RSS
 


Supă de pui

09 Apr

Supă de puiÎncă o dată, am avut dreptate: procentul de oameni care nu știu să facă o supă de pui (printre care, până de curând, mă număram, cu mândrie,  și eu:)) este foarte mare. Așa că în cele ce urmează vă voi dezvălui bine-păstratul secret al facerii supei Supă de pui

Întâi, pui pui. Cât ai. Sau cât vrei. În exemplul de față, eu am folosit 4 pulpe superioare + 4 pulpe inferioare de pui.

Le pui la fiert într-o oală cu apă rece (eu am fiert cantitatea de carne de mai sus în 4 litri de apă) în care musai adaugi un praf de sare (sare va face ca spuma să fie compactă și ușor de îndepărtat). Pe măsură ce apa va fierbe, spuma va începe să se formeze la suprafață. Pe măsură ce se formează, tu o aduni și o arunci. Când nu se mai formează spumă, poți pune legumele tăiate cubulețe: 4-5 cartofi, 3-4 morcovi, 2 păstârnaci, o țelină mică. Cel mai important ingredient dintr-o supă este ceapa. Dar pe asta nu o tai cubulețe, ci o cureți și o pui întreagă. La final o scoți și o arunci. În oala mea cu supă, 2 cepe și-au dat obștescul sfârșit Supă de pui

Totul trebuie să fiarbă pe foc mediu, fără clocot și fără capac, vreo juma’ de oră. Din când în când mai înțepi câte-un cartof sau morcov cu o furculiță. Supa e gata când furculița pătrunde relativ ușor în legume. Nu le fierbe ca pentru piure! Legumele trebuie să fie moi, dar totuși puțin crocante.

Tăițeii din orez îi adaugi cu 1 minut înainte să oprești focul. Ăștia se fierb imediat. Dacă preferi tăițeii clasici, îi pui cu vreo 5 minute înainte.

Apoi o guști și o condimentezi cu sare și piper (proaspăt măcinat). Se servește fierbinte, cu pătrunjel proaspăt, tocat. Eu a trebuit să folosesc din cel uscat pentru că la 22:30, când mi-a venit mie cheful de gătit, n-am ai găsit pătrunjel verde… Supă de pui

Poftă mare!Supă de pui

Supă de pui
Supă de pui
Dacă ţi-a plăcut, poţi da mai departe :)
 


Etichete: , , , ,

Adauga un comentariu

 

 
    • Andi

      9 April, 2011 at 18:16

      Seamănă între ele ca două picături de… supă :))

       
  1. Ruxandra

    9 April, 2011 at 17:16

    Ete fix asa o fac si eu, numai ca imi place sa las ceapa inauntru, daca o fac cu taitei. Daca o fac cu galusti, nu o las. De fapt atunci nu prea las decat morcovul, pentru culoare.
    Pe ce esantion de populatie ai obtinut rezultatul acela statistic? :)))))

     
    • Andi

      9 April, 2011 at 18:17

      Pe un eșantion… reprezentativ :P

       
  2. Cristina Gabriela

    10 April, 2011 at 19:00

    Arata extraordinar, iar ceapa daca e lasata in supa ii schimba culoarea, asa ca ai perfecta dreptatea, acesta este unul din secretele unei supe reusite.
    Cu aceasta supa iese si un pilaf de nota 10.

     
    • Andi

      11 April, 2011 at 21:45

      Mulțumesc, Cristina. Bun sfat! :)

       
  3. Mari

    16 April, 2011 at 20:27

    Astazi am facut “Supa de pui” si am avut servit-o cu hrean.
    Multumim pentru reteta.

     
    • Andi

      17 April, 2011 at 07:44

      Cu multă plăcere. Să vă fie de bine! :)

       
  4. J.Browne .Donica

    23 August, 2011 at 19:14

    Incerc acum . Sa vedm ce o sa iasa. Best Regards J.B

     
  5. Flavius

    12 September, 2011 at 16:24

    I-am cam dat in cap pentru prima incercare… cred ca am pus prea mult marar dupa gust asa simt :(. Poate data viitoare iese :p

     
    • Andi

      12 September, 2011 at 18:31

      Flavius, nu te da bătut! :)
      Sfatul meu este să nu mai pui deloc mărar și să te rezumi la pătrunjel sau cel mult leuștean. Se “pupă” mai bine decât cu mărarul. ;)
      Spor!

