varza_a_la_cluj (5)In ultimul an au fost cateva luni bune, in care am stat mai mult pe la Cluj decat acasa, asa ca am prins drag de oamenii, palinca si mancarea de pe acolo 🙂
Dupa ce am incercat mai multe versiuni de varza a la Cluj, am decis care mi-e preferata: cea in straturi, nu amestecata. (da, da, stiu ca nu e reteta originala, blablabla, multumesc) 🙂
Este excelenta, imi place si sigur va va placea si voua 😉

 

La varza a la Cluj, ingredientele principale se folosesc in urmatoarea proportie: 1kg varza : 1kg carne : 1/2kg ceapa : 1 cana orez

Eu am avut un pachet de 1,6kg de carne tocata, asa ca de aici am pornit cantitatile:
1,6 kg varza murata – taiata fideluta
1,6 kg carne tocata
800 gr ceapa – taiata solzisori
1 morcov ras
1 cana si jumatate de orez + 4 cani de apa
800 gr rosii (cherry) in bulion
150 ml bulion
2 foi de dafin
cimbru
boia de ardei iute
ulei
sare, piper

Am inceput prin a imparti ceapa in doua, pentru ca imi place sa calesc si varza si carnea cu ceapa (si am pastrat putina si pentru orez 🙂 ) 😉
Apoi, daca sunteti dibaci sau daca aveti un ajutor (cum am avut eu 🙂 ), puteti lucra in 3 vase deodata:
varza_a_la_cluj (1)In primul, caliti varza + jumatate din ceapa in putin ulei de floarea soarelui, sub capac, pana cand se inmoaie si devine translucenta. Condimentati-o cu cimbru, piper si boia. Nu puneti sare, ca-i varza suficient de sarata. Varza, cu cat ii lasati mai multa zeama, cu atat se va inmuia mai tare si nu se va praji.
varza_a_la_cluj (2)In al doilea, caliti carnea + cealalta jumatate din ceapa, tot in putin ulei de floarea soarelui, cu sare, piper, boia si foile de dafin. Cand carnea e patrunsa, adaugati bulionul si amestecati bine.
varza_a_la_cluj (3)In cel de-al treilea vas, caliti putina ceapa + morcovul ras, dupa care adaugati orezul si apa. Nici aici n-am pus sare, pentru ca varza a avut suficienta.

Dupa ce-ati gatat, incepeti partea artistica: intr-un vas termorezistent, asezati cele trei ingrediente, in straturi: varza, carne, orez, carne, varza.
varza_a_la_cluj (7)Deasupra, turnati rosiile (cherry, daca aveti) in bulion si dati vasul la cuptor pentru vreo 45 de minute, la foc mic, sa se intrepatrunda toate aromele 😉

varza_a_la_cluj (6)Puteti sari peste partea cu aranjatul si decorul si sa treceti direct la masa 🙂

Sa va fie de bine!varza_a_la_cluj (5)

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

6 comentarii la „Varza a la Cluj”
  1. pffff…nu stiu daca vreodata ma pot satura de varza a la Cluj..nu stiu daca vreodata va veni o zi sa zic : gata , nu-mi mai place ! nu exista asa ceva… de mici,de ciorba de burta,de placinta cu brînza dulce /sarata , de salata de vinete si de varza a la cluj nu ma pot ” vindeca”… nici nu vreau … 🙂 )))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *