RSS
 


Iahnie de fasole cu ciolan afumat

12 Dec

iahnie_de_fasole_cu_ciolan_afumat (4)-4.jpg PORCăriile astea, cel puțin la mine, devin absolut necesare după o vizită pe la târgurile cu produse tradiționale. În mod normal, întorc capul în partea opusă când văd porc, dar la târguri, nu știu… e ceva în aer care mă face să-l vreau :)

Cei care știți că durează mult prepararea felului ăstuia de mâncare, aveți perfectă dreptate. Cei care credeți că e dificil de făcut… vom vedea la final dacă vă înșelați sau nu :)

Ingrediente:
1 ciolan afumat de ~1.200 gr
700 gr fasole albă
3 cepe
2 morcovi
4 linguri pastă de tomate (eu am preferat 500 ml suc de roșii)
1 ardei gras, roșu
3 frunze de dafin
piper boabe
tarhon
pătrunjel (sau mărar, după preferință)
sare

1. Cu o seară înainte de a găti, spălați fasolea și lăsați-o la înmuiat în apă rece până dimineața.
2. Treceți fasolea înmuiată pe sub un jet de apă și apoi puneți-o la fiert în apă rece.
3. În același timp, mai puneți o oală cu apă pe foc, să fiarbă.
4. După ce începe să fiarbă, scurgeți apa din oala cu fasole și înlocuiți-o cu apă fiartă din oala de alături.
5. Ca să evitați balonările, schimbați apa chiar de 3 ori. (știu, sunt paranoic :))
6. În a patra apă fiartă puneți fasolea, ciolanul spălat sub jet de apă rece, foile de dafin, o ceapă tăiată-n patru, sare și piper boabe.iahnie_de_fasole_cu_ciolan_afumat (1)-2.jpg
7. Când începe să fiarbă, acoperiți-o cu un capac și lăsați focul mic spre mediu.
8. În funcție de fasolea pe care o aveți, va fierbe în 1-2 ore. Vă dați seama că e fiartă încercând-o. Trebuie să fie aproape perfect moale.
9. Când fasolea e aproape gata, puneți o oală suficient de mare cât să cuprindă toată mâncarea la încins cu 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui.
10. Căliți ceapa tocată mărunt. Apoi adăugați morcovii și ardeiul, tocați la fel de mărunt (sau dați pe răzătoare)iahnie_de_fasole_cu_ciolan_afumat (2)-2.jpg
11. Scoateți ciolanul pe un tocător și, după ce s-a răcit puțin, dezosați-l și tăiați carnea bucățele (cât de mari vă place să le găsiți în farfurie)iahnie_de_fasole_cu_ciolan_afumat (3).jpg
12. Adăugați bucățelele de ciolan peste legume și căliți-le câteva minute. Puneți apoi pasta de roșii (sau sucul de roșii).
13. După 2-3 minute adăugați fasolea, tarhonul și câteva polonice din apa în care a fiert și mai lăsați totul pe foc mediu vreo 10-15 minute.
14. Pentru un extra-mega-gust :) dați fasolea la cuptor vreo 10-12 minute.
15. Sărați, piperați și presărați pătrunjel (sau mărar) tocat.

Serviți cu murături sau cu ceapă roșie și oțet. Bun-bun-bun… :)
Să vă fie de bine!iahnie_de_fasole_cu_ciolan_afumat (4)-4.jpg
Deci, e dificil de făcut sau nu? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly
Dacă ţi-a plăcut, poţi da mai departe :)
 


Etichete: , , ,

Adauga un comentariu

 

 
  1. Mari

    13 December, 2011 at 06:31

    Ce bunatate, chiar ma intrebam cu ce ne mai surprinzi.

     
    • Andi

      13 December, 2011 at 07:12

      Mulțmesc! Ai aflat :)

       
  2. Cristina

    13 December, 2011 at 13:18

    Doar ceapa rosie lipseste din peisaj, asta asa ca sa gasesc un nod in papura, prea arata apetisanta!!! Si, nu vreau mai poftesc la bunatatile pe care le pregatesti…

     
    • Andi

      13 December, 2011 at 16:50

      Cârcotașo :)
      Lasă modestia că nu se compară ce fac eu cu bunătățile tale… :)

       
  3. Alice

    13 December, 2011 at 17:57

    valeu! valeu! valeu…ce face o poza din om :))

     
    • Andi

      13 December, 2011 at 18:05

      Imaginează-ți cum m-am simțit eu până când am mâncat… :))

       
  4. Fasole bătută « Să bucătărim

    18 December, 2011 at 13:32

    […] Din comoditate însă, o fac destul de rar De data asta mi s-a ivit ocazia să o fac împreună cu iahnia cu ciolan afumat, dar vouă o să vă scriu rețeta astfel încât să vă fie ușor să o faceți și […]

     
  5. Adina Dedu

    17 January, 2012 at 11:05

    La cum arata si la cum isi imagineaza papilele mele gustative ca este las toti melcii pentru o portie de fasole cu ciolan afumat…Si deci pot sa-i pun si cativa caini de usturoi?:)

     
    • Andi

      17 January, 2012 at 13:29

      Adina, dacă vrei musai, poţi :)

       
  6. Adriana

    23 November, 2012 at 21:29

    gatesc dar cand vine vorba d efasole cu ciolan ma gandesc de.. de mai multe ori. Vreau sa fie cum era fasolea facuta de mama. Baza tuturor mancarurilor ei o am dar deh nu mai e ea sa stea cu mine in telefon sa-mi spuna daca fac cum trebuie or ba. Sa scriu si concluzia: asta e cum o facea ea. Sa ne traiesti :)

     
    • Andi

      23 November, 2012 at 22:03

      Mă bucur că vă place :)
      Să trăim cu toții!

       
  7. Vasile Pascanut

    30 June, 2013 at 09:31

    imi place foarte mult fasolea cu ciolan

     
  8. George

    31 August, 2013 at 14:20

    mmmmmmm……….Nebunie curataaa

     
  9. Geanina Trifan

    9 October, 2013 at 18:05

    e o delicatese

     
  10. Andrei Din

    13 December, 2013 at 08:36

    Foarte buna reteta ms mult de ea!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     
  11. Paraschiva Gavrila

    3 July, 2014 at 15:53

    chiar imi este pofta

     
 
Disable content selection plugin by JaspreetChahal.org