După o salată gustoasă, urmează o supă sănătoasă 🙂
Ingrediente:
1 pui
1 lămâie
2 gălbenușuri
2 linguri orez
1 ceapă
3 morcovi
țelină
pătrunjel
sare, piper
Tăiați puiul în bucăți și puneți-l la fiert. Când începe să fiarbă, aruncați apa, spălați bucățile de pui și oala.
Puneți puiul din nou la fiert, în 2-3 lt de apă încălzită. Pasul precedent e bine să îl faceți pentru a obține o supă clară și fără grăsime în exces. Dacă nu vă interesează aspectele acestea două, nu este necesar să schimbați apa.
Adăugați ceapa curățată, întreagă, crestată în cruce în partea superioară, morcovii tăiați bastonașe și câteva felii de țelină.
Fierbeți supa la foc mic vreo 35-40 minute, până când puiul este fiert, iar legumele moi; apoi scoateți puiul și legumele din oală și adăugați orezul. Lăsați oala pe foc încă vreo 20 de minute sau cât este nevoie ca să se fiarbă orezul.
Dați pieptul deoparte pentru a-l folosi la dovlecei umpluți.
Îndepărtați pielița de pe restul de carne și tăiați-o bucățele mici. Veți folosi doar jumatate din ea, cealaltă jumătate merge la salata de pui cu legume.
Când orezul este fiert, stingeți focul și lăsați supa să se odihnească vreo 10 minute, timp în care amestecați într-un vas separat gălbenușurile cu zeama de lămâie. Cu un polonic adăugați treptat peste amestec supă, până când atinge cam aceeași temperatură cu supa din oală. Atunci adăugați amestecul în oală și amestecați bine.
Este foarte important ca atunci când faceți operațiunea asta, supa să nu fiarbă, pentru că ouăle se vor transforma în omletă.
La final adăugați sare, piper și pătrunjel tocat.
POFTĂ BUNĂ!
kory
7 ianuarie 2011 at 00:15
bun bun
edith
9 martie 2012 at 19:56
bunica mea spunea asa : daca vrei sa ai o carne fiarta suculenta si frageda,atunci pui carnea in apa fierbinte pe care o mentii asa,la foc mediu spre mic sa faca doar asa,bildibic ; daca vrei ca zeama sa fie bogata, aromata SI clara,atunci pui carnea cu os in apa rece,la foc mic si cind da in fiert, o ‘spumuiesti’ pina ramine ca lacrima [lacrima de supa de pui,evident] indiferent de cit timp cere asta…
eu asa fac chiar si astazi…e gresit?
Andi
9 martie 2012 at 21:12
Dragă Edith, este absolut corect și acum și eu fac la fel. Așa era rețeta, așa am preparat-o, așa am prezentat-o.
Însă am învățat între timp că se face exact așa cum ai spus și tu: apă rece, foc mic/mediu + adunat spuma. Un detaliu extrem de important este să adaugi la fiert, în apa rece, sare grunjoasă.
Sarea coagulează proteinele și spuma de deasupra devine compactă și foarte ușor de „spumuit” 🙂
edith
9 martie 2012 at 21:19
multumesc
nu mi-ai spus ce parere ai despre varianta ‘rasol’ in care se pune carnea in apa fierbinte [caz in care aceasta carne fiarta ajungea de fapt ‘felul doi’ alaturi de legume sotate cu diverse sosuri din fructe de sezon sau din camara magica…]
Andi
9 martie 2012 at 21:29
Drept să-ți spun, n-am încercat metoda asta și nici nu m-am documentat astfel încât să-ți pot confirma, dar acum că am aflat-o (mulțumesc pentru ea), o să încerc și revin cu un răspuns 🙂
edith
9 martie 2012 at 21:39
multumesc
asa cum am spus,eu am invatat asta de la bunica mea
ana-maria81
8 februarie 2013 at 20:20
Buna Andi,
felicitari pt acest blog si multumesc pentru retetele tale,sanatoase,gustoase si usoare.un deliciu ciorbita 😉
Andi
9 februarie 2013 at 01:09
Buna Ana Maria,
Multumesc pentru cuvintele frumoase 🙂
Ma bucur ca retetele mele iti sunt pe plac.