salata_sfecla_rosieSalata de sfecla rosie cu hrean este preferata noastra, in materie de salate pentru perioada rece. Sfecla este cea care da gustul superb salatei, iar hreanul curata bolta palatina si potenteaza gustul mancarii pe care aceasta o insoteste.

Pentru ca pateaza precum un fruct din Iad :), am evitat ani de zile sa o fac acasa, asa ca o luam gata ambalata de la mama, bunica sau mama-soacra 🙂 De data asta mi-am luat inima-n dinti si am facut-o. Fara falsa modestie, cu salata asta, mi-am depasit profesorii 🙂 Explicatia este foarte simpla: am facut-o exact asa cum imi place mie, ceea ce va doresc si voua.

Ingredientele sunt putine, da’ bune:
sfecla rosie / hrean / miere / otet / ulei / sare

Eu am ales 9 sau 10 sfecle (nu mai stiu exact; deh, varsta…) putin mai mari decat pumnul, care au insumat vreo 2,8kg.
Le-am spalat bine, cu un burete, sub jet de apa, dupa care le-am pus la fiert, intregi, in apa rece. Fiecare le fierbe cat vrea, in functie de textura pe care doreste sa o aiba. Eu le-am fiert ca pe cartofi, pana cand a intrat cutitul usor in ele. Acum imi doresc sa le fi lasat cu 10 minute mai putin, pentru ca atunci cand le-am dat pe razatoare, n-au mai ramas fasii bine definite (dupa cum puteti vedea si in poza).

Dupa ce le fierbeti, lasati-le sa se raceasca si curatati-le. Coaja se ia foarte usor, cu un cutit, la fel ca la cartofi. Din cele 2,8kg initiale, dupa fierbere si curatare am ramas cam cu 2,1kg.

De aici incep diferentierile, pentru ca puteti taia sfecla cam in ce fel doriti: o puteti da pe razatoarea mare (cum am facut eu), o puteti taia felii, bastonase, cuburi sau orice alta forma va place.

Dressing-ul este format din restul ingredientelor, in cantitati care sa ii ofere salatei gustul pe care vi-l doriti. Eu am folosit, dupa cum urmeaza:
– hrean (dat pe razatoare) – 4 linguri
– miere – 2 linguri
– otet – 6 linguri
– ulei – 3 linguri
– sare – 2 linguri

Cand va dozati ingredientele trebuie sa tineti cont de faptul ca, la final, nu trebuie sa puneti exact cat am pus eu, ci cat va place voua. Ingredientele de obicei difera de la o zona la alta: sfecla poate fi mai dulce, otetul mai slab, hreanul mai iute, mierea mai putin dulce etc.
Adaugati ingredintele putin cate putin, ca sa fiti multumiti de rezultat.

Asta e tot 🙂 Sa va fie de bine!salata_sfecla_rosie

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

34 de comentarii la „Salata de sfecla rosie cu hrean”
    1. Multumesc frumos pentru sugestie.
      Adevarul este ca, indiferent de modalitatea prin care o prepari termic, sfecla isi pierde o parte din proprietatile pe care le are in forma cruda.
      De aici, fierberea sau coacerea devin alegeri individuale, bazate pe timp, chef, experienta si rabdare 🙂

    2. Draga Margareta, in cuptor prepari sfecla la 180-200 gr. In apa temperatura nu depășește niciodată 100 gr. Eu cred ca este mai bine in apa, la temperatura mai mică cu cel puțin 80 gr, astfel se păstrează cât mai mult din proprietățile inițiale ale sfeclei, nu? Cel mai bine este sa fie mâncata cruda, nu se pierde nimic, dar nu toți vor asta, este prea puternic gustul si cei mai mulți prefera sa facă un suc, dacă tot e cruda !

  1. Dupa 10-15 min de fierbere sau coacere nu mai vorbim de pastrarea vitaminelor. Prin coacere se accentueaza aroma si se pastreaza culoarea, asta e avantajul.Pentru a beneficia de proprietatile ei pe deplin se foloseste cruda, doar asa poate fi „exploatata” la maxim valoarea acestei radacini.

  2. Foarte buna! Eu folosesc foarte mult oala la presiune cu cosulet pentru fierberea legumelor. deci se fierb in abur si è super ok.

  3. În loc de oțet folosiți zeama de lămâie. Aceasta nu numai ca oferă un plus de beneficii în sănătate dar va păstra salata fiinde un foarte bun antioxidant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *