Mucenici

MuceniciZiua de 9 martie marchează începutul noului an agricol, așa că nu mai pierdeți vremea la calculator și începeți să cultivați câte ceva bio 🙂 Aveți deja o zi întarziere… 🙂

De asemenea, tot pe 9 martie, biserica creștină prăznuiește Sfinții 40 de Mucenici.
În Moldova, acest obicei este însoțit de coacerea unui aluat de cozonac, sub forma cifrei opt, care este uns cu miere și tăvălit prin nucă măcinată.
În Muntenia, mucenicii au tot formă de opt, dar sunt mult mai mici și se fierb în apă (împreună cu sare, zahăr, nucă măcinată, esență de vanilie, scorțișoară și coajă de lămâie), preparatul final simbolizând lacul în care s-a încercat înnecarea celor 40 de Mucenici.

Fiind specifici zonei în care locuiesc, vă voi împărtăși felul în care fac eu mucenicii muntenești.

Aluatul se face din apă călduță, făină și sare, dar de data asta nu am avut timp să-l prepar, așa că am recurs la infamul gest de a-i cumpăra gata făcuți 🙂

Pentru o oală sănătoasă de mucenici aveți de nevoie de:
400 gr mucenici
4 litri apă
1/2 linguriță sare
300-400 gr zahăr, după gust
150 gr nucă măcinată (~10 linguri)
1 fiolă cu esență de vanilie
1 linguriță scorțișoară
coaja de la 1 lămâie

Puneți apa la fiert, împreună cu sarea. Când începe să fiarbă, dați focul puțin mai mic și adăugați mucenicii. Lăsați-i să fiarbă cât scrie pe ambalaj (în general vreo 9-10 minute), amestecând de 2-3 ori. Cu 2 minute înainte de a fi fierți, adăugați zahărul și amestecați.
Luați vasul de pe foc, adăugați nuca, scorțișoara, esența de vanilie și coaja de lămâie.
Amestecați și acoperiți vasul cu un capac. Lăsați-l minim 10-15 minute să se odihnească.MuceniciDe ținut minte: respectați întocmai pașii din rețetă. Nu adăugați zahărul înainte să fierbeți mucenicii, pentru că se vor întări.

Se pot servi și calzi și reci, după preferință.
Să aveți poftă!MuceniciP.S. Referitor la cele 40 de pahare de vin, ce trebuie să știți este că vinul care rămâne din acestea, se toarnă la rădăcinile pomilor și viilor, pentru a avea recolte bogate. Încercați să păstrați un echilibru între vinul băut și cel dăruit pomilor și viilor 🙂

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

6 comentarii la „Mucenici”
  1. Cu toate detaliile despre ziua de 9 martie si cu acest gustos preparat mi-ai inseninat ziua. O duminica insorita si relaxanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *