RSS
 


Scrisoare deschisă

08 Jan

Postarea de astăzi este una dintre puținele care nu sunt 100% rețete 🙂 și se dorește a fi o scrisoare deschisă către cei care fac și publică fotografii cu mâncare în general. Amatori, profesioniști, bloggeri, fotografi culinari sau oameni obișnuiți. Oameni care postează astfel de fotografii pe blogurile proprii, pe blogurile altor persoane, pe diverse site-uri sau doar pe Facebook.

Ideea acestei scrisori a pornit de la o scrisoare de pe cotidianul.ro pe care am citit-o astăzi, adresată de către un intelectual român plecat în afară, unui distins politician. Nu vă dau detalii acum, aveți link-ul mai sus.

Scopul unei astfel de fotografii este să îți facă poftă, să te ademenească, chiar dacă tocmai ai terminat de mâncat. Să îți dorești să guști, chiar înainte de a ști ce conține preparatul respectiv. Oricine poate face asta. Nu doar profesioniștii, nu doar cei care au aparatură de mii de euro. De fapt nu chiar oricine, ci oricine vrea cu adevărat să obțină acel efect. O să vă spun, pe scurt, și cum:

  1. Puneți suflet în ceea ce faceți. Nu faceți o poză doar ca să fie la număr.
  2. Folosiți-vă imaginația. Sau Google Images. Vedeți cum arată preparatul respectiv în viziunea altora. Inspirați-vă
  3. Faceți pozele, pe cât posibil, în lumină naturală. Mulți dintre noi scoatem preparatele pe geam, pentru că nu ne prea intră suficientă lumină în casă. Alții chiar ies cu ele în fața casei, doar ca să aibă lumină și/sau un decor natural.
  4. Folosiți elemente de decor. Orice aveți prin casă: servețele, tacâmuri, tocătoare, ustensile din bucătărie, fructe, legume, cartoane colorate, și lista poate continua la infinit.
  5. Aranjați mâncarea pe farfurie. Cu mâna liberă, făcând diverse improvizații (pahare, cești, boluri, forme de prăjituri etc.) sau cu forme speciale pentru așa ceva. Eu am aranjat orezul și pastele din fotografiile de aici folosindu-mă de formele extrem de practice de la Dmail. E foarte simplu și nu vă ia mult timp. Rezultatul însă, poate fi spectaculos.
  6. Faceți pozele ÎNAINTE de a mânca din acel preparat (excepție făcând acele poze “artistice” din care reiese, la final, cât de bun a fost :)). Am văzut zilele trecute o fotografie care a fost și premiată, a unui bol cu ceva salată boeuf. Bolul era mânjit peste tot, salata boeuf era mâncată deja pe jumătate, direct din bol, iar poza era făcută pe aragaz. Acela este un excelent contra-exemplu 🙂

Pentru că lista este mult mai lungă, vă rog pe voi să mă ajutați să o completez. Spuneți-mi ce mai putem face pentru a obține fotografii apetisante și nu poze dezgustătoare?

Revenind la ce mă pricep mai bine decât la fotografie, trebuie să vă spun că prima “rețeta” e “furată” de pe blogul unei nonconformiste pe care o citesc în mod constant: Pui cu Uncle Ben’s și orez 🙂

Cea de-a doua este invenția Alinei: ceapă, morcov, pui, usturoi, sos de stridii, sos de soia, chili dulce, vin alb, tăiței chinezești, sare și piper. Toate puse în wok-ul cu ulei încins, în ordinea asta 🙂Două rețete rapide, pentru leneșul din tine! 🙂 Nu uitați să-mi spuneți ce mai putem face pentru a obține fotografii faine 😉

Să vă fie de bine!

Print Friendly, PDF & Email
 


Etichete: , ,

Adauga un comentariu

 

 
  1. aphextwinz

    8 January, 2012 at 17:16

    hai mai, furata? 😀

    am citit si articolul de pe cotidianul. dureros. cu ceva vreme in urma scriam la misto, ce ar fi sa plecam toti, sa ramana numai clasele “superioare”, aia care claxoneaza nervosi din limuzina. ar fi frumos, din pacate cei ce pleaca, oameni de valoare, au radacini in tara, trimit bani sa sustina familii, se platesc impozite. viesparul (nu ii fac reclama, ca nu are nevoie, e ca noi) are pe blog niste poze cu cladiri din orasele de pe la noi superbe, mancate de vremurile actuale.

    altfel, la faza cu pozele, sunt de acord cu o mica exceptie, eu trag din mers poze de lene, mi-e lene sa retin ce mama ma-sii am pus in mancare si atunci pozez din mana. asa ca mai am si abureli. si oricum nu stau juma’ de zi sa aranjez un cadru, ca fac mancare pt cand ne e foame, nu pt gloria mondiala.

    dar ai mare rezon, pozele cu mancare care iti taie pofta, is cah. nu ca nu as face si eu, dar macar ma scuz 😀

    sarumana de bagare in seama si, din cauza ta, lene si lipsa de chef, in seara asta ma duc sa testez o carciuma chinezeasca, daca ma costa prea mult sau rad chelnerii de ochiul vanat, o sa te pomenesc 😀

    un an nou cum iti doresti

     
    • Andi

      8 January, 2012 at 17:24

      Hahaha deși nu te cunosc personal, ci doar îți citesc blogul, citind comentariul ăsta mi se pare că te știu de o grămadă de timp și că ai răspuns exact așa cum mă așteptam 🙂

      Tu ești excepția care confirmă regula. D-aia am și scris “nonconformistă” 🙂 Am văzut la tine, ca și la mine, câteva poze făcute în grabă, dar niciodată respingătoare.

      Cei vizați de mine sunt cei care se prezintă ca formatori, ca mentori, ca exemple, și fac ceea ce am scris mai sus 🙂

      Poftă mare și distracție plăcută la cârciumă! Să ai un 2012 așa cum mi-l dorești mie! 🙂

       
  2. gaby_d

    8 January, 2012 at 17:23

    Io te susţin .Am şi dovada :))
    http://gabyd2.blogspot.com/2011/10/mici-secrete-in-realizarea-unei.html insă eu n-o iau ca pe un reproş sau ordin către cei ce nu sunt interesaţi de acest aspect ci doar le sugerez

     
    • Andi

      8 January, 2012 at 17:30

      Și eu îți mulțumesc pentru asta 🙂 Este excelent articolul tău, felicitări!

       
  3. Julia tanase

    8 January, 2012 at 17:28

    Eu de obicei le mai pun sub hota,ca bate becul si ies mai faine pozele…

     
    • Andi

      8 January, 2012 at 17:31

      Julia, după cum îți spuneam și pe Facebook, asta este o soluție perfectă în anumite condiții, pe care am folosit-o și eu 🙂
      Marele dezavantaj este lumina galbenă, dar aceea poate fi corectată în Lightroom 😉

       
      • aphextwinz

        8 January, 2012 at 17:34

        Pe mine m-ai pornit cu articolul din cotidianul, asa ca azi, nema reteta, am scris acolo despre ce ai scris aici.

        Sa sti ca de mult imi doresc sa fac un misto crunt la adresa unor bloguri sau site-uri “telectuale”. Dar mi-e frica de ucigasii platiti, trebuie sa ma vopsesc blonda si sa fac o liposculptura, sa nu ma recunoasca cineva pe strada.

        Bafta in contnuare, te bag in blogroll sa nu te pierd 😀

         
        • Andi

          8 January, 2012 at 17:38

          Mă bucur să văd că am susținători în cruciada asta și poate o să avem și un mic-mic-minuscul (măcar :d) succes 🙂

           
        • Edith

          9 January, 2012 at 15:05

          Eu is curioasa care-s saiturile alea si-as vrea sa fiu prin preajma cand o sa faci mistoul.
          Deci, pe cand? :))

           
  4. Scrisoare foarte deschisa « Aphextwinz's Blog

    8 January, 2012 at 17:30

    […] avut cinstea de a fi “citata” cu o non reteta, pe un blog misto. Sa bucatarim, pai hai sa, de ce […]

     
  5. Marcel Iorga

    8 January, 2012 at 17:37

    Nu inteleg care-i legatura dintre articolul din Cotidianul (pe care l-am pus si eu pe FB) si pozele culinare!!!
    Aaaa, ca ii inveti pe unii sau pe altii cum sa faca poze frumoase (acum, pe corect, au unii niste poze ….. ca razi si plangi in acelasi timp cu lacrimi de crocodil cand le vezi!), elegante, sugestive, cu efecte asupra retinei care actioneaza asupra papilelor gustative etc, etc, este una!
    Dar ….. ce e cu “Scrisoarea deschisa catre un senator si catre toata lumea”?
    Am cazut pe ganduri si cred ca m-am lovit rau!
    :)))))))
    Toate cele bune! Si la vara cald ca sa facem un gratar pe cinste la Breaza!
    Cu shpritz, desigur, rece! :))

     
    • Andi

      8 January, 2012 at 17:41

      Am citit articolul ăla (am văzut că l-ai pus și tu pe Facebook :)) și m-a stârnit, pentru că mă țin de mult să scriu despre subiectul ăsta. N-au o legătură directă 🙂

      Sper că nu te-ai lovit prea tare în cădere și mai ales, nu la mâna cu care o să ciocnești cu mine! 🙂

       
      • Marcel Iorga

        8 January, 2012 at 19:04

        Andi, indiferent la cate maini o sa fiu lovit, tu sa faci doar un singur lucru:
        Imi pui o palnie in gura care e legata la bidonul de vin, in asa fel incat Legea vaselor comunicante sa fie VALABILA si dai noroc cu bidonul!
        Restul vine de la sine!
        🙂

         
        • Andi

          8 January, 2012 at 19:07

          Hahahaha s-a notat 🙂

           
  6. Catalina

    8 January, 2012 at 17:40

    Ha, de cate ori era sa-mi cada tortul pe geam din cauza ca-l pozam pe buza pervazului doar doar mai prind o raza de lumina :))

     
    • Andi

      8 January, 2012 at 17:43

      Cătălina, îți mulțumesc pentru comentariul ăsta! 🙂
      În doar câteva minute de când am postat deja mi-au spus 2 cârcotași (de fapt unul e cârcotașă :)) că exagerez cu scosul pe geam sau în fața casei.

