RSS
 


Supă de pui

09 apr.

supa de pui (4)Încă o dată, am avut dreptate: procentul de oameni care nu știu să facă o supă de pui (printre care, până de curând, mă număram, cu mândrie,  și eu:)) este foarte mare. Așa că în cele ce urmează vă voi dezvălui bine-păstratul secret al facerii supei 🙂

Întâi, pui pui. Cât ai. Sau cât vrei. În exemplul de față, eu am folosit 4 pulpe superioare + 4 pulpe inferioare pentru supa de pui.

Le pui la fiert într-o oală cu apă rece (eu am fiert cantitatea de carne de mai sus în 4 litri de apă) în care musai adaugi un praf de sare (sare va face ca spuma să fie compactă și ușor de îndepărtat). Pe măsură ce apa va fierbe, spuma va începe să se formeze la suprafață. Pe măsură ce se formează, tu o aduni și o arunci. Când nu se mai formează spumă, poți pune legumele tăiate cubulețe: 4-5 cartofi, 3-4 morcovi, 2 păstârnaci, o țelină mică. Cel mai important ingredient dintr-o supă este ceapa. Dar pe asta nu o tai cubulețe, ci o cureți și o pui întreagă. La final o scoți și o arunci. În oala mea cu supă, 2 cepe și-au dat obștescul sfârșit 🙂

Totul trebuie să fiarbă pe foc mediu, fără clocot și fără capac, vreo juma’ de oră. Din când în când mai înțepi câte-un cartof sau morcov cu o furculiță. Supa e gata când furculița pătrunde relativ ușor în legume. Nu le fierbe ca pentru piure! Legumele trebuie să fie moi, dar totuși puțin crocante.

Tăițeii din orez îi adaugi cu 1 minut înainte să oprești focul. Ăștia se fierb imediat. Dacă preferi tăițeii clasici, îi pui cu vreo 5 minute înainte.

Apoi guști supa de pui și o condimentezi cu sare și piper (proaspăt măcinat). Se servește fierbinte, cu pătrunjel proaspăt, tocat. Eu a trebuit să folosesc din cel uscat pentru că la 22:30, când mi-a venit mie cheful de gătit, n-am ai găsit pătrunjel verde… 🙂

Poftă mare!supa de pui (5)

O altă variantă este supa de pui a ala grec – https://www.sabucatarim.ro/2010/12/supa-de-pui-a-la-grec-meniu-dintr-un-pui/

Print Friendly, PDF & Email
 


68 Comentarii

Postat de Andi in pui, SUPE, CIORBE

 

Etichete: , , , ,

Adauga un comentariu

 

 
    • Andi

      9 aprilie 2011 at 18:16

      Seamănă între ele ca două picături de… supă :))

       
  1. Ruxandra

    9 aprilie 2011 at 17:16

    Ete fix asa o fac si eu, numai ca imi place sa las ceapa inauntru, daca o fac cu taitei. Daca o fac cu galusti, nu o las. De fapt atunci nu prea las decat morcovul, pentru culoare.
    Pe ce esantion de populatie ai obtinut rezultatul acela statistic? :)))))

     
    • Andi

      9 aprilie 2011 at 18:17

      Pe un eșantion… reprezentativ 😛

       
  2. Cristina Gabriela

    10 aprilie 2011 at 19:00

    Arata extraordinar, iar ceapa daca e lasata in supa ii schimba culoarea, asa ca ai perfecta dreptatea, acesta este unul din secretele unei supe reusite.
    Cu aceasta supa iese si un pilaf de nota 10.

     
    • Andi

      11 aprilie 2011 at 21:45

      Mulțumesc, Cristina. Bun sfat! 🙂

       
  3. Mari

    16 aprilie 2011 at 20:27

    Astazi am facut „Supa de pui” si am avut servit-o cu hrean.
    Multumim pentru reteta.

     
    • Andi

      17 aprilie 2011 at 07:44

      Cu multă plăcere. Să vă fie de bine! 🙂

       
  4. J.Browne .Donica

    23 august 2011 at 19:14

    Incerc acum . Sa vedm ce o sa iasa. Best Regards J.B

     
  5. Flavius

    12 septembrie 2011 at 16:24

    I-am cam dat in cap pentru prima incercare… cred ca am pus prea mult marar dupa gust asa simt :(. Poate data viitoare iese :p

     
    • Andi

      12 septembrie 2011 at 18:31

      Flavius, nu te da bătut! 🙂
      Sfatul meu este să nu mai pui deloc mărar și să te rezumi la pătrunjel sau cel mult leuștean. Se „pupă” mai bine decât cu mărarul. 😉
      Spor!

