Aluatul de tartă pe care îl tot fac de ceva vreme încoace dă dependență. Credeți-mă! Îmi vine să fac si mâncarea tot în aluat d’ăsta 🙂
În seara asta, așa bolnav cum mă aflu, am mai pus de-un aluat 🙂 și uite ce-a ieșit:
Aluatul de tartă este același ca cel de la Tarta cu fructe, iar pentru el aveți nevoie de:
250 gr făină
225 gr unt rece
60 ml apă rece
1 lingură de lapte
1 gălbenuș
50 gr zahăr brun/brut
Ingredientele pentru umplutură sunt:
~2 kg mere
5-6 linguri zahăr
1 1/2 linguriță scorțișoară
3 albușuri
Dați merele cu tot cu coajă pe răzătoarea mare și puneți-le într-o sită, deasupra unui bol, până le radeți pe toate.
Stoarceți (da, cu mâna!) merele rase pentru a scoate tot sucul din ele și apoi puneți-le într-un alt bol, unde adăugați scorțișoara și zahărul. Beți sucul de mere! 🙂
Căliți merele la foc mediu (160-170 C) până când se înmoaie și scade sucul din ele (vreo 10 minute).
Puneți merele într-un bol, să se răcească, și bateți spumă tare albușurile cu o pișcătură de sare.
Spumă tare, da?
Încorporați albușurile în merele călite și amestecați-le încet dar bine.
Întindeți o foaie de aluat în forma de tartă (nu e nevoie să o tapetați cu nimic) și adăugați merele.
Acoperiți umplutura cu cea de-a doua foaie de aluat și crestați-o ca să respire la cuptor.
Suprapuneți bine marginile foilor de aluat ca să nu dea umplutura pe afară. Pentru că mi-a mai rămas ceva aluat, eu l-am rulat într-un cordon subțire cu care am „sigilat” marginile.
Apoi bateți gălbenușul și ungeți cu el tarta, după care presărați zahăr brun.
Încingeți cuptorul la 220 C și poziționați grătarul în jumătatea de jos, imediat sub mijlocul cuptorului (cuptorul meu are 5 șine, iar eu am pus grătarul pe cea de-a doua, de jos în sus).
Când s-a încins, introduceți tarta pentru 15 minute (nu mai mult!) și apoi pentru alte vreo 40 de minute dați cuptorul la 190 C.
Iar dacă vă mai rămâne aluat și/sau umplutură, să nu cumva să le aruncați! 🙂
POFTĂ BUNĂ!