      E careva pe aici care a ieșit cu ciorba-n curte ca să iasă poza bine? 🙂

       
      • aphextwinz

        8 January, 2012 at 17:45

        da, io :))))

        @ Marcel, nu cred ca e legatura intre articole, numai ca sarim de la una la alta, ca oameni suntem. Ne-a placut mult si grav articolul si am reactionat in consectinta, la fb ala nu ma bag, ca nu ma pricep.

         
        • Andi

          8 January, 2012 at 17:50

          Bless you! 🙂 🙂

           
      • Alexandrina

        9 January, 2012 at 08:24

        Eu, de nenumarate ori. Dar am noroc de vecini faini :))

         
      • Edith

        9 January, 2012 at 15:17

        In curte nu, ca stau la 2, dar pe balcon always 🙂

         
        • Andi

          9 January, 2012 at 15:29

          O să facem un fan-club al fotografilor de balcon 🙂

           
  7. Apa.Faina.Sare.

    8 January, 2012 at 18:10

    Salut pe toata lumea! Eu nu am rabdare sa fac poze, si cu atat mai putin sa aranjez decorul. Prietenul meu e mereu nemultumit si zice ca fac poze prost compuse si prost incadrate (l-am pus pe el sa faca si au iesit neclare :)) Asa ca vin si eu cu o intrebare: Mancarea pe masa fiind, se pozeaza de la nivelul ochiului? sau de sus? sau de la inaltimea omului? Sau depinde de felul mancarii? (tineti cont ca eu pozez paini) si cum se poate face o lumina mai alba cand cerul e innorat si totul pare albastru prin obiectiv (chiar si langa geam)?
    Stiu ca nu e chiar subiectul dezbatut aici, dar poate mai invat si eu ceva din discutiile voastre. De multe ori nu pun poze din timpul procesului de preparare tocmai pt ca nu mi se par destul de frumoase.
    codruta

     
    • aphextwinz

      8 January, 2012 at 18:16

      Na belea, se aduna lumea buna pe aici 😀 Tu te plangi ca nu iti ies pozele? Mie mi se par ca ies bne de tot ale tale.

      Eu, de cand cu potaia, nu ma ies cu farfuria pe balcon unde am un bec tare de speriat hotii. Si mi se pare ca imi ies bine, cat de cat, cand au fond alb in spate, asa ca le fac pe capacul aragazului. Cand nu le scot pe geam.

      Deci la painile tale (le-am urmarit pe toate), un fond alb ajuta, cred eu, fara sa fiu specialista. Mie mi se par foarte frumoase pozele cu painile tale, dadui mai departe link-ul, ca eu nu ma pricep deloc la aluaturi si toti le-au laudat.

      ps: eu stau la parter, la pozatul pe geam am avut de cateva ori surprize, mai scutura vecinii o rapire din serai cand nu te astepti.

       
      • Apa.Faina.Sare.

        8 January, 2012 at 18:25

        eu am ca peisaj un bloc comunist de nefamilisti cu haine pe geam la uscat, asa ca nici vorba sa-l includ in poza (de fapt nu stiu, ca n-am incercat sa vad cat de tare se citeste), iar fond alb nu stiu cum sa fac in spate, ca am doar o masa in mijlocul camerei, pe care o trag langa geam cand fac poze. Si va admir pe voi astia care faceti mancare, e mult mai greu de pozat un bol cand de mancare, decat o paine. Painea arata la fel si dupa un sfert de ora de sedinta foto, dar mancarea se sleieste, sau se amesteca ingredientele si nu mai arata nicicum dupa 5 min.

         
        • aphextwinz

          8 January, 2012 at 18:32

          “mancarea se sleieste, sau se amesteca ingredientele si nu mai arata nicicum dupa 5 min”

          e, vezi cum o dai in diverse? asta spun si eu de ani de zile, ca daca stai sa faci mari decoruri mai mananci o laie. ma rog, un ghiveci de legume mai merge, dar o mamaliga care in poza nu e aburinda, ce haz mai are cand ii iese in cale meseanului? ca presupunem ca gatim ca sa halim.

          nu toata mancarea se sleieste, majoritatea se pot reincalzi, dar in principiu, sunt de acord cu tine.

          daca pui ceva alb pe masa aia pe care o plimbi (nu stiu, panza, polistiren, carton) cred ca o sa fie o mica diferenta, albul reflecta lumina si ajuta.

          mai poti “fura” lumina cu o oglinda, eu nu am niciodata rabdare de asta dar da rezultate, acum depinde de timpul si pretentiile fiecaruia legat de o poza. ale mele au mai mult caracter informativ, nici macar nu imi permit sa le numesc fotografii.

           
    • Andi

      8 January, 2012 at 18:35

      Bună Codruța și bine ai venit pe aici 🙂
      Mâncarea se pozează aproape de fiecare dată diferit, în funcție de preparat, aspect, lumină, decor șamd
      Cel mai bun sfat pe care ți-l pot da este să faci multe cadre pentru un preparat. Din multe unghiuri. La final vei putea alege unul bun, cu siguranță.
      Ca regulă generală, sunt de evitat fotografiile făcute de deasupra preparatului pentru că pierzi orice urmă de profunzime, dar sunt și excepții. 🙂

       
    • Catalina

      8 January, 2012 at 20:22

      Cred ca cel mai bun e unghiul din care se vad forma, liniile siluetei painii, ca sa zic asa. Detaliile de crusta (Yum!), de miez, de componenta (seminte, fructe).

      Eu nu stiu, ce nu-ti place tie la imaginile tale? Mie mi se pare faine si foarte apetisante.

       
    • Edith

      9 January, 2012 at 15:15

      Codruta, eliminarea nuantei de albastru/galben se face din setarea aparatului si anume din white balance (WB).
      Daca nu reusesti, there is always Lightroom (cum zicea si Andi) – God bless p-ala de l-o inventat 😛

      Regulile pentru unghiul din care pozezi in principiu sunt facute pt a fi incalcate :)) Asa ca fa poze din mai multe unghiuri si vezi care iti place mai mult 🙂

       
  8. FLORY

    8 January, 2012 at 18:15

    Citesc cu drag asemenea sfaturi,idei despre acest subiect.Inca nu te pot ajuta sa continui lista pentru mai am de invatat foarte multe si da,fac si eu parte din aceeia care isi etaleaza ciorba pe geam pentru a putea face o poza decenta.
    Numai bine!

     
    • aphextwinz

      8 January, 2012 at 18:33

      iertati agramatismele, scrisei in fuga asteptand tapsiul 🙂

       
      • Andi

        8 January, 2012 at 18:36

        Iertat 🙂

         
    • Andi

      8 January, 2012 at 18:37

      Bine ai venit pe aici, Flory. Deci până acum suntem vreo 4 “geamgii” … 🙂

       
      • Marcel Iorga

        8 January, 2012 at 19:06

        ai vrut sa spui AGIAMI????

         
        • Andi

          8 January, 2012 at 19:07

          Nu știu. Fiecare pentru el. 🙂 🙂

           
        • aphextwinz

          8 January, 2012 at 19:09

          bai, terminati, ca eu dadui stafeta (nu gasesc tapsi asa usor, da?) si ne mai citeste lumea si rade de noi. mie, cel putin, postarea mi-a facut seara mai frumoasa.

          eu ma inscriu la titlul de ageamie, prima pe lista. nu se poate face si un concurs? sa castigam ceva, ca ageamii ce suntem?

          eu promit solemn ca daca se pune un iaht la bataie, ma bag. si o sa fac poze hartistice in drum spre bora bora.

           
          • Apa.Faina.Sare.

            8 January, 2012 at 19:14

            acum inteleg de ce te iubeste zazuza. sa mor de ras citindu-te.
            si btw, pozele tale faine nefaine, nu stiu, dar fac pofta de mancare si cheama la masa.

             
            • Andi

              8 January, 2012 at 20:12

              Aprob pozitiv! 🙂

               
              • Zazuza

                11 January, 2012 at 09:09

                😀 nu mai adaug nimica, s-a zis deja tot, m-am exprimat si la Aphex pe blog ref. la experienta mea cu pozele cu mancare si cu cei care le privesc :D, dar zic doar atat: da, nene, Aphex e oaza mea de normalitate intr-o lume complet cu susul in jos :D!

                 
  9. Emily

    8 January, 2012 at 19:58

    ca bine zici! M-am crucit si eu cand am vazut salata aia “mozolita” ce iesise pe locul I! Cat despre scos farfuria pe geam, inca nu am facut-o caciam pervazurile inguste si mi-e teama sa nu cada cuiva in cap :)) insa pe terasa de fiecare data, doar acolo e lumina 🙂
    Seara frumoasa!

     
    • Andi

      8 January, 2012 at 20:13

      Emily, unde-ar fi norocu’ să-mi cadă și mie în cap un tort, ceva… 🙂 🙂

       
      • Emily

        8 January, 2012 at 21:40

        :)) numai sa nu te loveasca :))

         
  10. Diana

    8 January, 2012 at 20:48

    Foarte bine punctat! Si eu rumeg un astfel de articol de ceva timp. Cred ca blogosfera culinara romaneasca merita un upgrade. Daca la inceput ma bucuram de fiecare blog culinar nou pe care-l gaseam acum cred ca e cazul sa acordam mai multa atentie si calitatii materialelor propuse.
    In alta ordine de idei…eu sunt printre nefericitii care nu au aproape deloc parte de lumina naturala in casa asa ca pentru cei ca mine as propune… investiti intr-un blitz bun si invatati sa faceti bounce! 🙂

