urzici cu mamaliga (9).JPG În sfârșit a început să vină primăvara și dacă tot vine, inverzește totul în calea ei. Ceea ce e bine. Deci, să mâncăm  verzituri, zic! 🙂

Și în cazul urzicilor, câte bordeie atâtea… rețete, așa că vă prezint astăzi felul în care le-am făcut eu.

  1. Spălați foarte bine urzicile, în multe ape, pentru ca sunt pline de nisip și nu e nici o plăcere să-l simți în timp ce mănânci.
    • Dacă nu știți voi vreun truc pe care să-l folosiți pentru a nu vă umple mâinile de bășici (caz în care vă rog să-mi spuneți și mie :)), folosiți mănuși, pentru că urzicile… urzică (după cum avea să afle și Alina la un moment dat… :)).
    • Alegeți impuritățile – paie, lemne, pietre și orice animale s-au mai strecurat pe acolo. În timpul fierberii, eventualele paie sau lemnișoare rămase, se vor ridica la suprafață și le veți putea îndepărta, dar nu vă bazați pe asta.
  2. Puneți la fiert o oală cu apă + puțină sare.
  3. Când apa începe să fiarbă, puneți urzicile și lăsați-le să fiarbă vreo 10 minute, la foc mediu. Dacă se formează spumă la suprafață, adunați-o. Scoateți urzicile din apă și lăsați-le să se scurgă, dar păstrați 1-2 căni din apa în care au fiert.
  4. Tocați urzicile sau folosiți un blender vertical, după cum vă place să le mâncați: tocate sau piure.
  5. Încingeți bine o tigaie, adăugați puțin ulei de măsline și înmuiați 2 cepe verzi, tăiate (sau 2 căței de usturoi tăiați, după preferințe). Apoi puneți urzicile tocate și sotați-le 2-3 minute.
  6. Adăugați puțină zeamă de urzici, cât să mai fiarbă puțin urzicile, in tigaie.

Opțional, la final puteți adăuga 2-3 linguri de pastă de tomate (sau roșii pasate), ca să mai ia puțin din aspreala urzicilor.

Se servesc cu mămăliguță și sunt de post, sau cu mămăliguță și ouă ochiuri și nu mai sunt de post. Alegerea voastră 🙂

Să vă fie de bine![pe2-gallery class=”aligncenter” ] urzici cu mamaliga (1).JPGurzici cu mamaliga (2).JPGurzici cu mamaliga (4).JPGurzici cu mamaliga (3).JPGurzici cu mamaliga (5).JPGurzici cu mamaliga (6).JPGurzici cu mamaliga (7).JPGurzici cu mamaliga (8).JPGurzici cu mamaliga (9).JPG[/pe2-gallery]

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

4 comentarii la „Urzici cu mămăligă”
  1. Eu pun ceapa si usturoi.
    Dupa ce inabus ceapa, adaug 2-3 catei si ii calesc si pe ei putin, apoi procedez exact ca tine.
    Sau, usturoiul tocat marunt il adaug la sfarsit (gustul e mai puternic).
    Este placut la gust (daca iti place) si putin marar adaugat inaine de a opri focul (parerea mea).
    Pozele sunt reusite, reteta de nota zece, iar cele 2 produse finite sunt atat de apetisante incat maine voi trece la „executare” acestei retete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *