Apai, dragii mosului, musai tre’ sa impart cu voi reteta ‘ista de gogosi, care nu-s departe de a fi perfecte. Am chiar si giru’ a vreo 7-8 colegi 🙂
Treaba, de buna seama, ii simpla:
Pui intr-un vas mare 1,5 kg de faina si-i faci o gaura-n mijloc, apoi umpli cea gaura cu 6 oua, 3-4 pliculete cu zahar vanilat, 1 lingurita de sare, 250 gr zahar si 75 gr drojdie proaspata (ori un plic jumate de cea liofilizata). Pregatesti alaturi 750 ml lapte de vaca. Cu cat mai gras, cu atat mai bune gogosile. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Daca le scoti atunci direct din frigider, trebuie sa incalzesti laptele, ca sa compenseze raceala oualor si a drojdiei. NU il fierbi, ci doar il incalzesti.
Torni putin lapte peste amestecul din centrul gropii (inca lasi in pace faina, pe margine) si desfaci drojdia (adica o faramitezi, cu mana). Amesteci bine, cu mana, tot ce-i acolo, pana cand se omogenizeaza, dupa care incepi sa incorporezi faina de pe margine. Cand se ingroasa, subtiezi cu lapte. Cand e prea lichida, ingrosi cu faina. Si tot asa, pana termini si laptele si faina.
Teoretic, trebuie sa obtineti un aluat de consistenta potrivita, destul de lipicios. Daca’s ouale prea mari, de exemplu, o sa mai simtiti nevoia sa adaugati putina faina. Poate 100-200 de grame, nu mai mult! Nu va speriati de povestea asta. Daca eu mi-am dat seama cata faina mai trebuie, ca sa fie aluatu’ numa’ bun, oricine isi da seama 🙂
Revenind. Puneti 2 linguri de ulei de floarea soarelui peste aluat, una cate una, si incorporati-l bine de tot. In procesul asta, adunati aluatul de pe marginea vasului, ca sa limitati pierderile. Din nou, daca instinctul (de mancator de gogosi :)) va spune ca ar mai merge 1 lingurita de ulei, nu fa fie teama. Important e sa fiti impacati cu voi la final 🙂
Ca sa obtineti gogosi mari, frumoase, coapte perfect in mijloc (stiti la ce ma refer, da? :)), trebuie sa faceti miscarea-secreta: framantati aluatul ca si cand ar depinde viata voastra de asta 🙂 Minim 15 minute, pana o sa faca el ce vreti voi si nu invers.
Acum, ca l-ati obosit bine, acoperiti vasul cu 2-3 prosoape groase si puneti-l intr-un loc caldut, unde sa nu fie deloc curent (pe frigider, in dormitor, in sufragerie, sub paturi, sub perne, unde stiti voi, numa’ sa-i fie bine). Nu-l puneti in cuptor sau pe caloriferul care duduie sau pe mai stiu eu ce alta sursa puternica de caldura. Echilibrul e absolut necesar pentru o reusita spectaculoasa 🙂
Cat il tineti la dospit? Habar n-am. Cat e nevoie ca sa arate cam asa:La mine cred c-a durat vreo 45 de minute. Poate sa dureze intre 30 si 60 de minute, daca ati facut intocmai cum v-am invatat.
Acum, va infainati mana (adica o dati prin faina, ca sa nu se lipeasca de aluat) si il desprindeti de pe marginile vasului. Cand faceti asta, se va dezumfla. Nu-i panica. Asa trebuie sa se intample 🙂
Rupeti cam un sfert din aluat si intindeti-l cu sucitorul , pana se face de vreo 6-7 mm.
De-acum, povestea se bifurca:
– daca vreti gogosi simple, taiati cercuri din aluat cu un cerc metalic, pahar, cana, ce-vreti-voi si puneti-le pe o tava (acoperite cu un stergar), langa voi, sa mai creasca putin (vreo 10 minute).
– daca le vreti umplute, puneti gramajoare de ciocolata, gem, dulceata, smoala, zacusca, foie gras etc. ca-n poza de mai jos,aduceti marginile aluatului peste ele si taiati, incercand sa prindeti gramajoarele cam in centrul gogosii.
Acum, cu o furculita, presati marginile, pentru a sigila umplutura in interior si asezati gogosile pe o tava (acoperite cu un stergar), ca sa mai creasca, vreo 10 minute.
Acum, incingeti bine de tot ulei de floarea soarelui sau de palmier (sau orice ulei ne-aromat, cu punct de afumare ridicat) si prajiti-le pe ambele parti. Scoateti-le pe servete din hartie, care sa absoarba excesul de ulei, si serviti-le pudrate cu zahar vanilat. Sau cu ce vreti voi.
Sa va fie de bine!
Miha Ame
2 septembrie 2013 at 21:03
ti-au iesit? <3
Daniela Geismaier
2 septembrie 2013 at 19:09
super bune 🙂
Daniela Geismaier
4 septembrie 2013 at 14:54
normal :))
cristina
14 noiembrie 2013 at 14:57
imi place foarte mult modul de prezentare al retetei ca sa nu mai vorbim de gogosile in sine care arata demential .Bravo ,am sa le incerc si eu chiar azi
Andi
14 noiembrie 2013 at 23:15
Multumesc, Cristina 🙂
Petrescu Rodica
8 februarie 2014 at 04:25
splendid……ma duc sa le fac