supa de linte rosie (11).JPGSupa de linte roșie (Kırmızı Mercimek Çorbasi, cum ar zice prietenii turci) este una dintre cele mai bune și mai sănătoase supe.
Dacă ați făcut supa asta altfel decât am făcut-o eu, vă recomand să încercați și rețeta mea. Dacă n-ați făcut-o încă, aveți maxim 24h să o încercați (sunt cu ochii pe ceas!) 🙂

Ingrediente:
500 gr linte roşie
2 lt supă de legume (sau supă de pui)
2 cepe (eu am avut una albă și una roșie)
2 căţei de usturoi
2 morcovi
3 linguri de pastă de tomate sau pastă de ardei (preferabil 2 de tomate și 1 de ardei)
25 gr unt
1 lgț sare
1 lgț piper roşu măcinat (sau negru)
1 lgț mentă uscată
~15 seminţe chimion (sau în lipsa lui, chimen) (chimionul se găsește la Plafar ~3,00 RON)
sare, piper, boia iute, lămâie

Spălați lintea sub jet de apă rece până când apa rămâne curată și lăsați-o la înmuiat 1-2 ore în apă rece, sau 1/2 oră în apă încălzită. Apoi faceți supa de legume sau pui.

Căliți ceapa, usturoiul și morcovul până când se înmoaie puțin, fără să se coloreze. Folosiți pentru operațiunea asta o oală mai mare (>3 lt), pentru că în ea veți face supa.

Adăugați boia de ardei și amestecați încă 1-2 minute.

Adăugați pasta de tomate și (dacă aveți) pe cea de ardei, lintea și supa de legume sau pui. Puneți un vârf de cuțit de sare și unul de piper.

Fierbeți-le la foc mic până se înmoaie toate legumele (25-30 minute).

Lăsați-le să se răcească puțin și turnați totul într-un blender (sau pasați-le cu un mixer vertical). Asezonați cu sare, piper, mentă și chimion (toate măcinate în prealabil).

Pasați-le până când supa este cremoasă, fără bucățele de legume.

Serviți-o împreună cu sferturi de lămâie (pe care le stoarceți în farfurie, după gust), alături de lipii sau crutoane. Pentru aspect și un plus de savoare, mai presărați un praf de boia.

POFTĂ BUNĂ!

P.S. În caz de forță majoră, puteți înlocui supa de legume sau pui cu apă încălzită, dar gustul nu va mai fi același.

supa de linte rosie (1).JPGsupa de linte rosie (6).JPGsupa de linte rosie (7).JPGsupa de linte rosie (8).JPGsupa de linte rosie (9).JPGsupa de linte rosie (3).JPGsupa de linte rosie (4).JPGsupa de linte rosie (5).JPGsupa de linte rosie (10).JPGsupa de linte rosie (11).JPG

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

20 de comentarii la „Supă de linte roșie”
    1. Hehe, și eu am făcut supă-cremă în trecut, după exact aceeași rețetă ca tine, dar se apropie prea mult de o supă-cremă românească.
      Asta turcească îmi place mult mai mult 🙂

  1. Arata tare bine. Am mancat una intr-un restaurant turcesc acum ceva timp si a fost buna si satioasa.

    In 24h nu cred ca gasesc linte rosie 🙂

  2. Buna ziua!! Am facit supa de linte dupa reteta asta si iese super buna. Incercati si voi!! Cu siguranta o sa va placa. Bafta!!! Si pofta buna!!! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *