Dragii mei, duminică am făcut cea mai tartă bună pe care am mâncat-o vreodată (și am tot mancat… 🙂 ). Din acest motiv, vreau musai să vă spun cum am făcut-o pentru că e de încercat!
Pe lângă umplutura delicioasă, aluatul de tartă pe care l-am făcut este absolut demențial. Dacă faceți ca mine, pas cu pas și respectați cantitățile, vă garantez că o să vă iasă din prima!
Din ingredientele de mai jos veți obține două foi de aluat: una pentru baza tartei și una pentru a o acoperi (uneori poate fi destul de frig în cuptor…:)) )
250 gr făină
125 gr unt RECE
60 ml apă rece
1 lingură de lapte
1 ou
50 gr zahăr brun/brut
Pentru umplutură aveți nevoie de:
500-600 gr fructe mici și rosii (vișine, cireșe, căpșuni, zmeură) congelate (asta dacă nu aveți, ca mine, un cireș care face căpșuni în noiembrie :)) )
150 gr zahăr tos
40 gr amidon de porumb
1/4 linguriță sare
1 lingură zeamă de lămâie
1/2 fiolă esență de vanilie
Acest tip de aluat este esențial să rămână rece cât mai mult timp, pentru a putea lucra cu el.
Pe măsură ce se încălzește devine mai dificil de modelat, așa că înainte de a începe, puteți ține mâinile puțin sub apă rece (apoi vă ștergeți bine), pentru a nu-l încălzi prea repede.
!!!Întâi scoateți fructele de la congelator și lăsați-le să se dezghețe, ca să aveți cu ce lucra 🙂
Puneți făina direct pe blatul de lucru și împrăștiați untul tăiat pe toată suprafața ei.
Apoi intoarceti feliile de unt pentru a le acoperi pe toate părțile cu făină.
Frământați untul cu făina, presând cu podul palmei stângi, în timp ce cu dreapta, folosind o spatula specială pentru aluat sau o spatulă obișnuită, cum am făcut eu, aduceți făina și untul de pe margini, în mijloc.
Faceți mișcarea asta până când mușuroiul de făină și feliile de unt se transformă într-o movilă de fulgi de unt sfărâmicioși și toată făina este încorporată. Dacă fulgii sunt prea mari, sfărâmați-i cu spatula.
Apoi modelați o gropiță în mușuroiul de fulgi și turnați apa.
Încorporați apa frământând încet, cu degetele, de la interior spre exterior, după care frământați puțin aluatul, folosind spatula pentru a-l dezlipi de pe blat.
Înfoliați aluatul și dați-l la rece pentru vreo 30 de minute.
Apoi presărați făină din belșug pe blatul de lucru (nu contează cât de multă; important este să nu e lipească aluatul de blat) și întindeți pe verticală o foaie groasă.
Cu o pensulă pentru patiserie scuturați făina de pe partea superioara a aluatului, apoi îndoiți 1/3 din el și curațați si acea parte de excesul de făină.
Repetați procesul, după care întoarceți aluatul și întindeți-l pe orizontală.
Presărați din nou partea superioară cu faină pentru a-l putea întinde cu sucitorul si repeteți pașii de mai devreme de încă 2 ori, întinzând-ul o dată pe verticală, o dată pe orizontală, și tot asa…
La final întindeți o foaie groasă, pe care o tăiați în două pătrate cât se poate de egale.
Rotunjiți cu mâna colțurile pătratelor și le transformați în pucuri de hochei supradimensionate 🙂
Pe care le înfoliați și le dați la rece pentru 30 de minute.
Apoi pregătiți fructele:
Amestecați într-un bol zahărul, sarea și amidonul.
După care adăugați fructele, zeama de lămâie și esența de vanilie. Acum lăsați-le deoparte pentru moment.
Scoateți pucurile din frigider și întindeți-le, pe rând, în două foi puțin mai mari decât forma de tarte pe care o aveți.
Rulați prima foaie pe sucitor, ca să nu se rupă
Și transferați-o CU GRIJĂ în tavă.
Cu mâna stângă ridicați marginea foii, iar cu dreapta, presați-o foaaaaarte încet pe fundul tăvii.
Mai amestecați o dată fructele pentru a se lipi bine de vecinii și vecinele de bol și turnați-le în mijlocul tăvii.
Cu o spatulă (sau lingură) întindeți fructele spre margini, lăsând totuși mai multe în mijloc.
Întindeți a doua foaie și fie o așezați deasura compoziției, lipiți marginile ei cu ale celei de jos și fie îi faceți câteva crestături ca să respire, fie o tăiați fâșii de ~1 cm și vă apucați de împletit 🙂 După care, tăiați excesul de pe margini, lăsând maxim 1 cm.
Aduceți marginea foii de jos în interiorul tăvii, peste fâșiile de aluat și presați-o de tavă pentru un aspect mai comercial 🙂
Bateți un ou cu o lingură de lapte și ungeți împletitura cu acest amestec și presărați zahăr brun/brut peste dânsa.
Abia acum încingeți cuptorul la 220 C și poziționați grătarul în jumătatea de jos, imediat sub mijlocul cuptorului (cuptorul meu are 5 șine, iar eu am pus grătarul pe cea de-a doua, de jos în sus).
Când s-a încins, introduceți tarta pentru 15 minute (nu mai mult!) și apoi dați cuptorul la 190 C.
După vreo 45-50 minute vă puteți bucura de… aspectul și parfumul ei, pentru că trebuie să o mai lăsați vreo oră să se răcească, înainte să o tăiați :)))
SĂ AVEȚI POFTĂ!
[…] de tartă este același ca cel de la Tarta cu fructe, iar pentru el aveți nevoie de: 250 gr făină 225 gr unt rece 60 ml apă rece 1 lingură de lapte […]
salut. nu am inteles cat trebuie sa stea la cuptor. 15 minute la 220 de grade si apoi dam cuptorul la 190. pentru cat timp? alea 40-50 de minute? :-/
Salut Alex. Ai înţeles perfect 🙂
Să-mi spui te rog cum ţi-a ieşit.
Salut! Ma tot chinui de ceva vreme sa gasesc reteta si mai ales tehnica ideala pentru aluatul fraged si ma bucur ca am gasit o reteta explicata cu atatea detalii (si mai ales cu pretioase fotografii). Am o intrebare: cum e cu oul si cu laptele? Sunt optionale? Le-ai adaugat in aluatul pentru aceasta tarta? Presupun ca ar trebui mai putin unt daca se folosesc oul si laptele. Deci, cum e? 🙂
Bună Andreea!
Oul se bate împreună cu laptele și cu acest amestec se pensulează tarta înainte de a o da la cuptor. Nu se adaugă în aluat. 🙂
Cea mai buna tarta 🙂
Mulțumesc, Anda. Mă bucur că-ți place 🙂