RSS
 


Aluat fraged – pâte brisée

08 Aug

Aluatul fraged (pâte brisée în franceză ori shortcrust pastry în engleză) este un aluat folosit ca bază pentru tarte sau quiche-uri, dulci sau sărate.

Este un aluat extrem de simplu de făcut, din trei ingrediente principale: făină, grăsime (unt, margarină sau untură), apă rece şi, după caz, sare sau zahăr. În mod uzual se face cu unt.

Proporţia este de 1/2 măsură unt : 1 măsură făină, la care se adaugă apă, aproximativ 60 ml la 250 gr făină (exemplu: 250 gr făină + 125 gr unt + 60 ml apă).

Odată făcut, se poate păstra, înfoliat, câteva zile la frigider sau 1-2 luni la congelator.

Este un aluat care se prepară rece, de aceea este important ca toate ingredientele să fie foarte reci. Ideal este să folosiţi un robot de bucătărie pentru a mixa ingredientele, însă în lipsa lui îl puteţi frământa cu mâna, cu condiţia ca, în prealabil, să o ţineţi sub jet de apă rece. O altă metodă ideală este folosirea unui instrument special pentru aluat fraged.

Ordinea de omogenizare este: făină + sare/zahăr + unt (tăiat cubuleţe) + apă

După ce aţi obţinut aluatul, adunaţi-l sub formă de bilă, aplatizaţi-l, înfoliaţi-l şi daţi-l la rece pentru cel puţin 1 oră. Asta va permite glutenului din făină să se relaxeze şi untului să se răcească din nou.

Scoateţi-l din frigider şi întindeţi-l într-o foaie de forma tăvii pe care o veţi folosi, cu o grosime de aproximativ 0,5 cm. Rulaţi-l pe sucitor şi derulaţi-l deasupra tăvii.

Întindeţi-l atât pe fundul tăvii cât şi pe margini, după care tăiaţi cu o foarfecă de bucătărie excesul de aluat. Dați-l din nou la rece pentru 15-20 minute și e gata pentru copt.

Pentru a nu se umfla la copt, aveţi două variante:

  • înţepaţi aluatul cu o furculiţă (dar tot va creşte puţin)
  • decupaţi un cerc din hârtie de copt, aşezaţi-l în tavă şi puneţi ceva greutăţi pe el – din bătrâni se folosesc fasole boabesau de orez. Mai nou, se pot folosi sfere civilizate din porțelan :)

Eu am pus sferele direct peste aluat și și-au făcut treaba foarte bine, însă, dacă puneți hârtia de copt, vă va fi mai ușor să le scoateți din tava fierbinte.

Preîncălziți cuptorul la 200 C și coaceți aluatul pe grătarul din mijloc, pentru 20-25 minute (până când capătă un aspect uscat și ușor maroniu).

Urmează reţetele cu “umpluturi” pentru aluatul ăsta. Ţineţi aproape! :)

Așa cum am promis, prima rețetă a “venit” :) Vă prezint Quiche-ul Lorraine (click pe poză pentru rețetă):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly
Dacă ţi-a plăcut, poţi da mai departe :)
 


Etichete: , , , , ,

Adauga un comentariu

 

 
  1. Mari

    12 August, 2012 at 08:32

    Foarte bine arata aluatul si ” sfere civilizate din porțelan” sunt interesante .
    Asteptam “umpluturile”.

     
  2. irina gabriela

    16 August, 2012 at 04:43

    interesant aluat …imi va fi mai usor sa il fac pt ca mereu sunt in miscare si nu am timp sa astept sa se incalzeasca ingrendientele…..

     
    • Andi

      3 November, 2012 at 08:16

      Irina, dacă îl încerci, să-mi spui te rog cum ți-a ieșit :)

       
  3. Quiche Lorraine | Să bucătărim

    16 August, 2012 at 17:19

    […] 1 aluat fraged, care, așa cum spuneam aici, este foarte ușor și rapid de făcut 100 gr bacon 100 gr […]

     
  4. Poliana

    3 September, 2012 at 13:01

    Fain aluatul, e mai simplu decat il fac eu!

     
    • Andi

      3 September, 2012 at 15:52

      Mulțumesc. Tu cum îl faci? :)

       
 
Disable content selection plugin by JaspreetChahal.org