       
  6. alison

    30 septembrie 2011 at 19:33

    eu pun musai si 2-3 catei de usturoi!:)

     
    • Andi

      30 septembrie 2011 at 20:32

      În supa de pui? 🙂

       
    • edith

      22 decembrie 2011 at 09:26

      si eu pun usturoi si citeva boabe de piper ,plus cozile verzi de la patrunjel ; apoi o strecor,supa e clara si aromata ; pastele din comert le fierb separat ,apoi le impart pe farfurii cu legume fierte si bucati de carne ; deasupra torn supa fierbinte,presar frunze de patrunjel tocat marunt si piper proaspat macinat,penu cine doreste…uneori sint atit de harnica incit fac chiar eu fideaua !

       
      • Andi

        22 decembrie 2011 at 11:36

        Edith, tu faci supa aşa cum ar trebui să fie făcută la restaurant 🙂 Din păcate, sunt puţini bucătari care procedează aşa.
        Dar cu usturoiul în supă tot nu sunt convins :)) Ca să încerc, vreau să fie minim 3 persoane care să mă convingă :))

         
        • edith

          27 decembrie 2011 at 19:53

          am uitat sa enumar si gulia printre zarzavaturi ; cei din restaurante fac dupa mine si nu invers

           
          • Andi

            27 decembrie 2011 at 20:03

            N-am spus că ar fi invers, Doamne ferește, ci că așa ar trebui să procedeze toți bucătarii de prin restaurante 🙂
            Bună gulia, dar n-am încercat să o pun în supă până acum 🙂

             
            • edith

              27 decembrie 2011 at 20:07

              ei,daca e gulioara,fara fibre lemnoase,e chiar gustoasa,iar ‘capacul’,chiar de sub frunze e furat de bucatareasa,pe care il maninca…

               
              • Andi

                27 decembrie 2011 at 20:08

                Hahaha trebuie să încerc și capacul, în cazul ăsta… 🙂

                 
                • edith

                  27 decembrie 2011 at 20:11

                  pofta buna ! e revigorant dialogul,multumesc

                   
                  • Andi

                    27 decembrie 2011 at 20:51

                    Și pentru mine. Eu îți mulțumesc! 🙂

                     
  7. Valentin

    15 decembrie 2011 at 21:35

    Am facut o supa extraordinara, nu am avut taitei din orez, asa ca am folosit taitei obisnuiti din comert .
    In perioda premergatoare sarbatorilor de iarna (cand ramanul cam uita de dieta), cred ca acest meniu este un pansament gastric bine venit.

     
    • Andi

      15 decembrie 2011 at 22:43

      Să-ți fie de bine! 🙂

       
  8. petronela

    16 decembrie 2011 at 14:16

    retete foarte gustoase le-am fakut pe toate .

     
    • Andi

      16 decembrie 2011 at 18:04

      Mulțumesc, Petronela. Mă bucur că ți-au plăcut 🙂

       
  9. deiu

    11 octombrie 2012 at 14:36

    ce tare

     
  10. cristina

    23 octombrie 2012 at 15:22

    super buna!:*

     
    • Andi

      23 octombrie 2012 at 19:33

      Mulțumesc, Cristina 🙂

       
  11. Aripioare picante (chicken wings) | Să bucătărim

    15 ianuarie 2013 at 19:02

    […] 40 de bucati (adica 20 de aripioare), carora le-am taiat varfurile (pe care le-am pastrat pentru supa) si pe care le-am blanșat (10 secunde in apa fiarta), dupa care le-am uscat bine, inainte de a le […]

     
  12. Anca

    25 ianuarie 2013 at 22:08

    In Ardeal asa se face supa de carne (pui, curcan, vita) dintotdeauna. Un pont, pt ca supa sa tina mai mult si sa nu se strice: taieteii se fierb separat in apa cu sare si ii pui in supa doar in farfurie. Asa, nici nu se tulbura supa din cauza amidonului, ci ramane clara, limpede. Noi chiar strecuram supa si adaugam legumele si carnea in farfurie, odata cu taieteii. O supa reusita e una clara, fara particule care sa pluteasca prin ea 🙂

     
    • Andi

      25 ianuarie 2013 at 23:06

      Anca, sunt perfect de acord cu tot ce-ai spus, insa, daca am de ales intre o supa buna, clara dar care e mai migaloasa sau una buna, neclara si rapida, o voi alege pe a doua fara sa clipesc 🙂

       
  13. Aura Chipirliu

    22 mai 2013 at 16:00

    SUPER GUSTOASA

     
  14. German Camelia Aurora

    25 mai 2013 at 11:26

    Cand pun pulpele la fiert le pun intregi sau le tai bucatele cum se vede in poza?

     
  15. Andi

    27 mai 2013 at 05:45

    Buna Camelia. Pulpele se pun intregi, cu tot cu os, pentru ca de acolo vine o mare parte din gust 😉
    Dupa ce s-a fiert carnea, o poti lasa intreaga, sa se lupte fiecare cu ea, in farfurie 🙂 sau o poti scoate pe un tocator si taia bucatele, ca in poza, dupa care o pui la loc in oala.

     
  16. Doar Al Tau

    7 iunie 2013 at 08:58

    ms.a iesit bun bun 😀

     
  17. Ana

    4 iulie 2013 at 11:31

    Acum ma duc sa fac, tre sa iasa tare buna !