       
  6. alison

    30 September, 2011 at 19:33

    eu pun musai si 2-3 catei de usturoi!:)

     
    • Andi

      30 September, 2011 at 20:32

      În supa de pui? :)

       
    • edith

      22 December, 2011 at 09:26

      si eu pun usturoi si citeva boabe de piper ,plus cozile verzi de la patrunjel ; apoi o strecor,supa e clara si aromata ; pastele din comert le fierb separat ,apoi le impart pe farfurii cu legume fierte si bucati de carne ; deasupra torn supa fierbinte,presar frunze de patrunjel tocat marunt si piper proaspat macinat,penu cine doreste…uneori sint atit de harnica incit fac chiar eu fideaua !

       
      • Andi

        22 December, 2011 at 11:36

        Edith, tu faci supa aşa cum ar trebui să fie făcută la restaurant :) Din păcate, sunt puţini bucătari care procedează aşa.
        Dar cu usturoiul în supă tot nu sunt convins :)) Ca să încerc, vreau să fie minim 3 persoane care să mă convingă :))

         
        • edith

          27 December, 2011 at 19:53

          am uitat sa enumar si gulia printre zarzavaturi ; cei din restaurante fac dupa mine si nu invers

           
          • Andi

            27 December, 2011 at 20:03

            N-am spus că ar fi invers, Doamne ferește, ci că așa ar trebui să procedeze toți bucătarii de prin restaurante :)
            Bună gulia, dar n-am încercat să o pun în supă până acum :)

             
            • edith

              27 December, 2011 at 20:07

              ei,daca e gulioara,fara fibre lemnoase,e chiar gustoasa,iar ‘capacul’,chiar de sub frunze e furat de bucatareasa,pe care il maninca…

               
              • Andi

                27 December, 2011 at 20:08

                Hahaha trebuie să încerc și capacul, în cazul ăsta… :)

                 
                • edith

                  27 December, 2011 at 20:11

                  pofta buna ! e revigorant dialogul,multumesc

                   
                  • Andi

                    27 December, 2011 at 20:51

                    Și pentru mine. Eu îți mulțumesc! :)

                     
  7. Valentin

    15 December, 2011 at 21:35

    Am facut o supa extraordinara, nu am avut taitei din orez, asa ca am folosit taitei obisnuiti din comert .
    In perioda premergatoare sarbatorilor de iarna (cand ramanul cam uita de dieta), cred ca acest meniu este un pansament gastric bine venit.

     
    • Andi

      15 December, 2011 at 22:43

      Să-ți fie de bine! :)

       
  8. petronela

    16 December, 2011 at 14:16

    retete foarte gustoase le-am fakut pe toate .

     
    • Andi

      16 December, 2011 at 18:04

      Mulțumesc, Petronela. Mă bucur că ți-au plăcut :)

       
  9. deiu

    11 October, 2012 at 14:36

    ce tare

     
    • deiu

      11 October, 2012 at 14:36

      im place reteta

       
      • Andi

        11 October, 2012 at 17:25

        Mulțumesc :)

         
  10. cristina

    23 October, 2012 at 15:22

    super buna!:*

     
    • Andi

      23 October, 2012 at 19:33

      Mulțumesc, Cristina :)

       
  11. Aripioare picante (chicken wings) | Să bucătărim

    15 January, 2013 at 19:02

    […] 40 de bucati (adica 20 de aripioare), carora le-am taiat varfurile (pe care le-am pastrat pentru supa) si pe care le-am blanșat (10 secunde in apa fiarta), dupa care le-am uscat bine, inainte de a le […]

