gogosi (7).JPG

Și mie îmi plac foarte mult, însă Alina este înnebunită dupa ele. Sunt simple și usor de făcut.

Ingrediente:
500 gr faină
1 pliculeț drojdie uscată (7 gr)
1 ou
5 linguri zahăr tos
1 linguriță sare
100 ml ulei
350-400 ml apă călduță

Cerneţi făina într-un castron, adăugaţi drojdia şi amestecaţi-le bine.
Apoi adăugaţi sarea şi zahărul şi mai amestecaţi puţin.

Spargeţi un ou taman în mijlocu’ făinii şi amestecaţi bine-bine, cu mâna. După ce se încorporează bine oul, începeţi să adăugaţi apa călduţă, frământând cu simţ de răspundere.
Teoretic, ar trebui ca cantităţile astea să fie perfecte, dar dacă simţiţi în timpul procesului că aveţi nevoie de mai multă sau mai puţină apă, nu va fie teamă să adaptaţi. Rezultatul trebuie să fie un aluat moale, şi credeţi-mă că o să iasă aproape singur 🙂

După atâta muncă, acoperiţi aluatul fie cu folie alimentară (mai modern), fie cu un ştergar (mai tradiţional), fie cu amândouă şi lăsaţi-l să se odihnească la căldură pentru vreo 30 de minute.

După ce a crescut frumos, presăraţi făină pe blatul de lucru şi întindeţi aluatul cu un făcăleţ (sucitor) într-o foaie d’un deget grosime. Da’ să nu fie nici mai subţire (că nu se mai umflă), nici groasă (că nu se coace bine).

Luaţi un pahar cu gura cât mai mică (d’aia tre’ să fie pahar şi nu pahară :)), şi pudraţi-i-o cu făină. Apoi tăiaţi cu el forme din foaia de aluat.

Încingeţi bine uleiul şi puneţi o bucăţică de aluat în el. Acea bucăţică va rămâne acolo până când terminaţi de prăjit toate gogoşile, ca să nu se ardă uleiul (dacă n’ai un bătrân, să’ti cumperi!).
Puneţi gogoşile la prăjit în ulei şi întoarceţi-le pe ambele părţi. La început vor fi gata în câteva zeci de secunde, apoi, pe măsură ce uleiul se încinge mai tare, în câteva secunde.

Tradiţional se servesc doar cu zahăr pudră, dar le puteţi înfuleca şi cu dulceţuri, gemuri sau diverse topping-uri.

POFTĂ BUNĂ!

[pe2-gallery class=”alignleft” ] gogosi (1).JPGgogosi (2).JPGgogosi (3).JPGgogosi (4).JPGgogosi (5).JPGgogosi (6).JPGgogosi (7).JPG[/pe2-gallery]

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

7 comentarii la „Gogoși ca la bunica”
  1. Daca suna ca o reclama TV , chiar ma bucur .
    Mi-am descoperit o noua vocatie.
    Gogosile acestea insa chiar nu au nevoie de falsa reclama, sunt delicioase si apropo si cu drojdie proaspata rezultatul e acelasi.
    Singura diferenta ca drojdia se omogenizeaza cu zaharul.
    Iar cele care au „scapat” nemancate ieri, astazi le-am facut o „disectie partiala” si le-am umplut cu gem de prune.
    Sunt delicioase!

  2. Buna ziua. As vrea sa fac azi aceasta reteta de gogosi. Dar am o intrebare: arome, de ex. coaja de lamaie, vanilie, rom…de ce nu ati pus? Nu credeti ca ar deveni mai gustoase? Eu oricum am sa pun. Va voi scrie cum au iesit. O zi frumoasa! :-*

    1. Nu am folosit arome, pentru ca ne place sa le mancam in variante diverse (zahar pudra, ciocolata, gem, dulceata etc.) si ne-ar fi „incurcat” putin aromele 🙂
      Sper sa va placa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *