Supa de linte roșie (Kırmızı Mercimek Çorbasi, cum ar zice prietenii turci) este una dintre cele mai bune și mai sănătoase supe.
Dacă ați făcut supa asta altfel decât am făcut-o eu, vă recomand să încercați și rețeta mea. Dacă n-ați făcut-o încă, aveți maxim 24h să o încercați (sunt cu ochii pe ceas!) 🙂
Ingrediente:
500 gr linte roşie
2 lt supă de legume (sau supă de pui)
2 cepe (eu am avut una albă și una roșie)
2 căţei de usturoi
2 morcovi
3 linguri de pastă de tomate sau pastă de ardei (preferabil 2 de tomate și 1 de ardei)
25 gr unt
1 lgț sare
1 lgț piper roşu măcinat (sau negru)
1 lgț mentă uscată
~15 seminţe chimion (sau în lipsa lui, chimen) (chimionul se găsește la Plafar ~3,00 RON)
sare, piper, boia iute, lămâie
Spălați lintea sub jet de apă rece până când apa rămâne curată și lăsați-o la înmuiat 1-2 ore în apă rece, sau 1/2 oră în apă încălzită. Apoi faceți supa de legume sau pui.
Căliți ceapa, usturoiul și morcovul până când se înmoaie puțin, fără să se coloreze. Folosiți pentru operațiunea asta o oală mai mare (>3 lt), pentru că în ea veți face supa.
Adăugați boia de ardei și amestecați încă 1-2 minute.
Adăugați pasta de tomate și (dacă aveți) pe cea de ardei, lintea și supa de legume sau pui. Puneți un vârf de cuțit de sare și unul de piper.
Fierbeți-le la foc mic până se înmoaie toate legumele (25-30 minute).
Lăsați-le să se răcească puțin și turnați totul într-un blender (sau pasați-le cu un mixer vertical). Asezonați cu sare, piper, mentă și chimion (toate măcinate în prealabil).
Pasați-le până când supa este cremoasă, fără bucățele de legume.
Serviți-o împreună cu sferturi de lămâie (pe care le stoarceți în farfurie, după gust), alături de lipii sau crutoane. Pentru aspect și un plus de savoare, mai presărați un praf de boia.
POFTĂ BUNĂ!
P.S. În caz de forță majoră, puteți înlocui supa de legume sau pui cu apă încălzită, dar gustul nu va mai fi același.
24 h zici; incepand de la ce ora?
Cum trebuie facuta demonstratia? 🙂
Să zicem… de la 07:00… 🙂
Păi… fotografii, poate un filmuleţ, impresii, păreri… link… :))
Esti plin de surprize! 🙂 Multam fain pentru reteta!
Mulțumesc, Ediz. Speram să treci pe aici 🙂
Cum ți se pare rețeta asta?
nu am facut niciodata dar voi incerca e natural
Și e delicioasă. Trebuie musai să o încerci! 🙂
Interesanta…
Foarte interesanta reteta ta, eu pana acum am facut doar supa crama de linte http://www.culinar.md/2010/12/14/supa-crema-de-linte/ dar cu siguranta voi incerca si reteta ta 🙂
Hehe, și eu am făcut supă-cremă în trecut, după exact aceeași rețetă ca tine, dar se apropie prea mult de o supă-cremă românească.
Asta turcească îmi place mult mai mult 🙂
tcu siguranta o voi incerca…sa vad diferenta 🙂 mie in general imi plac supe-cremele 🙂
Arata tare bine. Am mancat una intr-un restaurant turcesc acum ceva timp si a fost buna si satioasa.
In 24h nu cred ca gasesc linte rosie 🙂
Bogdan, poți găsi linte roșie în orice hypermarket. Și chiar așa e: bună și sățioasă 🙂
Andi, ce spui de un schimb? Eu iti trimit tort (vezi maine tortul) si tu o supa…
Cristina, cu mare drag, oricând 🙂
cand mai faci sa pui si telina ,pasranac si albitura .sa vezi ce bbuchet o sa aiba …o feerie mmmm!!
Mulțumesc, Dorina. Așa o să fac 🙂
Buna ziua!! Am facit supa de linte dupa reteta asta si iese super buna. Incercati si voi!! Cu siguranta o sa va placa. Bafta!!! Si pofta buna!!! 🙂
e super,am mancat de la mama ei 🙂
Nu pare greu de facut iar dupa comentariile de aici este si gustoasa, am sa incerc si eu.
[…] M-am inspirat dintr-o reteta pe care o puteti vizualiza aici. […]