     
  12. Anca

    25 January, 2013 at 22:08

    In Ardeal asa se face supa de carne (pui, curcan, vita) dintotdeauna. Un pont, pt ca supa sa tina mai mult si sa nu se strice: taieteii se fierb separat in apa cu sare si ii pui in supa doar in farfurie. Asa, nici nu se tulbura supa din cauza amidonului, ci ramane clara, limpede. Noi chiar strecuram supa si adaugam legumele si carnea in farfurie, odata cu taieteii. O supa reusita e una clara, fara particule care sa pluteasca prin ea :)

     
    • Andi

      25 January, 2013 at 23:06

      Anca, sunt perfect de acord cu tot ce-ai spus, insa, daca am de ales intre o supa buna, clara dar care e mai migaloasa sau una buna, neclara si rapida, o voi alege pe a doua fara sa clipesc :)

       
  13. Aura Chipirliu

    22 May, 2013 at 16:00

    SUPER GUSTOASA

     
  14. German Camelia Aurora

    25 May, 2013 at 11:26

    Cand pun pulpele la fiert le pun intregi sau le tai bucatele cum se vede in poza?

     
  15. Andi

    27 May, 2013 at 05:45

    Buna Camelia. Pulpele se pun intregi, cu tot cu os, pentru ca de acolo vine o mare parte din gust ;)
    Dupa ce s-a fiert carnea, o poti lasa intreaga, sa se lupte fiecare cu ea, in farfurie :) sau o poti scoate pe un tocator si taia bucatele, ca in poza, dupa care o pui la loc in oala.

     
  16. Doar Al Tau

    7 June, 2013 at 08:58

    ms.a iesit bun bun :D

     
  17. Ana

    4 July, 2013 at 11:31

    Acum ma duc sa fac, tre sa iasa tare buna !

     
  18. Dan Marcu

    21 August, 2013 at 18:27

    Minunata !

     
  19. paun elena

    2 October, 2013 at 16:20

    acum incerc sa o prepar si eu am sa iti spun cum a iesit;)

     
  20. Paun Elena

    2 October, 2013 at 17:37

    sunt mandra de mine:) mia iesit o supa dumnezeiasca
    :)

     
    • Andi

      3 October, 2013 at 07:12

      Felicitari! :)

       
  21. Mariana Vint

    3 October, 2013 at 02:06

    bravoooooo mami

     
  22. Petru

    21 October, 2013 at 12:18

    A ieșit bine.Multumesc!

     
    • Andi

      21 October, 2013 at 17:43

      Sa va fie de bine! :)

       
  23. Cele mai accesate retete in 2013 | Să bucătărim

    3 January, 2014 at 15:52

    […] 1. Supa de pui – 38.600 vizualizari […]

     
  24. Chircu Claudiu Alin

    25 January, 2014 at 06:27

    Sa bucatarim Cred ca era miam miamm :)

     
  25. Chircu Claudiu Alin

    25 January, 2014 at 06:27

    Iti multumesc foarte mult pentru reteta si pot spune ca a mers de minune !

     
    • Andi

      27 January, 2014 at 08:08

      Sa fii sanatos! :)

       
  26. Macovei Sandra Ely

    31 January, 2014 at 09:59

    multumesc pentru reteta !!

     
  27. Rose Marie Matei

    4 April, 2014 at 17:03

    Una din cele mai satioase supe la noi in Ardeal. Dar eu o fac in oala sub presiune iar taiteii ii fierb separat. Delicioasa.

     
  28. Alex

    4 May, 2014 at 21:09

    Da pai si eu la 22 30 am terminat de gatit, da nu i bai…:))) merge si patrunjel uscat!

     
  29. Deutza Andreea

    13 December, 2014 at 07:45

    Acum o voi gati, sunt curioasa sa vad cum iese, sunt la inceput cu bucataria. Multumesc.

     
  30. Deutza Andreea

    13 December, 2014 at 12:24

    Buna, am gatit supa, a iesit foarte buna! Am sa mai gatesc.

     
 
Disable content selection plugin by JaspreetChahal.org