RSS
 


Fasole bătută

18 Dec

fasole_batuta (5)-2.jpg

Fasolea bătută sau făcăluită este una dintre mâncărurile mele preferate. Din comoditate însă, o fac destul de rar 🙂
De data asta mi s-a ivit ocazia să o fac împreună cu iahnia cu ciolan afumat, dar vouă o să vă scriu rețeta astfel încât să vă fie ușor să o faceți și separat.

Ingrediente:
250 gr fasole albă
1 cățel de usturoi
100 ml ulei
1-2 lingurițe zeamă de lămâie
1 ceapă
2 linguri pastă de tomate
sare, piper boabe

1. Cu o seară înainte spălați fasolea și lăsați-o la înmuiat în apă rece până dimineața.
2. Puneți-o la fiert în apă rece. În același timp, mai puneți la fiert o oală cu apă.
3. După ce începe să fiarbă, scurgeți apa din oala cu fasole și înlocuiți-o cu apă fiartă din oala de alături.
4. Ca să evitați balonările, schimbați apa de 3 ori.
5. În a patra apă fiartă puneți fasolea, jumătate de ceapă întreagă, sare și piper boabe.
6. După ce s-a fiert fasolea (o încercați), scurgeți-o și lăsați-o să se răcească.
7. Tăiați ceapa solzișori și căliți-o în 2 linguri de ulei încins bine.
8. Când s-a înmuiat, adăugați pasta de tomate, condimenteți cu sare și piper și după 1-2 minute, opriți focul.
9. Cu un blender, o lingură de lemn, o furculiță sau cu ce vreți voi, bateți fasolea, împreună cu usturoiul. Nu mă întrebați de unde vine “făcăluită”, că habar n-am. Așa i se mai zice 🙂
10. După ce ați obținut o pastă fină, adăugați treptat uleiul și zeama de lămâie. Ca la maioneză, dar fără teama că se va tăia 🙂
11. Potriviți de sare și piper după gust, puneți-o într-un vas și turnați ceapa călită, împreună cu uleiul din tigaie, peste ea.[pe2-gallery class=”aligncenter” ] fasole_batuta (1)-2.jpgfasole_batuta (3)-2.jpgfasole_batuta (4)-2.jpgfasole_batuta (5)-2.jpg[/pe2-gallery]

Întindeți-o pe o felie de pâine de casă și serviți-o cu murături. O nebunie! 🙂

Revenind puțin la ceapa tocată :), nu știu voi cum sunteți, dar mie nu-mi plac trei lucruri:208639l.jpg
1. să toc ceapa cu mănuși
2. să toc ceapa cu un robot de bucătărie
3. să-mi miroasă mâinile a ceapă vreo 2 zile după ce o toc… 🙂

Cum rezolvăm conflictul ăsta? 🙂 Foarte simplu: cu un săpun din oțel care îndepărtează rapid mirosurile de pe mâini!

Am văzut prima oară un astfel de săpun în urmă cu mulți ani la Zepter, dar, pentru mine, era îngrozitor de scump. De atunci am tot căutat, dar nu am găsit pe nicăieri în România, până acum două săptămâni, când l-am văzut la DMail.ro, la 29 lei.

De când l-am luat îl tot testez, ca să fiu sigur că face exact ceea ce promite, iar acum vă pot spune cu siguranță că îndepărtează mirosurile (mai ales pe alea urâte :)) de pe mâini, fără probleme. Vi-l recomand!208639_1.jpg

Print Friendly, PDF & Email
 


Etichete: ,

Adauga un comentariu

 

 
  1. Valentin

    18 December, 2011 at 16:36

    Sunt un mare fan al acestui fel de fasole si produsul tau finit arata extraordinar, felicitari.
    Sapunul din otel este super tare, nu credeam ca exista asa ceva, ar fi un cadou inedit, pe care Mosul ar trebui sa-l aiba in tolba sa pentru toti cei carora le place “sa bucatareasca”.

     
    • Andi

      18 December, 2011 at 16:50

      Îți foarte mulțumesc!
      Cât despre săpun, există și funcționează perfect! 🙂

       
  2. edith

    28 December, 2011 at 09:55

    iti spun de unde e facaluita …fasolea !
    fakanal,cu accent ascutit pe al doilea ‘a’,in limba maghiara inseamna lingura de lemn…adica blenderul de mai antart !

     
    • Andi

      28 December, 2011 at 10:24

      Foarte tare 🙂 Mulțumesc!

       
      • edith

        28 December, 2011 at 10:39

        n-ai pentru ce,poti sa ma verifici intr-un dictionar de regionalisme
        in legatura cu reteta : eu am o problema cu rosiile si nu ma crede nimeni ca nu-mi plac nici crude,nici fierte,nicicum,asa ca folosesc pasta sau suc doar la 2 lucruri,si anume ciorba de peste iute ca mamica dracului si ardei umpluti dar FARA zahar desi toate femeile din neamul meu ,de la eva incoace,au facut sos de rosii cu zahar pentru ardei…asta mi-s,io’s miss de maramu’ !

         
        • Andi

          28 December, 2011 at 11:13

          Fiecare cu preferințele și păsăricile lui 🙂 Mie-mi plac roșiile, de mor. Vara cu greu mănânc altceva decât roșii cu brânză 🙂

           
 
Disable content selection plugin by JaspreetChahal.org