RSS
 


Iahnie de fasole cu ciolan afumat

12 Dec

Iahnie de fasole cu ciolan afumat PORCăriile astea, cel puțin la mine, devin absolut necesare după o vizită pe la târgurile cu produse tradiționale. În mod normal, întorc capul în partea opusă când văd porc, dar la târguri, nu știu… e ceva în aer care mă face să-l vreau Iahnie de fasole cu ciolan afumat

Cei care știți că durează mult prepararea felului ăstuia de mâncare, aveți perfectă dreptate. Cei care credeți că e dificil de făcut… vom vedea la final dacă vă înșelați sau nu Iahnie de fasole cu ciolan afumat

Ingrediente:
1 ciolan afumat de ~1.200 gr
700 gr fasole albă
3 cepe
2 morcovi
4 linguri pastă de tomate (eu am preferat 500 ml suc de roșii)
1 ardei gras, roșu
3 frunze de dafin
piper boabe
tarhon
pătrunjel (sau mărar, după preferință)
sare

1. Cu o seară înainte de a găti, spălați fasolea și lăsați-o la înmuiat în apă rece până dimineața.
2. Treceți fasolea înmuiată pe sub un jet de apă și apoi puneți-o la fiert în apă rece.
3. În același timp, mai puneți o oală cu apă pe foc, să fiarbă.
4. După ce începe să fiarbă, scurgeți apa din oala cu fasole și înlocuiți-o cu apă fiartă din oala de alături.
5. Ca să evitați balonările, schimbați apa chiar de 3 ori. (știu, sunt paranoic :))
6. În a patra apă fiartă puneți fasolea, ciolanul spălat sub jet de apă rece, foile de dafin, o ceapă tăiată-n patru, sare și piper boabe.Iahnie de fasole cu ciolan afumat
7. Când începe să fiarbă, acoperiți-o cu un capac și lăsați focul mic spre mediu.
8. În funcție de fasolea pe care o aveți, va fierbe în 1-2 ore. Vă dați seama că e fiartă încercând-o. Trebuie să fie aproape perfect moale.
9. Când fasolea e aproape gata, puneți o oală suficient de mare cât să cuprindă toată mâncarea la încins cu 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui.
10. Căliți ceapa tocată mărunt. Apoi adăugați morcovii și ardeiul, tocați la fel de mărunt (sau dați pe răzătoare)Iahnie de fasole cu ciolan afumat
11. Scoateți ciolanul pe un tocător și, după ce s-a răcit puțin, dezosați-l și tăiați carnea bucățele (cât de mari vă place să le găsiți în farfurie)Iahnie de fasole cu ciolan afumat
12. Adăugați bucățelele de ciolan peste legume și căliți-le câteva minute. Puneți apoi pasta de roșii (sau sucul de roșii).
13. După 2-3 minute adăugați fasolea, tarhonul și câteva polonice din apa în care a fiert și mai lăsați totul pe foc mediu vreo 10-15 minute.
14. Pentru un extra-mega-gust Iahnie de fasole cu ciolan afumat dați fasolea la cuptor vreo 10-12 minute.
15. Sărați, piperați și presărați pătrunjel (sau mărar) tocat.

Serviți cu murături sau cu ceapă roșie și oțet. Bun-bun-bun… Iahnie de fasole cu ciolan afumat
Să vă fie de bine!Iahnie de fasole cu ciolan afumat
Deci, e dificil de făcut sau nu? Iahnie de fasole cu ciolan afumat

Iahnie de fasole cu ciolan afumat
Iahnie de fasole cu ciolan afumat
Dacă ţi-a plăcut, poţi da mai departe :)
 


Etichete: , , ,

Adauga un comentariu

 

 
  1. Mari

    13 December, 2011 at 06:31

    Ce bunatate, chiar ma intrebam cu ce ne mai surprinzi.

     
    • Andi

      13 December, 2011 at 07:12

      Mulțmesc! Ai aflat :)

       
  2. Cristina

    13 December, 2011 at 13:18

    Doar ceapa rosie lipseste din peisaj, asta asa ca sa gasesc un nod in papura, prea arata apetisanta!!! Si, nu vreau mai poftesc la bunatatile pe care le pregatesti…

     
    • Andi

      13 December, 2011 at 16:50

      Cârcotașo :)
      Lasă modestia că nu se compară ce fac eu cu bunătățile tale… :)

       
  3. Alice

    13 December, 2011 at 17:57

    valeu! valeu! valeu…ce face o poza din om :))

     
    • Andi

      13 December, 2011 at 18:05

      Imaginează-ți cum m-am simțit eu până când am mâncat… :))

       
  4. Fasole bătută « Să bucătărim

    18 December, 2011 at 13:32

    […] Din comoditate însă, o fac destul de rar De data asta mi s-a ivit ocazia să o fac împreună cu iahnia cu ciolan afumat, dar vouă o să vă scriu rețeta astfel încât să vă fie ușor să o faceți și […]

     
  5. Adina Dedu

    17 January, 2012 at 11:05

    La cum arata si la cum isi imagineaza papilele mele gustative ca este las toti melcii pentru o portie de fasole cu ciolan afumat…Si deci pot sa-i pun si cativa caini de usturoi?:)

     
    • Andi

      17 January, 2012 at 13:29

      Adina, dacă vrei musai, poţi :)

       
  6. Adriana

    23 November, 2012 at 21:29

    gatesc dar cand vine vorba d efasole cu ciolan ma gandesc de.. de mai multe ori. Vreau sa fie cum era fasolea facuta de mama. Baza tuturor mancarurilor ei o am dar deh nu mai e ea sa stea cu mine in telefon sa-mi spuna daca fac cum trebuie or ba. Sa scriu si concluzia: asta e cum o facea ea. Sa ne traiesti :)

     
    • Andi

      23 November, 2012 at 22:03

      Mă bucur că vă place :)
      Să trăim cu toții!

       
  7. Vasile Pascanut

    30 June, 2013 at 09:31

    imi place foarte mult fasolea cu ciolan

     
  8. George

    31 August, 2013 at 14:20

    mmmmmmm……….Nebunie curataaa

     
  9. Geanina Trifan

    9 October, 2013 at 18:05

    e o delicatese

     
  10. Andrei Din

    13 December, 2013 at 08:36

    Foarte buna reteta ms mult de ea!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     
  11. Paraschiva Gavrila

    3 July, 2014 at 15:53

    chiar imi este pofta

     
 
Disable content selection plugin by JaspreetChahal.org