RSS
 


Mucenici

10 Mar

MuceniciZiua de 9 martie marchează începutul noului an agricol, așa că nu mai pierdeți vremea la calculator și începeți să cultivați câte ceva bio 🙂 Aveți deja o zi întarziere… 🙂

De asemenea, tot pe 9 martie, biserica creștină prăznuiește Sfinții 40 de Mucenici.
În Moldova, acest obicei este însoțit de coacerea unui aluat de cozonac, sub forma cifrei opt, care este uns cu miere și tăvălit prin nucă măcinată.
În Muntenia, mucenicii au tot formă de opt, dar sunt mult mai mici și se fierb în apă (împreună cu sare, zahăr, nucă măcinată, esență de vanilie, scorțișoară și coajă de lămâie), preparatul final simbolizând lacul în care s-a încercat înnecarea celor 40 de Mucenici.

Fiind specifici zonei în care locuiesc, vă voi împărtăși felul în care fac eu mucenicii muntenești.

Aluatul se face din apă călduță, făină și sare, dar de data asta nu am avut timp să-l prepar, așa că am recurs la infamul gest de a-i cumpăra gata făcuți 🙂

Pentru o oală sănătoasă de mucenici aveți de nevoie de:
400 gr mucenici
3 1/2 litri apă
1/2 linguriță sare
între 400 gr și 600 gr zahăr, după gust
150 gr nucă măcinată (~10 linguri)
1 fiolă cu esență de vanilie
1 linguriță scorțișoară
coaja de la 1 lămâie

Puneți apa la fiert, împreună cu sarea. Când începe să fiarbă, dați focul puțin mai mic și adăugați mucenicii. Lăsați-i să fiarbă cât scrie pe ambalaj (în general vreo 9-10 minute), amestecând de 2-3 ori. Cu 2 minute înainte de a fi fierți, adăugați zahărul și amestecați.
Luați vasul de pe foc, adăugați nuca, scorțișoara, esența de vanilie și coaja de lămâie.
Amestecați și acoperiți vasul cu un capac. Lăsați-l minim 10-15 minute să se odihnească.MuceniciDe ținut minte: respectați întocmai pașii din rețetă. Nu adăugați zahărul înainte să fierbeți mucenicii, pentru că se vor întări.

Se pot servi și calzi și reci, după preferință.
Să aveți poftă!MuceniciP.S. Referitor la cele 40 de pahare de vin, ce trebuie să știți este că vinul care rămâne din acestea, se toarnă la rădăcinile pomilor și viilor, pentru a avea recolte bogate. Încercați să păstrați un echilibru între vinul băut și cel dăruit pomilor și viilor 🙂

Print Friendly, PDF & Email
 


Etichete: , ,

Adauga un comentariu

 

 
  1. Mari

    11 March, 2012 at 09:07

    Cu toate detaliile despre ziua de 9 martie si cu acest gustos preparat mi-ai inseninat ziua. O duminica insorita si relaxanta.

     
    • Andi

      11 March, 2012 at 09:14

      🙂 Mă bucur. Te pup!

       
  2. Cristina

    11 March, 2012 at 10:09

    Deliciosi! Castronul acesta l-as vrea eu la micul dejun.

     
    • Andi

      11 March, 2012 at 10:37

      Cristina, tocmai l-am golit 🙂 Te aștept la o porție! 🙂

       
  3. alta marie

    12 March, 2012 at 16:19

    noi punem si esenta de rom. tot muntenia – valea argesului 🙂

     
    • Andi

      12 March, 2012 at 17:33

      Și noi. Dar acum am făcut o rețetă “nouă” 🙂 🙂

       
 
Disable content selection plugin by JaspreetChahal.org