paine neagra, de casa (13).JPG

Am decis ieri că am fugit suficient de mult timp de pâinea dospită, așa că mi-am luat inima-n dinți, mi-am suflecat mânecile (mint, că am purtat tricou, da’ sună mai bine așa 🙂 ) și am trecut la treabă. Rezultatul a fost pe măsura efortului depus 🙂

Ingrediente:
1 kg făină
2 pliculețe drojdie uscată (2×7 gr)
650 ml apă călduță
1 lingură zahăr
1 lingură sare
2 linguri ulei

Amestecați cu un tel toate ingredientele uscate; apoi faceți o gaură în mijlocul lor și turnați uleiul și apa călduță.

Omogenizați-le cu o furculiță sau spatulă din interior spre exterior, după care frământați cu simț de răspundere aluatul până când devine moale și nelipicios.

Tapetați un vas mare cu făină sau ulei și puneți aluatul la dospit până când își dublează volumul. Acoperiți vasul cu un prosop sau cu folie alimentară și puneți-l într-un loc călduros preț de vreo 30 de minute.

Tapetați o tavă sau două, în funcție de dimensiuni, cu ulei și făină și puneți aluatul în ele, după ce i-ați dat o formă alungită și i-ați tras vreo 3-4 dungi cu un cuțit ascuțit trecut prin făină. Mai lăsați-o vreo 10-15 minute să crească, timp în care încingeți cuptorul la 200 C.

Dați tava la cuptor pentru vreo 40 de minute, după care faceți testul cu scobitoarea înfiptă în mijlocul ei. Dacă iese curată, pâinea este gata. Dacă nu, mai lăsați-o 5-10 minute, în funcție de cuptorul fiecăruia.

Suplimentar, puteți să ungeți pâinea cu puțină apă încălzită și să o presărați semințe de susan, mac sau miezuri de floarea soarelui.

POFTĂ BUNĂ!

[pe2-gallery class=”aligncenter” ] paine neagra, de casa (1).JPGpaine neagra, de casa (2).JPGpaine neagra, de casa (3).JPGpaine neagra, de casa (4).JPGpaine neagra, de casa (5).JPGpaine neagra, de casa (6).JPGpaine neagra, de casa (7).JPGpaine neagra, de casa (8).JPGpaine neagra, de casa (9).JPGpaine neagra, de casa (10).JPGpaine neagra, de casa (11).JPGpaine neagra, de casa (12).JPGpaine neagra, de casa (13).JPG[/pe2-gallery]

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

2 comentarii la „Pâine neagră, de casă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *