Sper că până acum v-ați convins că vă recomand rețete ușoare, gustoase și rapide.
Eh, dacă nu sunteți convinși încă, încercați-o p’asta și vorbim după… 🙂
O prietenă mi-a cerut o rețetă de desert pentru Valentine’s Day. Mie nu-mi place „sărbatoarea” asta, da’ asta’i altă discuție.
Și am început să mă gândesc ce să-i sugerez. Atunci mi-am adus aminte de mini-checurile făcute de Laura Adamache. Dacă mă întrebi pe mine, astea sunt cea mai bună prăjitură pentru Valentine’s Day. De ce? Pentru că sunt delicioase, sunt extrem de ușor și rapid de făcut (mai ales de către EL 🙂 ) și pot fi făcute în orice formă posibilă (poate nu toate doamnele/domnisoarele apreciază inimioarele roșii 🙂 ). Bine, acum să nu exagerăm; posibil să nu iasă în formă de bici sau de cătușe (evident că asta nu înseamnă că nu puteți încerca… 🙂 ).
Destul cu vorba. Ingrediente:
200 gr zahăr
250 gr făină
3 ouă
120 ml ulei floarea soarelui
130 ml apă
1/2 plic praf copt
un vârf cuțit bicarbonat
1 sticluță esență de vanilie
1 lingură mare cacao
Mixați ouăle împreună cu apa, uleiul, zahărul și esența de vanilie. Vreo 5 minute.
Adăugați făina împreună cu bicarbonatul și praful de copt, stinse cu 2-3 picături de zeamă de lămâie (sau oțet în cel mai rău caz).
Omogenizați-le bine și apoi luați cam 1/3 din compoziție, puneți-o într-un alt bol și amestecați-o cu cacao.
Tapetați formele pe care le aveți (eu am folosit forme de brioșe – fițe… 🙂 ) cu unt topit și făină.
Turnați întâi compoziție albă, apoi din cea colorată, fără a umple formele mai mult de 2/3, pentru că vor crește foarte frumos (și mult).
Amestecați compozițiile în forme cu o scobitoare, bețisor chinezesc, șurubelniță, spatulă etc. pentru a obține un efect marmorat (ca să vedeți că sunt și cult în cap… 🙂 ), după care dați tava la cuptor pentru 20-25 minute, asta DUPĂ ce ați încins bine cuptorul, la 180 C.
Faceți testul cu scobitoarea înfiptă în chec, pe care dacă o scoateți curată înseamnă că este gata; dacă nu, mai lasați tava în cuptor încă 5 minute.
Le puteți mânca oricând dar dimineața, la cafea, sunt divine! Și dacă le mai și mâzgăliți cu ceva cremă de ciocolată (Fineti, Nutella – nu dăm nume 🙂 )…. mmmmm….
POFTĂ MARE! N-o să vă puteți opri! 🙂
[pe2-gallery class=”aligncenter” ]
[/pe2-gallery]
Fabulos de bine ti-au iesit!! Nici noua nu ne place deloc sarbatoarea asta dar maine tot le fac si eu. Daca le mai faci in viitor, incearca sa inlocuiesti 50 gr din faina cu amidon. Ies atat de pufoase de nu-ti vine sa crezi.
Multumesc mult ca le-ai incercat si ma bucur tare mult ca v-au placut!
Mulțumesc mult, Laura! O să încerc si cu amidon. Deasemenea am ajustat si cantitatea de praf de copt, pentru ca 1 pliculet la 250 gr de faina este cam mult 🙂
Scuze pentru raspunsul tarziu, dar comentariul tau a fost trimis automat in Spam 🙁 și de-abia acum am verificat…
Exceptional!
Restul cuvintelor sunt de prisos.
Dupa ce o voi testa (foarte urgent), poate voi putea spune ceva, acum………………………………………….
:))) Te rog!
De data asta m-ai prostit. Aseara ma uitam pe aici, am vazut reteta si nu prea am rezistat.
Dimineata fuga la magazin sa iau 2 tavi pt briose (na, tre’ sa respect fitele) si la cuptor cu ele.
Au iesit… belea 😀
Hahaha, felicitări încă o dată (eu am văzut pozele). Chiar sunt reușite! 🙂
Sunt in drum de coacere:)) adica la cuptor, un secret mic despre esenta de vanilie si pe viitor, foloseste de la otker sunt niste pliculete de esente diverse lichide dar sunt dementiale, Finesse le cheama.
Astept acum sa iasa minunatiile de la cuptor:))
Pupici
Ei, Ioana, cum ți-au ieșit? 🙂
Mulțumesc pentru pont; nu am văzut până acum pliculețele alea, dar o să le caut.
superrrrrrrrr 😀 , da se gasesc in hipermarket:D
Au iesit super,super,super.
Data viitoare am sa pun in compozitie stafide si nuci.
Multumim mult Andi si mentorului tau la aceasta reteta Laura Adamache.
Cu multă plăcere 🙂
In seara aceasta am testat din nou reteta si am dublat cantitatile, am folosit doua forme de cozonac (din comoditate).
Am adaugat stafide (care „au inotat” in prealabil in esenta de rom) si nuci, in rest am respectat intocmai reteta.
Produsul finit ………….MAGNIFIC !
Felicitări! Sună foarte bine. Poate când mai vin pe acasă încerc și eu varianta cu nuci și stafide 😉
Andi, le-am facut si eu pentru sotul meu care trebuia sa duca la serviciu vinerea un desert (fac cu randul, unul dintre ei aduce desertul pentru pauza de pranz in fiecare vineri). Colegii sotului meu au fost ft incantati de rezultat si de aceea am zis sa mai incerc odata ca sa le gust si eu dar mie nu imi place cacaoa sau ciocolata (stiu ca e putin cam ciudat si m-am obisnuit sa rada toti de gustul meu, asa ca te las sa zambesti!). Vroiam sa stiu parerea ta daca as pune in compozitie fructe (am niste visine si niste rabarba la congelator). Multumesc!
Cristina, colegii soţului tău au un obicei foarte sănătos şi fain. Mă încântă foarte tare să mai citesc şi astfel de lucruri pozitive 🙂
Poţi folosi fără grijă fructe. După ce torni compoziţia în forme adaugi şi fructele, după ce le-ai îmbrăcat într-un strat fin de amidon sau făină (ca să aibă o şansă să rămână deasupra sau pe la mijlocul chec-urilor şi să nu coboare pe fundul formei).
Spor şi să-mi spui cum ţi-au ieşit. Eventual, poate-mi trimiţi şi o poză 🙂
Le-am facut si au iesit super bune! Acum vreau sa fac portie dubla 😀 O intrebare, are ceva daca in loc de apa pun lapte ?
Mă bucur că ţi-au plăcut. Nu am făcut cu lapte pentru că aşa era reţeta originală şi nu am idee dacă are sau nu ceva, însă dacă-ţi faci curaj şi încerci, te rog să-mi spui şi mie 🙂
Sunt in italia…mi-au iesit delicioase si divine…i-am inebunit pe italieni cu retete romanesti..multumesc de reteta:):):):)
🙂 Sa fii sanatos!
Andi,spune-mi te rog,cu unt se poate de uns formele?
Sigur!