tarta cu fructe (29).JPG Dragii mei, duminică am făcut cea mai tartă bună pe care am mâncat-o vreodată (și am tot mancat… 🙂 ). Din acest motiv, vreau musai să vă spun cum am făcut-o pentru că e de încercat!

Pe lângă umplutura delicioasă, aluatul de tartă pe care l-am făcut este absolut demențial. Dacă faceți ca mine, pas cu pas și respectați cantitățile, vă garantez că o să vă iasă din prima!

Din ingredientele de mai jos veți obține două foi de aluat: una pentru baza tartei și una pentru a o acoperi (uneori poate fi destul de frig în cuptor…:)) )

250 gr făină
125 gr unt RECE
60 ml apă rece
1 lingură de lapte
1 ou
50 gr zahăr brun/brut

Pentru umplutură aveți nevoie de:
500-600 gr fructe mici și rosii (vișine, cireșe, căpșuni, zmeură) congelate (asta dacă nu aveți, ca mine, un cireș care face căpșuni în noiembrie :)) )
150 gr zahăr tos
40 gr amidon de porumb
1/4 linguriță sare
1 lingură zeamă de lămâie
1/2 fiolă esență de vanilie

Acest tip de aluat este esențial să rămână rece cât mai mult timp, pentru a putea lucra cu el.
Pe măsură ce se încălzește devine mai dificil de modelat, așa că înainte de a începe, puteți ține mâinile puțin sub apă rece (apoi vă ștergeți bine), pentru a nu-l încălzi prea repede.

!!!Întâi scoateți fructele de la congelator și lăsați-le să se dezghețe, ca să aveți cu ce lucra 🙂
Puneți făina direct pe blatul de lucru și împrăștiați untul tăiat pe toată suprafața ei.
Apoi intoarceti feliile de unt pentru a le acoperi pe toate părțile cu făină.
Frământați untul cu făina, presând cu podul palmei stângi, în timp ce cu dreapta, folosind o spatula specială pentru aluat sau o spatulă obișnuită, cum am făcut eu, aduceți făina și untul de pe margini, în mijloc.

tarta cu fructe (1).JPGtarta cu fructe (2).JPGtarta cu fructe (3).JPG

Faceți mișcarea asta până când mușuroiul de făină și feliile de unt se transformă într-o movilă de fulgi de unt sfărâmicioși și toată făina este încorporată. Dacă fulgii sunt prea mari, sfărâmați-i cu spatula.
Apoi modelați o gropiță în mușuroiul de fulgi și turnați apa.tarta cu fructe (4).JPG

Încorporați apa frământând încet, cu degetele, de la interior spre exterior, după care frământați puțin aluatul, folosind spatula pentru a-l dezlipi de pe blat.

tarta cu fructe (5).JPGtarta cu fructe (6).JPG
Înfoliați aluatul și dați-l la rece pentru vreo 30 de minute.

Apoi presărați făină din belșug pe blatul de lucru (nu contează cât de multă; important este să nu e lipească aluatul de blat) și întindeți pe verticală o foaie groasă.

tarta cu fructe (7).JPGtarta cu fructe (8).JPGtarta cu fructe (9).JPG
Cu o pensulă pentru patiserie scuturați făina de pe partea superioara a aluatului, apoi îndoiți 1/3 din el și curațați si acea parte de excesul de făină.
Repetați procesul, după care întoarceți aluatul și întindeți-l pe orizontală.
Presărați din nou partea superioară cu faină pentru a-l putea întinde cu sucitorul si repeteți pașii de mai devreme de încă 2 ori, întinzând-ul o dată pe verticală, o dată pe orizontală, și tot asa…
tarta cu fructe (10).JPGtarta cu fructe (11).JPGtarta cu fructe (12).JPG

La final întindeți o foaie groasă, pe care o tăiați în două pătrate cât se poate de egale.
Rotunjiți cu mâna colțurile pătratelor și le transformați în pucuri de hochei supradimensionate 🙂
Pe care le înfoliați și le dați la rece pentru 30 de minute.

Apoi pregătiți fructele:
Amestecați într-un bol zahărul, sarea și amidonul.

tarta cu fructe (13).JPGtarta cu fructe (14).JPG

După care adăugați fructele, zeama de lămâie și esența de vanilie. Acum lăsați-le deoparte pentru moment.
Scoateți pucurile din frigider și întindeți-le, pe rând, în două foi puțin mai mari decât forma de tarte pe care o aveți.
tarta cu fructe (15).JPGtarta cu fructe (16).JPGtarta cu fructe (17).JPG

Rulați prima foaie pe sucitor, ca să nu se rupă
Și transferați-o CU GRIJĂ în tavă.
Cu mâna stângă ridicați marginea foii, iar cu dreapta, presați-o foaaaaarte încet pe fundul tăvii.
tarta cu fructe (18).JPGtarta cu fructe (19).JPGtarta cu fructe (20).JPG

Mai amestecați o dată fructele pentru a se lipi bine de vecinii și vecinele de bol și turnați-le în mijlocul tăvii.
Cu o spatulă (sau lingură) întindeți fructele spre margini, lăsând totuși mai multe în mijloc.

Întindeți a doua foaie și fie o așezați deasura compoziției, lipiți marginile ei cu ale celei de jos și fie îi faceți câteva crestături ca să respire, fie o tăiați fâșii de ~1 cm și vă apucați de împletit 🙂 După care, tăiați excesul de pe margini, lăsând maxim 1 cm.

tarta cu fructe (21).JPGtarta cu fructe (22).JPGtarta cu fructe (23).JPG
Aduceți marginea foii de jos în interiorul tăvii, peste fâșiile de aluat și presați-o de tavă pentru un aspect mai comercial 🙂
tarta cu fructe (24).JPGtarta cu fructe (25).JPGtarta cu fructe (26).JPG

Bateți un ou cu o lingură de lapte și ungeți împletitura cu acest amestec și presărați zahăr brun/brut peste dânsa.

Abia acum încingeți cuptorul la 220 C și poziționați grătarul în jumătatea de jos, imediat sub mijlocul cuptorului (cuptorul meu are 5 șine, iar eu am pus grătarul pe cea de-a doua, de jos în sus).
Când s-a încins, introduceți tarta pentru 15 minute (nu mai mult!) și apoi dați cuptorul la 190 C.
După vreo 45-50 minute vă puteți bucura de… aspectul și parfumul ei, pentru că trebuie să o mai lăsați vreo oră să se răcească, înainte să o tăiați :)))

SĂ AVEȚI POFTĂ!

tarta cu fructe (27).JPGtarta cu fructe (28).JPGtarta cu fructe (29).JPG

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

7 comentarii la „Tartă cu fructe”
  1. salut. nu am inteles cat trebuie sa stea la cuptor. 15 minute la 220 de grade si apoi dam cuptorul la 190. pentru cat timp? alea 40-50 de minute? :-/

  2. Salut! Ma tot chinui de ceva vreme sa gasesc reteta si mai ales tehnica ideala pentru aluatul fraged si ma bucur ca am gasit o reteta explicata cu atatea detalii (si mai ales cu pretioase fotografii). Am o intrebare: cum e cu oul si cu laptele? Sunt optionale? Le-ai adaugat in aluatul pentru aceasta tarta? Presupun ca ar trebui mai putin unt daca se folosesc oul si laptele. Deci, cum e? 🙂

    1. Bună Andreea!
      Oul se bate împreună cu laptele și cu acest amestec se pensulează tarta înainte de a o da la cuptor. Nu se adaugă în aluat. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *