Ciorba de ștevie, dragii mei, este una dintre cele mai bune și mai sănătoase zemuri. Este la fel de bună rece vara, pe cât este de bună caldă, primăvara. Din acest motiv, nici nu este indicat să faceți mai puțin de-o oală de 4-5 litri 😉
Deși îmi place foarte mult și am mâncat din mai multe surse, n-am găsit încă una care s-o egaleze pe cea făcută de mama, așa că tot despre aceea o să vă povestesc și vouă.
Ingrediente pentru o oală de 4-5 litri cu ciorbă:
3 legături de ștevie (~600 gr) – am făcut și o poză ca să vă faceți o idee despre cantitate
2 cepe
1 ardei gras (1/2 dacă e foarte gras) 🙂
2 morcovi mari (3 mici)
1 păstârnac
o bucată de țelină, cam cât păstârnacul
8-10 cartofi mici (puțin mai mari decât o nucă) sau echivalentul în cartofi mari
100 gr orez
2 ouă
1,5 lt borș
2 linguri pastă de tomate (sau bulion, roșii în bulion, suc de roșii)
ulei
leuștean
sare
- Spălați orezul și puneți-l la înmuiat în apă rece.
- Curățați ștevia: îndoiți frunza în două, țineți-o bine, să nu fugă, cu mâna stângă (sau dreapta, dacă ești stâgaci; la propriu, zic), iar cu dreapta rupeți nervura principală a frunzei.
- Spălați foarte bine ștevia, că nu știți prin grădina cui a stat și ce căței s-au „jucat” pe acolo… 🙂
- Tocați mărunt ceapa, morcovii, ardeiul gras, păstârnacul și țelina.
- Spălați și curățați cartofii. Dacă’s mari, tăiați-i, ca să fie puțin mai mari decât o nucă.
- Puneți o oală cu vreo 3 litri de apă pe foc și, după ce a fiert, cufundați ștevia și blanșați-o vreo 45-60 secunde. Apoi o scoateți, o scurgeți, o tăiați grosier și o lăsați deoparte.
- Puneți un alt vas (sau spălați oala de mai devreme 🙂 ) pe foc, cu vreo 2 litri de apă și țineți-o pe foc mic, să stea caldă.
- Încingeți bine oala cea mare în care veți face ciorba și apoi puneți uleiul (~30-50 ml).
- Căliți ceapa, apoi adăugați ardeiul. După 2-3 minute, adăugați morcovul. După alte 3 minute adăugați păstârnacul și țelina.
- Puneți apă încălzită peste legume, cât să le acopere și lăsați-le să fiarbă vreo 5 minute.
- Adăugați cartofii, apă încălzită cât să-i acopere și un praf de sare. Lăsați-i să fiarbă vreo 10 minute și apoi adăugați orezul.
- După alte 10 minute, adăugați ștevia. După 5 minute puneți pasta de tomate.
- Puneți borșul la fiert într-un alt vas și când ajunge la punctul de fierbere, adăugați-l în oala cu ciorba de ștevie.
- Între timp bateți puțin cele două ouă. Puțin, cât să se amestece albușul cu gălbenușul. Nu le bateți ca pentru omletă 🙂
- Turnați ouăle în ciorbă, puțin câte puțin, eventual „strecurându-le” printre dinții furculiței, ca să obțineți popularele zdrențe.
- Opriți focul și presărați o legătură mare de leuștean tocat peste ciorba de ștevie.
Opțional puteți să serviți ciorba de ștevie cu smântână, dar, sub nici o formă nu turnați smântână în toată oala. Copil fiind, acasă o mâncam fie cu cartofi prăjiți, fie cu omletă. Acum o mănânc goală. Cică ar fi mai sănătos… 🙂
Deși poate părea descurajator de lung șirul de operațiuni, vă asigur că doar curățarea șteviei o să vă ia ceva timp. Restul se fac foarte ușor și rapid.
Să aveți poftă!
Mari
12 aprilie 2011 at 09:34
Este una din ciorbele preferate ale familiei noastre, numai cine nu a mancat nu stie, iar cei care nu au gustat-o nu stiu ce au pierdut.
BRAVO !
Gustos si sanatos.
Maria Vasile
10 martie 2015 at 05:46
am sa fac si eu aceasta reteta, mie imi place foarte mult stevia! Multumesc ptr. reteta!
Vasile maria
10 martie 2015 at 07:48
vreau sa primesc zilnic retete de post!
Gabriela Miron
25 martie 2015 at 09:01
Super buna. ..fac această ciorbă de câte ori pot primăvara. ..stau la țară și am toate legumele în grădină. .
chiar de dimineață am făcut o oală.
Am pus și câteva urzici …..;-) 😉
Fanica Fani Garbis
15 aprilie 2015 at 17:51
Sper sa-mi iasa f.buna!Dupa cit ma pricep in bucatarie este o reteta pe gustul meu!
Valentina Arsenie
4 mai 2015 at 08:52
HRISTOS A INVIAT .
Am facut si eu astazi,foarte buna super .
Coca Galusca
23 martie 2016 at 12:27
cu ani in urma,o gateam des astazi o fac din nou,multumesc pt reteta
Sa bucatarim
25 martie 2016 at 06:00
Cu drag 🙂
Marilena
27 martie 2016 at 22:38
Am facut o astazi si mi a iesit f bine! Acum caut retete de post
Andi
28 martie 2016 at 16:17
Ma bucur 🙂
marinella
20 martie 2017 at 19:54
Eu pun ouă întregi în ciorba și e un deliciu
Moni
19 aprilie 2017 at 14:26
Super reteta a iesit perfect
Andi
2 octombrie 2019 at 19:21
Mulțumesc! Mă bucur 🙂
Pal C.
13 mai 2019 at 07:28
Este vreo diferență între ștevia folosită ca îndulcitor si cea folosită pentru ciorbă?
Andi
2 octombrie 2019 at 19:21
Da, sigur. Ștevia pentru gătit este sub formă de frunze proaspete. Ștevia pentru îndulcit este pulbere sau lichid.
Iulia
7 aprilie 2020 at 22:45
Bună. Este foarte important ca ai menționat faptul ca ștevia trebuie mai întâi oparita în apa separat. Eu am gătit de doua ori fără sa fac ăsta și a ieșit o ciorba amăruie. Mai gătesc stevie cu ou la tigaie foarte bun!!!!
Dana
19 mai 2020 at 03:40
Stevia rebaudiană se „trage” din Brazilia şi Paraguay, unde este folosită de sute de ani pentru îndulcirea mâncărilor şi pentru tratarea arsurilor şi a altor probleme stomacale, potrivit „LiveScience”.
Ștefania
15 mai 2022 at 08:55
Nu au nicio legătură ștevia de ciorbă cu stevia de îndulcit, sunt plante complet diferite. Ștevia e o „buruiană” acrișoară de la noi, stevia are frunze dulci și e din America de Sud.