supa crema de ciuperci (13).JPG Dragilor, din păcate aparatul meu foto a decis să mă lase la greu, așa că, pentru moment, vă pot oferi doar fotografia finală a acestui preparat delicios și câteva fotografii la o calitate extrem de slabă, din timpul procesului.

Vă promit însă două lucruri: 1. o să refac în curând supa asta și voi completa postul cu restul de fotografii; 2. descrierea pe care o voi face mai jos va fi atât de clară, încât va înlocui cu succes fotografiile 🙂

Ingrediente:
1 kg ciuperci champignon
50 gr unt
2 cepe
1 lingură cu vârf de făină albă
1 lt supă (fond) de pui
150 ml smântână dulce
cimbru
sare, piper

1. Spălați ciupercile sub un jet de apă rece și tăiați-le lamele subțiri (ca în poza de mai sus). Tăiați ceapa cubulețe. Pregătiți un litru de supă (fond) de pui.
2. Într-o oală înaltă, de ciorbă, topiți untul pe foc mediu. Adăugați ciupercile tăiate și un praf de sare. Ciupercile vor lăsa multă apă. Fierbeți-le pe foc mic-mediu până când se evaporă toată apa. Când ciupercile vor rămâne fără apă, vor începe să se soteze; în acel moment scoateți câteva feliuțe de ciuperci și păstrați-le separat, pentru a orna preparatul la final.
3. Adăugați ceapa și amestecați din când în când, pentru 4-5 minute.
4. Adăugați făina și amestecați-o bine. O să obțineți un roux (un fel de rântaș). Amestecați 2-3 minute, până când și făina se colorează brun-deschis. Pasul acesta este important de făcut pentru a conferi supei consistență.
5. Condimentați cu puțin cimbru, apoi adăugați ~500 ml supă și fierbeți-o, pe foc mic, 40-45 minute.
6. Pasați supa într-un blender clasic sau cu un blender manual, apoi adăugați smântâna și amestecați-o bine.
7. Subțiați-o cu supa rămasă, puțin câte puțin, până când obțineți consistența pe care v-o doriți. Nu trebuie să fie nici lichidă, nici piure.
8. Asezonați cu sare și piper negru proaspăt măcinat, ornați-o cu lamelele de ciuperci păstrate și serviți-o cu crutoane.

POFTĂ BUNĂ!

Tips & Tricks:
1. Dacă nu aveți timp sau chef să faceți un fond de pui, puteți fie să folosiți apă încălzită, fie cuburi concentrate. Nu vă recomand niciuna dintre aceste metode, dar ele există și de aceea am decis să vi le menționez. Evident că gustul supei nu va fi la fel de bun, indiferent de metoda „alternativă” aleasă.
2. Fierbeți totul la foc mic-mediu pentru a extrage toate aromele posibile din ciuperci. Puteți să o gătiți și pe foc mediu-iute, dar, din nou, nu vă recomand să o faceți, pentru că supa nu va mai fi la fel de concentrată și apare riscul să o „prăjiți” dacă nu stați cu ochii pe ea ca pe butelie 🙂
[pe2-gallery class=”aligncenter” ] supa crema de ciuperci (1).JPGsupa crema de ciuperci (3).JPGsupa crema de ciuperci (6).JPGsupa crema de ciuperci (8).JPGsupa crema de ciuperci (9).JPGsupa crema de ciuperci (10).JPGsupa crema de ciuperci (11).JPGsupa crema de ciuperci (13).JPG[/pe2-gallery]

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

10 comentarii la „Supă cremă de ciuperci”
  1. Supa crema de ciuperci e printre preferatele mele, mai ales cu crutoane crocante cu usturoi deasupra. Multumesc ca mi-ai amintit reteta, la fel o fac si eu.

    1. Şi nouă ne place foarte mult. Mă bucur să văd că mi-aţi simţit lipsa. 🙂
      Din păcate, în perioada asta am extrem de puţin timp să gătesc… :((

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *