Încă o dată, am avut dreptate: procentul de oameni care nu știu să facă o supă de pui (printre care, până de curând, mă număram, cu mândrie, și eu:)) este foarte mare. Așa că în cele ce urmează vă voi dezvălui bine-păstratul secret al facerii supei 🙂
Întâi, pui pui. Cât ai. Sau cât vrei. În exemplul de față, eu am folosit 4 pulpe superioare + 4 pulpe inferioare pentru supa de pui.
Le pui la fiert într-o oală cu apă rece (eu am fiert cantitatea de carne de mai sus în 4 litri de apă) în care musai adaugi un praf de sare (sare va face ca spuma să fie compactă și ușor de îndepărtat). Pe măsură ce apa va fierbe, spuma va începe să se formeze la suprafață. Pe măsură ce se formează, tu o aduni și o arunci. Când nu se mai formează spumă, poți pune legumele tăiate cubulețe: 4-5 cartofi, 3-4 morcovi, 2 păstârnaci, o țelină mică. Cel mai important ingredient dintr-o supă este ceapa. Dar pe asta nu o tai cubulețe, ci o cureți și o pui întreagă. La final o scoți și o arunci. În oala mea cu supă, 2 cepe și-au dat obștescul sfârșit 🙂
Totul trebuie să fiarbă pe foc mediu, fără clocot și fără capac, vreo juma’ de oră. Din când în când mai înțepi câte-un cartof sau morcov cu o furculiță. Supa e gata când furculița pătrunde relativ ușor în legume. Nu le fierbe ca pentru piure! Legumele trebuie să fie moi, dar totuși puțin crocante.
Tăițeii din orez îi adaugi cu 1 minut înainte să oprești focul. Ăștia se fierb imediat. Dacă preferi tăițeii clasici, îi pui cu vreo 5 minute înainte.
Apoi guști supa de pui și o condimentezi cu sare și piper (proaspăt măcinat). Se servește fierbinte, cu pătrunjel proaspăt, tocat. Eu a trebuit să folosesc din cel uscat pentru că la 22:30, când mi-a venit mie cheful de gătit, n-am ai găsit pătrunjel verde… 🙂
Poftă mare!
O altă variantă este supa de pui a ala grec – https://www.sabucatarim.ro/2010/12/supa-de-pui-a-la-grec-meniu-dintr-un-pui/
cam asa o fac si eu :)) supa… uite: http://www.facebook.com/album.php?id=1057971597&aid=2061603#!/photo.php?fbid=1472795094021&set=a.1464901216679.2061603.1057971597&theater
Seamănă între ele ca două picături de… supă :))
Ete fix asa o fac si eu, numai ca imi place sa las ceapa inauntru, daca o fac cu taitei. Daca o fac cu galusti, nu o las. De fapt atunci nu prea las decat morcovul, pentru culoare.
Pe ce esantion de populatie ai obtinut rezultatul acela statistic? :)))))
Pe un eșantion… reprezentativ 😛
Arata extraordinar, iar ceapa daca e lasata in supa ii schimba culoarea, asa ca ai perfecta dreptatea, acesta este unul din secretele unei supe reusite.
Cu aceasta supa iese si un pilaf de nota 10.
Mulțumesc, Cristina. Bun sfat! 🙂
Astazi am facut „Supa de pui” si am avut servit-o cu hrean.
Multumim pentru reteta.
Cu multă plăcere. Să vă fie de bine! 🙂
Incerc acum . Sa vedm ce o sa iasa. Best Regards J.B
I-am cam dat in cap pentru prima incercare… cred ca am pus prea mult marar dupa gust asa simt :(. Poate data viitoare iese :p
Flavius, nu te da bătut! 🙂
Sfatul meu este să nu mai pui deloc mărar și să te rezumi la pătrunjel sau cel mult leuștean. Se „pupă” mai bine decât cu mărarul. 😉
Spor!
eu pun musai si 2-3 catei de usturoi!:)
În supa de pui? 🙂
si eu pun usturoi si citeva boabe de piper ,plus cozile verzi de la patrunjel ; apoi o strecor,supa e clara si aromata ; pastele din comert le fierb separat ,apoi le impart pe farfurii cu legume fierte si bucati de carne ; deasupra torn supa fierbinte,presar frunze de patrunjel tocat marunt si piper proaspat macinat,penu cine doreste…uneori sint atit de harnica incit fac chiar eu fideaua !
Edith, tu faci supa aşa cum ar trebui să fie făcută la restaurant 🙂 Din păcate, sunt puţini bucătari care procedează aşa.
Dar cu usturoiul în supă tot nu sunt convins :)) Ca să încerc, vreau să fie minim 3 persoane care să mă convingă :))
am uitat sa enumar si gulia printre zarzavaturi ; cei din restaurante fac dupa mine si nu invers
N-am spus că ar fi invers, Doamne ferește, ci că așa ar trebui să procedeze toți bucătarii de prin restaurante 🙂
Bună gulia, dar n-am încercat să o pun în supă până acum 🙂
ei,daca e gulioara,fara fibre lemnoase,e chiar gustoasa,iar ‘capacul’,chiar de sub frunze e furat de bucatareasa,pe care il maninca…
Hahaha trebuie să încerc și capacul, în cazul ăsta… 🙂
pofta buna ! e revigorant dialogul,multumesc
Și pentru mine. Eu îți mulțumesc! 🙂
Am facut o supa extraordinara, nu am avut taitei din orez, asa ca am folosit taitei obisnuiti din comert .
In perioda premergatoare sarbatorilor de iarna (cand ramanul cam uita de dieta), cred ca acest meniu este un pansament gastric bine venit.
Să-ți fie de bine! 🙂
retete foarte gustoase le-am fakut pe toate .
Mulțumesc, Petronela. Mă bucur că ți-au plăcut 🙂
ce tare
im place reteta
Mulțumesc 🙂
super buna!:*
Mulțumesc, Cristina 🙂
[…] 40 de bucati (adica 20 de aripioare), carora le-am taiat varfurile (pe care le-am pastrat pentru supa) si pe care le-am blanșat (10 secunde in apa fiarta), dupa care le-am uscat bine, inainte de a le […]
In Ardeal asa se face supa de carne (pui, curcan, vita) dintotdeauna. Un pont, pt ca supa sa tina mai mult si sa nu se strice: taieteii se fierb separat in apa cu sare si ii pui in supa doar in farfurie. Asa, nici nu se tulbura supa din cauza amidonului, ci ramane clara, limpede. Noi chiar strecuram supa si adaugam legumele si carnea in farfurie, odata cu taieteii. O supa reusita e una clara, fara particule care sa pluteasca prin ea 🙂
Anca, sunt perfect de acord cu tot ce-ai spus, insa, daca am de ales intre o supa buna, clara dar care e mai migaloasa sau una buna, neclara si rapida, o voi alege pe a doua fara sa clipesc 🙂
SUPER GUSTOASA
Cand pun pulpele la fiert le pun intregi sau le tai bucatele cum se vede in poza?
Buna Camelia. Pulpele se pun intregi, cu tot cu os, pentru ca de acolo vine o mare parte din gust 😉
Dupa ce s-a fiert carnea, o poti lasa intreaga, sa se lupte fiecare cu ea, in farfurie 🙂 sau o poti scoate pe un tocator si taia bucatele, ca in poza, dupa care o pui la loc in oala.
ms.a iesit bun bun 😀
Acum ma duc sa fac, tre sa iasa tare buna !
Minunata !
acum incerc sa o prepar si eu am sa iti spun cum a iesit;)
sunt mandra de mine:) mia iesit o supa dumnezeiasca
🙂
Felicitari! 🙂
bravoooooo mami
A ieșit bine.Multumesc!
Sa va fie de bine! 🙂
[…] 1. Supa de pui – 38.600 vizualizari […]
Sa bucatarim Cred ca era miam miamm 🙂
Iti multumesc foarte mult pentru reteta si pot spune ca a mers de minune !
Sa fii sanatos! 🙂
multumesc pentru reteta !!
Una din cele mai satioase supe la noi in Ardeal. Dar eu o fac in oala sub presiune iar taiteii ii fierb separat. Delicioasa.
Da pai si eu la 22 30 am terminat de gatit, da nu i bai…:))) merge si patrunjel uscat!
Acum o voi gati, sunt curioasa sa vad cum iese, sunt la inceput cu bucataria. Multumesc.
Buna, am gatit supa, a iesit foarte buna! Am sa mai gatesc.
mersi
O fac chiar des, si tot asa cu taitei de orez, pentru ca sunt alergica la gluten. Satioasa si delicioasa.
io acuma la 1 noaptea fac ceva asemanator….4 pulpe intregi cu spate …de pui…o ceapa …2 morcovi… telina radacina+frunze….patrunjel radacina+ frunze…o lingura rasa de orez….2 cartofi noi taiati cuburi….marime mijlocie…piper+sare +vegeta+ un catel de usturoi…si o jumate de ardei gras…dulce…totul la kukta ( oala sub presiune )…dureaza 35-40 minute
e buna am facut si eu,e tare gustoasa
super buna
bun bun
..Super ! ..
Si eu am făcut după rețeta asta! A ieșit super! Am primit note bune! Mulțumesc frumos!
Cu mare drag 🙂
Citind acest post mi s-a facut foarte mare pofta de supa de pui si am decis sa fgatesc in aceasta seara. am toate ingredientele la dispozitie mai putin „praf de sare”, ma intrebam, oare are ceva daca pun esenta de sare in loc de praf de sare?
Am facut supa pentru prima oara si nu credeam ca va iesi atata de buna.Reteta asta e cea mai tare.??
Multumesc 🙂 Ma bucur ca ti-a placut 😉
Minunată rețetă , a ieșit foarte gustoasă multumesc mult ??
Supa ta e de fapt o ciorba taraneasca de pui. In supa nu se pun cartofi ever sau legume maruntite. Supa clara de pui cu taietei se face cu morcov, pastarnac,patrunjel, ceapa si dupa preferinta telina.
Legumele se fierb intregi si se scot la final.
Spor in continuare la invatat 😉