     
  18. Dan Marcu

    21 august 2013 at 18:27

    Minunata !

     
  19. paun elena

    2 octombrie 2013 at 16:20

    acum incerc sa o prepar si eu am sa iti spun cum a iesit;)

     
  20. Paun Elena

    2 octombrie 2013 at 17:37

    sunt mandra de mine:) mia iesit o supa dumnezeiasca
    🙂

     
  21. Mariana Vint

    3 octombrie 2013 at 02:06

    bravoooooo mami

     
  22. Petru

    21 octombrie 2013 at 12:18

    A ieșit bine.Multumesc!

     
    • Andi

      21 octombrie 2013 at 17:43

      Sa va fie de bine! 🙂

       
  23. Cele mai accesate retete in 2013 | Să bucătărim

    3 ianuarie 2014 at 15:52

    […] 1. Supa de pui – 38.600 vizualizari […]

     
  24. Chircu Claudiu Alin

    25 ianuarie 2014 at 06:27

    Sa bucatarim Cred ca era miam miamm 🙂

     
  25. Chircu Claudiu Alin

    25 ianuarie 2014 at 06:27

    Iti multumesc foarte mult pentru reteta si pot spune ca a mers de minune !

     
    • Andi

      27 ianuarie 2014 at 08:08

      Sa fii sanatos! 🙂

       
  26. Macovei Sandra Ely

    31 ianuarie 2014 at 09:59

    multumesc pentru reteta !!

     
  27. Rose Marie Matei

    4 aprilie 2014 at 17:03

    Una din cele mai satioase supe la noi in Ardeal. Dar eu o fac in oala sub presiune iar taiteii ii fierb separat. Delicioasa.

     
  28. Alex

    4 mai 2014 at 21:09

    Da pai si eu la 22 30 am terminat de gatit, da nu i bai…:))) merge si patrunjel uscat!

     
  29. Deutza Andreea

    13 decembrie 2014 at 07:45

    Acum o voi gati, sunt curioasa sa vad cum iese, sunt la inceput cu bucataria. Multumesc.

     
  30. Deutza Andreea

    13 decembrie 2014 at 12:24

    Buna, am gatit supa, a iesit foarte buna! Am sa mai gatesc.

     
  31. Ionela Ella

    13 februarie 2015 at 20:34

    mersi

     
  32. Rose Marie Matei

    5 aprilie 2015 at 07:10

    O fac chiar des, si tot asa cu taitei de orez, pentru ca sunt alergica la gluten. Satioasa si delicioasa.

     
  33. Fish Tank

    9 iulie 2015 at 22:49

    io acuma la 1 noaptea fac ceva asemanator….4 pulpe intregi cu spate …de pui…o ceapa …2 morcovi… telina radacina+frunze….patrunjel radacina+ frunze…o lingura rasa de orez….2 cartofi noi taiati cuburi….marime mijlocie…piper+sare +vegeta+ un catel de usturoi…si o jumate de ardei gras…dulce…totul la kukta ( oala sub presiune )…dureaza 35-40 minute

     
  34. Maria Si Blaj Cristi

    11 octombrie 2015 at 08:57

    e buna am facut si eu,e tare gustoasa

     
  35. Elena Roxi

    7 decembrie 2015 at 09:48

    super buna

     
  36. Ovidiu Roxana Andrei

    21 ianuarie 2016 at 10:22

    bun bun

     
  37. Felix Artega

    6 februarie 2016 at 14:24

    ..Super ! ..

     
  38. Tzwtzu Clouds

    1 iunie 2016 at 13:29

    Si eu am făcut după rețeta asta! A ieșit super! Am primit note bune! Mulțumesc frumos!

     
  39. Nick

    15 noiembrie 2016 at 19:10

    Citind acest post mi s-a facut foarte mare pofta de supa de pui si am decis sa fgatesc in aceasta seara. am toate ingredientele la dispozitie mai putin „praf de sare”, ma intrebam, oare are ceva daca pun esenta de sare in loc de praf de sare?

     
  40. Loredana Bote

    26 noiembrie 2016 at 18:50

    Am facut supa pentru prima oara si nu credeam ca va iesi atata de buna.Reteta asta e cea mai tare.??

     
    • Andi

      26 noiembrie 2016 at 21:57

      Multumesc 🙂 Ma bucur ca ti-a placut 😉

       
  41. Makai Lucian

    18 martie 2017 at 10:43

    Minunată rețetă , a ieșit foarte gustoasă multumesc mult ??

     
  42. Ada

    23 aprilie 2019 at 17:03

    Supa ta e de fapt o ciorba taraneasca de pui. In supa nu se pun cartofi ever sau legume maruntite. Supa clara de pui cu taietei se face cu morcov, pastarnac,patrunjel, ceapa si dupa preferinta telina.

    Legumele se fierb intregi si se scot la final.

    Spor in continuare la invatat 😉