ratatouille (9).JPG

După ce am văzut desenul animat cu acelaşi nume, am decis că vreau să fac şi eu reţeta asta. Şi am început căutările.  Deşi am găsit enorm de multe reţete, nu am reuşit să găsesc în două locuri aceeaşi reţetă.

Aşa că am „furat” ce mi-a plăcut mai mult din 3-4 reţete diferite şi uite ce a ieşit:

Ingrediente:
1 vânătă
1 morcov
2 dovlecei
3-4 fâşii de ardei copt (eu am folosit un ardei gras proaspăt)
200 ml vin roşu sec
3 linguri ulei de măsline
75 gr măsline negre (eu am folosit feliate pentru că le aveam prin frigider)
1 crenguţă de rozmarin proaspăt
1 ceapă
5 căţei de usturoi
1 cutie de roşii decojite (~450 gr)
3-4 linguri pastă de tomate
sare, piper

Spălaţi bine legumele. Curăţaţi morcovul şi tăiaţi-l rondele; la fel şi vânăta şi dovleceii.
Puneţi-le într-o tavă şi presăraţi peste ele sare şi piper, pe ambele părţi.

Tăiaţi ardeiul copt în fâşii subţiri sau tocaţi mărunt ardeiul gras.
Dacă nu aveţi măsline feliate, scoateţi sâmburii măslinelor prin presarea lor cu latul cuţitului pe un tocător.
Rupeţi vârful crenguţei de rozmarin şi păstraţi-l pentru final. Curăţaţi frunzele de pe tulpină şi tocaţi-le mărunt.
Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o rondele subţiri (e mai bine aşa decât tocată mărunt cum am făcut eu).
Curăţaţi usturoiul şi tocaţi-l mărunt.
Puneţi roşiile din conservă într-un bol şi striviţi-le cu mâna. Adăugaţi pasta de tomate şi amestecaţi-le.

Încingeţi cuptorul la 180 C.

Sotati ceapa într-o lingură de ulei de măsline la foc mediu. Puneţi apoi un capac şi lăsaţi-o câteva minute.
Luaţi capacul şi adăugaţi usturoiul şi frunzele de rozmarin tocate.

Căliţi totul la foc mic-mediu până când încep să se caramalizeze uşor, amestecând des.
Adăugaţi măslinele şi ardeiul şi amestecaţi constant până când ceapa devine maro, apoi daţi focul la mediu-mare.

Stingeţi cu vinul roşu. Când vinul a dat în fiert, luaţi tigaia de pe flacără şi aprindeţi vinul cu o brichetă sau un chibrit lung, apoi puneţi-o înapoi pe foc. Flăcările se vor stinge pe măsură ce alcoolul din vin arde. Ţineţi tigaia pe foc până când se evaporă aproape de tot vinul.

Adăugaţi piureul de tomate preparat mai devreme şi mai daţi într-un clocot. Daţi focul la mediu-mic şi lăsaţi să fiarbă până când se reduce aproape la jumătate cantitatea de sos.
Luaţi tigaia de pe foc şi lăsaţi sosul să se răcească puţin. Pasaţi sosul obţinut cu un blender (sau într-un blender) şi apoi treceţi-l printr-o strecurătoare pentru a-l face foarte fîn şi cremos.

Turnaţi jumătate din sos într-un vas termorezistent şi păstraţi cealaltă jumătate pentru servit şi pentru cazul în care va mai rămân legume şi vreţi să mai faceţi o porţie 😉
Aşezaţi rondelele de legume „înfigându-le” până la jumătate în sos şi stropiţi-le cu uleiul de măsline rămas (2 linguri).
Daţi-le la cuptorul preîncălzit la 180 C pentru vreo oră sau până când se înmoaie legumele.

Se servesc pe un „pat” din sosul rămas şi se ornează cu vârful de crenguţă de rozmarin.
Se pot servi că atare, însoţite de pui la grătar sau deaupra unor paste.

POFTĂ BUNĂ!

[pe2-gallery class=”alignleft” ] ratatouille (1).JPGratatouille (2).JPGratatouille (3).JPGratatouille (4).JPGratatouille (5).JPGratatouille (6).JPGratatouille (7).JPGratatouille (8).JPGratatouille (9).JPG[/pe2-gallery]

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *