit ma pricep in bucatarie este o reteta pe gustul meu!

     
  6. Valentina Arsenie

    4 May, 2015 at 08:52

    HRISTOS A INVIAT .
    Am facut si eu astazi,foarte buna super .

     
  7. Coca Galusca

    23 March, 2016 at 12:27

    cu ani in urma,o gateam des astazi o fac din nou,multumesc pt reteta

     
  8. Sa bucatarim

    25 March, 2016 at 06:00

    Cu drag 🙂

     
  9. Marilena

    27 March, 2016 at 22:38

    Am facut o astazi si mi a iesit f bine! Acum caut retete de post

     
    • Andi

      28 March, 2016 at 16:17

      Ma bucur 🙂

       
  10. marinella

    20 March, 2017 at 19:54

    Eu pun ouă întregi în ciorba și e un deliciu

     
  11. Moni

    19 April, 2017 at 14:26

    Super reteta a iesit perfect

     
 
Disable content selection plugin by JaspreetChahal.org