     
  11. Bogdana

    8 January, 2012 at 22:02

    Sunt de acord cu faptul ca pozele la mancare trebuie sa arate bine, dar nu e musai, eu am vazut poze in care nici nu imi dadeam seama ce a vrut omu’ sa arate, peste cele oripilante trec rapid dar de ce ai ales sa pui poze cu blitz cand militai pentru iesitul pe fereastra ?:)

     
    • Andi

      9 January, 2012 at 07:21

      Bogdana, eu militez pentru a nu posta poze care să-ți facă greață 🙂
      Sunt departe de a mă da exemplu sau de a învăța pe cineva trucuri profesionale despre fotografia culinară. Majoritatea fotografiilor mele sunt făcute cu bliț pentru că în aproape toate cazurile, eu gătesc seara. Pot să ies și în fața orașului, nu numai în fața blocului, că nu mai găsesc pic de lumină naturală… 🙂

       
  12. Elena Toma

    8 January, 2012 at 22:31

    Eu, ca un necunoscator relativ inventiv, am pareri putin mai nuantate. M-am uitat la niste imagini cu mancare de care profesionistii in fotografie erau foarte incantati. Vorbeau aproape in dodii pentru mine despre elemente puse in valoare, dar mie nu-mi spunea nimic mancarea din vas. Da, imaginea trebuie sa fie ilustrativa, clara, sa focalizeze corect macar pe un element, iar efectul de blurare sa nu reprezinte 80% din fotografie. Nu am conditiile unui studio foto si nu-mi prea plac pozele facute cu blitzul, asa ca profit la maxim sa fac poze cat se poate de decente la geam ,sau afara, pe capacul aragazului ca e alb si sa nu provoace reflex esofagian privitori. Asta din respect pentru cei care se uita la reteta. Admir si eu pozele profesionale (unele) de placere, dar n-o sa devin sigur o maniaca chiar daca as avea un aparat profesional. Si nici nu le prelucrez decat extrem de putin, scotand eventual din decor ceva deranjant, care mi-a scapat, daca fotografia in rest imi spune ceva. Dar, imi place ideea articolului, schimbul asta de pareri.

     
  13. Alice

    8 January, 2012 at 23:23

    super articolul tau! felicitarile mele! Pozele tale sunt foarte reusite si intodeauna arata ce trebuie si cit trebuie!
    poza cu salata premiata…e ceva….

    bafta multa si numai bine, dragul meu

     
    • Andi

      9 January, 2012 at 07:23

      Mulțumesc, Alice! 🙂

       
  14. mitinita

    9 January, 2012 at 00:21

    Dupa ce am citit si eu comentariile am cam uitat despre ce era vorba in articol si deja ma vedeam inspre Bora Bora,ca o ageamie ce sunt:))
    Hai sa vin si eu cu sfaturi,sa-mi merit locul in barca.
    Am inteles ca e nevoie de un trepied,eh,aici nu va pot ajuta ca eu n-am.
    De curand am inceput sa-mi editez pozele si imi place noul look. Nu ma prea pricep la decor si ma concentrez mai mult pe mancare,dar ma uit la pozele altora si incerc sa mai invat cate ceva. E ok sa luam idei de la cei mai priceputi,dar nu trebuie sa le furam stilul. Deja e mult cand 5 persoane au exact acelasi tip de fotografii:)
    Imaginile sunt oglinda blogului si arata si personalitatea persoanei din spatele camerei.Fiindca ai dat exemplul cu salata,ce va spune persoana care a gatit-o?
    Inca un lucru,pentru poze care te fac sa spui wow e nevoie de timp,sa studiezi cum se fac si facutul,propriu zis. Cineva spunea pe undeva ca face 200 de poze ca sa aleaga una singura. Si nici n-am amintit editarea.Deci trebuie investit mult timp.
    Am un mic experiment pentru voi,mergeti pe blogul vostru si va uitati la o poza de acum un an.O comparati cu cea mai recenta si daca e vadita diferenta ,atunci nu puteti decat sa va bateti (singuri) pe spate. Evolutia ne duce pe drumul cel bun!

     
    • mitinita

      9 January, 2012 at 00:22

      da’ aveam voie sa scriu asa mult:)))

       
    • Andi

      9 January, 2012 at 07:27

      mitinita, în funcție de cât de mare e comunitatea din care faci parte, pentru fiecare poză sau rețetă vei primi mai multe sau mai puține feed-back-uri. Unele vor fi pozitive, altele, cu siguranță, negative. Am trecut cu toții prin asta 🙂
      Depinde de fiecare în parte dacă alege să ia feed-back-urile constructiv și să-ți îmbunătățească prestația sau negativ 🙂
      Am făcut ce-ai spus la final. O parte din pozele de acum un an și jumătate parcă nu sunt făcute de mine 🙂 🙂

       
      • aphextwinz

        9 January, 2012 at 08:33

        Draga Andi, ti-a fost acaparat blogul, ai pus-o. Cred ca multa lume simte nevoia sa spuna ce simte sau ce crede fara sa ia suturi in, ma iertati, posterior.

        La obiect: pozele ies cum ies, poti sa faci orice, dacamancarea e naspa, ca mai sunt cazuri, daca gospodaciul sau gospodacia rateaza de obicei, se vede in timp.

