RSS
 


Aluat fraged – pâte brisée

08 Aug

Aluat fraged  pâte briséeAluatul fraged (pâte brisée în franceză ori shortcrust pastry în engleză) este un aluat folosit ca bază pentru tarte sau quiche-uri, dulci sau sărate.

Este un aluat extrem de simplu de făcut, din trei ingrediente principale: făină, grăsime (unt, margarină sau untură), apă rece şi, după caz, sare sau zahăr. În mod uzual se face cu unt.

Proporţia este de 1/2 măsură unt : 1 măsură făină, la care se adaugă apă, aproximativ 60 ml la 250 gr făină (exemplu: 250 gr făină + 125 gr unt + 60 ml apă).

Odată făcut, se poate păstra, înfoliat, câteva zile la frigider sau 1-2 luni la congelator.

Este un aluat care se prepară rece, de aceea este important ca toate ingredientele să fie foarte reci. Ideal este să folosiţi un robot de bucătărie pentru a mixa ingredientele, însă în lipsa lui îl puteţi frământa cu mâna, cu condiţia ca, în prealabil, să o ţineţi sub jet de apă rece. O altă metodă ideală este folosirea unui instrument special pentru aluat fraged.

Ordinea de omogenizare este: făină + sare/zahăr + unt (tăiat cubuleţe) + apă

După ce aţi obţinut aluatul, adunaţi-l sub formă de bilă, aplatizaţi-l, înfoliaţi-l şi daţi-l la rece pentru cel puţin 1 oră. Asta va permite glutenului din făină să se relaxeze şi untului să se răcească din nou.

Scoateţi-l din frigider şi întindeţi-l într-o foaie de forma tăvii pe care o veţi folosi, cu o grosime de aproximativ 0,5 cm. Rulaţi-l pe sucitor şi derulaţi-l deasupra tăvii.

Întindeţi-l atât pe fundul tăvii cât şi pe margini, după care tăiaţi cu o foarfecă de bucătărie excesul de aluat. Dați-l din nou la rece pentru 15-20 minute și e gata pentru copt.

Pentru a nu se umfla la copt, aveţi două variante:

 • înţepaţi aluatul cu o furculiţă (dar tot va creşte puţin)
 • decupaţi un cerc din hârtie de copt, aşezaţi-l în tavă şi puneţi ceva greutăţi pe el – din bătrâni se folosesc fasole boabesau de orez. Mai nou, se pot folosi sfere civilizate din porțelan Aluat fraged  pâte briséeAluat fraged  pâte brisée

Eu am pus sferele direct peste aluat și și-au făcut treaba foarte bine, însă, dacă puneți hârtia de copt, vă va fi mai ușor să le scoateți din tava fierbinte.

Preîncălziți cuptorul la 200 C și coaceți aluatul pe grătarul din mijloc, pentru 20-25 minute (până când capătă un aspect uscat și ușor maroniu).

Urmează reţetele cu “umpluturi” pentru aluatul ăsta. Ţineţi aproape! Aluat fraged  pâte brisée

Așa cum am promis, prima rețetă a “venit” Aluat fraged  pâte brisée Vă prezint Quiche-ul Lorraine (click pe poză pentru rețetă):Aluat fraged  pâte brisée

Aluat fraged  pâte brisée
Aluat fraged  pâte brisée
Dacă ţi-a plăcut, poţi da mai departe :)
 


Etichete: , , , , ,

Adauga un comentariu

 

 
 1. Mari

  12 August, 2012 at 08:32

  Foarte bine arata aluatul si ” sfere civilizate din porțelan” sunt interesante .
  Asteptam “umpluturile”.

   
 2. irina gabriela

  16 August, 2012 at 04:43

  interesant aluat …imi va fi mai usor sa il fac pt ca mereu sunt in miscare si nu am timp sa astept sa se incalzeasca ingrendientele…..

   
  • Andi

   3 November, 2012 at 08:16

   Irina, dacă îl încerci, să-mi spui te rog cum ți-a ieșit :)

    
 3. Quiche Lorraine | Să bucătărim

  16 August, 2012 at 17:19

  […] 1 aluat fraged, care, așa cum spuneam aici, este foarte ușor și rapid de făcut 100 gr bacon 100 gr […]

   
 4. Poliana

  3 September, 2012 at 13:01

  Fain aluatul, e mai simplu decat il fac eu!

   
  • Andi

   3 September, 2012 at 15:52

   Mulțumesc. Tu cum îl faci? :)

    
 
Disable content selection plugin by JaspreetChahal.org