Am promis că refac curând supa cremă de ciuperci și revin cu rețeta. Asta se întâmpla în 2011. Dacă se va întâmpla vreodată să vă cer bani împrumut, nu uitați detaliul ăsta 🙂
Ingrediente:
1kg ciuperci – puteți folosi doar champignon sau un mix de ciuperci de pădure pentru supa cremă de ciuperci
2 cartofi mari
2 morcovi mari
1 ceapă mare sau 2 mai mici 🙂
400ml vin alb sec
800ml apă (sau supă de legume)
100ml smântână dulce pentru gătit
50gr unt – opțional, respectiv interzis, în cazul vegetarienilor
ulei
cimbru
legume deshidratate, cinstite (fără sare, aditivi și alte mizerii)
sare
piper
pătrunjel
Curățați ciupercile, cartofii, morcovii și ceapa, că n-au același gust cu pământ pe ele 🙂
Tăiați totul grosier. Sau grobian. Sau mare, nu vă chinuiți să tocați julienne.
Puneți ulei într-o oală de vreo 3-4 litri, cât să acopere fundul (oalei), ca o peliculă subțire. Dacă preferați vene îngroșate, burtă și gușă, puneți de 3 ori mai mult ulei 🙂
Când s-a încălzit uleiul, fără să se încingă, pe foc mediu, adăugați ceapa. Două minute mai târziu adăugați morcovii. Apoi cartofii. După alte 2-3 minute, adăugați ciupercile.
După ce se înmoaie puțin ciupercile, vizibil, turnați vinul alb, într-un fir subțire, treptat, cu pauze, ca să nu opriți din fierbere ingredientele.
Lăsați să se evapore din alcool și să scadă zeama, probabil cam 10 minute, apoi adăugați, la fel de treptat, apa sau supa. Aici puteți adăuga vreo 2 linguri de legume deshidratate eco/bio/whatever, ca să dați gust de supă apei și ca orice supă cremă de ciuperci să fie mai gustoasă.
Condimentați cu cimbru, sare și piper și lăsați să fiarbă, la foc mediu-mic vreo 20 de minute.
Adăugați untul și puneți supa în blender sau băgați blenderul vertical în ea, până când ajungeți la finețea dorită. Unii o vor cu bucățele, alții fină, ca un fund de bebeluș 🙂 Pentru cei din a doua categorie recomand blender mare, nu d-ăla vertical.
Apoi adăugați smântâna lichidă și tot acum puteți să o mai subțiați cu apă încălzită, dacă v-a ieșit mai degrabă piure decât supă-cremă 🙂 Nu e panică, serios.
Pătrunjel verde, crutoane (simple sau cu verdeață și usturoi – Yummy) și poftă bună!
P.S. Săriți peste lamelele de ciuperci prăjite separat. Alea-s pentru poze de bloggeri culinari și pentru restaurante de fițe 😀
Am mai făcut, pe vremuri, o supă cremă de ciuperci. O găsiți aici: https://www.sabucatarim.ro/2011/03/supa-crema-de-ciuperci/