        Un rateu, maxim doua, nu se pun, am facut odata o reteta fabuloasa, am pozat artistic. Si cand am descarcat pozele, in fundal era un fir de par, ca si eu si personajul principal al casniciei posedam podoabe capilare, cat de cat.

        Stiu poti rezolva cu fotosoape, eu am preferat sa nu ingretosej natiunea.

        feedback-urile sunt importante in tinerete, dupa aia alegi sa iti sudezi coloana vertebrala si sa, ma oertati din nou, faci contra vantului pe ele.

        toate cele de mai sus nu au valoare daca faci bani din blog, macar cat zoso, in rest, raman in picioare. a, pentru faima personala si recunoastere publica? partz.

         
        • Andi

          9 January, 2012 at 09:47

          Dragă Aphextwinz (încă n-am reuşit să aflu cum îţi zice, pe numele mic) :), nu-i bai. Mi-ar plăcea să fie animozitatea asta pe aici, măcar în fiecare zi 🙂

          Cu riscul de a mă repeta (ce-mi mai place să mă aud vorbind…), subliniez încă o dată că sfaturile despre cum să fim mai buni fotografi sunt doar un efect secundar al scrisorii. Scrisoarea este un manifest împotriva postării pozelor dezgustătoare sau cu mâncare dezgustătoare, nu al pozelor slab iluminate sau needitate.

          Referitor la poza ta fabuloasă, eu văd 3 variante:
          1. o laşi aşa, dar nu o postezi (elegant dar uşor păgubos pentru blog dacă poza chiar e reuşită)
          2. o editezi şi o postezi (cea mai eficientă soluţie)
          3. o laşi aşa şi o postezi (şi îngreţoşezi naţiunea)

          Cât despre feed-back-uri, părerea mea este că sunt foarte utile pentru toată lumea. Chiar dacă unii nu o recunosc 🙂 Poţi să te prefaci că nu ţii cont de ele, dar te “afectează” pentru că te fac să conştientizezi anumite lucruri, pe care poţi alege să le faci altfel sau, cu bună ştiinţă să le faci la fel. 🙂

           
      • mitinita

        9 January, 2012 at 10:06

        Andi,daca e vizibila diferenta inseamna ca ne pasa si suntem pe drumul cel bun.Acum doi ani faceam poze cu telefonul,nici n-ai vrea sa vezi cum arata fotografiile de atunci:))

         
        • Andi

          9 January, 2012 at 10:13

          Nici p’ale mele din perioada aia nu vreau să le văd… 🙂 🙂
          Suntem pe drumul cel bun, cu siguranţă! 🙂

           
    • BarbatLaCratita

      5 May, 2012 at 21:34

      Hehe, cred ca despre mine e vorba… Doar ca nu ti-ai amintit exact, nu fac 200 de poze doar pentru a alege una singura, ci pentru a alege vreo 15-18 (cu ingredientele folosite si etapele prepararii retetei). Numarul pozelor depinde si de complexitatea retetei respective, uneori numarul lor este mai mare, alteori mai mic.
      Sunt nevoit sa fac atat de multe poze datorita faptului ca nu folosesc un trepied, in general le fac tinand camera cu o singura mana si astfel foarte multe ies miscate/blurate. Iar camera mea este una care ar fi trebuit casata de foarte mult timp… :))

       
  15. catkitchen

    9 January, 2012 at 11:12

    Cand ma uit in urma la primele poze postate pe blog , imi vine sa le sterg 🙂 , insa am hotarat sa nu o fac , deoarece se observa evolutia pozelor … la inceput faceam pozele noaptea , ajutata de blitz si mi se pareau extrordinar de bune :)) … era o parere gresita :))) , insa acum , ori le fac pe lumina naturala , atunci cand este o zi senina si frumoasa , ori seara ajutata de aceste accesorii cumparate de pe :http://www.f64.ro/fancier-pb05-cub-40cm-pliabil-cu-lampi-si-trepied-solutia-de-studio-portabila-pentru-fotografia-de-produse.html si pe care vi le recomand tuturor celor care vor sa aiba poze cat mai frumoase 🙂 ….. mai am si eu multe de invatat , dar fiind o perfectionista , sper ca pe viitor sa iasa totul si mai bine decat pana acum !!!

     
    • Andi

      9 January, 2012 at 12:08

      Excelent setul de la F64! De vreo 4 luni mă chinui să mi-l cumpăr, dar nu-l mai au pe stoc 🙁

       
      • aphextwinz

        9 January, 2012 at 13:57

        Andi, my name is (no mud, e o trupa, Primus, care are o melodie cu my name is mud) Dana. Nu ma englezesc, mi-am amintit de melodie.

        STai pe faza ca ieri am facut poze cu un telefon din ala smecher (nu al meu) la carciuma, abia astept sa vad ce a iesit. Cat despre feedback, o dam in filozofii si nu merita. Trepied din ala e super, am multi prieteni are il folosesc, din pacate spatiu canci, cu banii mai subtire si cu rabdarea si mai ieftin, ca la tir, sprijin mana de orice suport solid si aia e.

        Daca imi ies poze nasoale rau, eu sunt de vina. Si nu o sa investesc pentru ca din punctul meu de vedere, ramas intact, mancarea este pentru a fi mancata. Daca arata nasol in poza, nu punem sau ingretosam, aia e.

        Era pe undeva un articol cu poze misto cu haleala, facute cu diverse creme de ghete si lac de unghii sa arate bine, dar sa ma tai daca mai stiu unde.

        mult mai scriu, scuze, e blogul tau, daca e ceva naspa stergi tu. si ps: numele tau are o rezonanta anume. daca vine de la alexandru 😀

         
        • Andi

          9 January, 2012 at 14:22

          Enchantee, Dana 🙂
          Cum să nu mai scrii? Blogul ăsta e doar întreținut de mine. El e al nostru, al tutulor! 🙂 (am prins aluzia; o să mai comentăm și pe la tine 🙂 🙂 )

          “rezonanță anume” e pozitiv? 🙂 Al doilea prenume este Alexandru, dar nu de acolo vine Andi 😛

           
      • Edith

        9 January, 2012 at 15:08

        L-am luat si nu l-am folosit ever. Prefer lumina naturala, ceea ce va sfatuiesc si pe voi 🙂

         
        • Andi

          9 January, 2012 at 15:30

          Păi și noi. Da’ de unde e, nici Dumnezeu nu cere. Cum să cer eu? 🙂 🙂

           
  16. Fasoli « Aphextwinz's Blog

    9 January, 2012 at 14:20

    […] placut mult cum s-a derulat discutia de pe Sa bucatarim. Deosebit de constructiva, in contradictoriu si fara mvai. Rar asa ceva pe un […]

     
    • Edith

      9 January, 2012 at 15:07

      Andi, fain articolul, insa ce nu inteleg eu este de ce vrei sa faci educatie fotografica cu forta unora pe care probabil nu-i intereseaza?
      Nush ce poze ai vazut tu si te-au deranjat (sa-mi zici si mie, da?? :)) insa na, fiecare face cum crede de cuviinta… si cum ii place. Te-ai gandit ca lor daca le si afiseaza, le plac? 🙂

       
      • Andi

        9 January, 2012 at 15:28

        Edith, am văzut multe astfel de poze de-a lungul timpului, dar am ales să rămân indiferent. Acum am ales să nu mai fiu indiferent 🙂
        Are Alice un exemplu mai recent. Dacă îi ceri link-ul, cred că va fi mai mult decât bucuroasă să ți-l dea 🙂
        Eu sunt un adept înfocat al feed-back-ului. Mi-ar plăcea să mi se spună mai des dacă fac glume proaste sau dacă fac ceva greșit. De asemenea mi-ar plăcea să știu mai des dacă ceea ce am făcut place. D-aia ofer feed-back-uri cât pot de des. Ca acum 🙂

         
        • Edith

          9 January, 2012 at 15:57

          Si eu vreau feedback (de la cei care se pricep, in mod special, pt ca de obicei degeaba o poza de-a mea place altora daca mie nu imi place :D) insa nu dau feedback decat daca mi se cere :))
          Pe principiul, n-ai intrebat, inseamna ca nu vrei sa stii 🙂

           
          • Andi

            9 January, 2012 at 16:00

            Eh, atunci e regulă: eu vreau constant feed-back. Îmi dai feed-back și fără să-ți cer în mod explicit? 🙂

             
  17. pansy

    9 January, 2012 at 15:24

    mare problema e asta cu fotografiatul mancarii si dupa cum vad toti suntem de acord ca e o etapa esentiala in prezentarea retetei.Nu stiu cum fac,dar eu tot seara ajung sa fac fotografii,asa ca asta se cam vede in pozele mele.Avand o casa intunecoasa si ziua am uneori probleme cu lumina.Cred ca ar trebui sa-mi amenajez in curte cotul de fotografiat. Dar cum am invata unele lucruri,a propos de acest tip de fotografii de la Dana Tudor (blogul ei este clipe dulci si parfumate ),al carei sot se ocupa si de food styling,va propun sa cititi 2 articole interesante de pe blogul ei
    http://dana2dor.blogspot.com/2008/11/cateva-notiuni-de-baza-pentru-o.html
    http://dana2dor.blogspot.com/2008/11/fotografia-de-produs-si-arta.html

     
    • Andi

      9 January, 2012 at 15:31

      Foarte faine articolele Danei. Mulțumim mult pentru link-uri!

       
  18. Irina

    9 January, 2012 at 16:00

    Foarte util articolul…. Si eu mai am multe de invatat la capitolul fotografie!

     
    • Andi

      9 January, 2012 at 16:02

      Merci frumos, Irina. Păi dacă citești comentariile de mai sus, s-ar putea să poți culege ceva 🙂 Eu deja am băgat la cap vreo două lucruri 🙂

       
      • aphextwinz

        9 January, 2012 at 16:10

        Dana Tudor e o comoara la casa omului, nu numai articolele alea, eu o citesc de mult. Si ce face, nu numai ca face bine, dar explica in limba romana pe intelesul tuturor.

        Draga andi, ai deschis cutia Pandorei aici 🙂

        ps neblogeresc, vezi ca ai ceva bube la site (sau eu la comp?) avatarurile calca pe reply si musai mai baga un add comment sau ceva, ca daca dau numai reply imi iese fix sus, unde e cel caruia vreau sa ii raspund.

        musai = daca vrea muschiu’ tau 😀

         
        • Andi

          9 January, 2012 at 16:19

          Dragă Dana, mă bucur să văd că solicitarea mea cu feed-back-ul a fost auzită 🙂 Săru’mâna! Musai! 🙂

          Am văzut aia cu avatarurile doar la comentariile lui Edith (+ reply-urile la ele). Habar n-am de unde vine, da’ pare dubios… 🙂
          Add comment e suuuuuus de tot, sub post, înaintea pomelnicului de comentarii 🙂

           
          • aphextwinz

            9 January, 2012 at 16:35

            Eu tot incerc sa ii scriu lui Edith ac nu are legatura cu pozele ei. Pana mea, cred ca e compul meu de vina.

            Draga Andi, misto ce ai iscat aici 🙂

             
            • Edith

              9 January, 2012 at 18:50

              Dana, nu am zis ca ar avea legatura cu pozele mele (sper sa n-aiba :))) Eu eram curioasa de cine vrei sa te iei 😛

               
              • aphextwinz

                9 January, 2012 at 19:25

                aaaaaaaaaaaaa. pai pai e cu va urma 😀 ca nu stiu daca rezist psihic. si nu are musai legatura cu pozele nimanui, altele ma calca pe cap. in general semidoctia si reinventarea gaurii din macaroana. stii tu 🙂

                 
                • Edith

                  9 January, 2012 at 22:03

                  can’t wait 😀

                   
  19. Viviana

    9 January, 2012 at 19:27

    Bune sfaturile tale…..Zilele astea am intalnit prima data termenul de porn-food, vis-a-vis de fotografie culinara si mi-a placut la nebunie ideea asta si mi-ar place sa ajung la acest nivel….dar mai e mult, acum ma bucur sa observ un progres de la o fotografie la alta, in fond sunt doar o incepatoare cu mult drag de bucatarit si impartasit la altii ….cat despre sfaturi nu am ce sa ofer pentru ca eu am scos farfuria frumos aranjata si decorata in curte, pe iarba, pentru contrast si lumina si cand m-am intors cu aparatul papase catelul meu si mancarea si decorul!!!

     
    • Andi

      9 January, 2012 at 21:04

      Hahahahaha genială întâmplarea asta 🙂 🙂 🙂

       
    • Edith

      9 January, 2012 at 22:04

      haha, ce tare. :))
      Saraca Viviana, noi radem, dar ea.. a ramas si fara poze si fara mancare 🙁

       
      • Andi

        9 January, 2012 at 22:18

        Doamne ferește! Cum să râdem?? Noi ne bucurăm pentru cățel… 🙂 🙂 🙂

         
      • Viviana

        10 January, 2012 at 17:17

        Chiar va rog, radeti…. ca am ras si eu la momentul respectiv….si da, am inchis cainele si am luat-o de la capat!

         
  20. Gabriela

    10 January, 2012 at 11:27

    Indiferent ce ti-ai propus cu aceasta “Scrisoare deschisa”, te felicit din tot sufletul!
    Ai reusit sa atragi oameni deosebiti, ale caror comentarii le-am citit cu mare placere.
    Un an cu multe realizarii si multa sanatate tuturor.

     
    • Andi

      10 January, 2012 at 13:51

      Săru’mâna! 🙂
      Asemenea!

       
  21. Gabriela

    10 January, 2012 at 14:49

    Scuze si multumesc pentru indulgenta (realizarii).

     
  22. Mari

    12 January, 2012 at 18:55

    Interesanta abordare si comentariile sunt pe masura.
    Nu ma pricep sa fac poze(pe care sa am curajul sa le postez) pentru ceea ce gatesc, dar ii admir pe cei care fac acest lucru cu seriozitate(chiar daca sunt incepatori).
    Spor la treaba si “sa bucatariti” sanatosi.

     
    • Andi

      13 January, 2012 at 07:30

      Săru’mâna! 🙂

       
  23. Pulpe de pui la cuptor, cu piure de mazăre și mentă « Să bucătărim

    7 March, 2012 at 14:49

    […] așa că o să vedeți și pe viitor tot felul de aranjamente cel puțin decente La reteta de pui cu Uncle Ben’s şi orez am folosit forma de trifoi, la aceasta, pe cea […]

     
  24. Mia

    15 November, 2013 at 19:14

    Ai dreptate!Pina acum m-am concentrate doar asupra a ceea ce am preparat .O sa tin cont de acum de décor.Multumesc pentru observatii!

     
    • Andi

      15 November, 2013 at 21:08

      Placerea este de partea mea

       
 
Disable content selection plugin by JaspreetChahal.org