Orez sârbesc este un preparat pe care îl puteți servi ca garnitură sau ca fel principal de mâncare, mai ales dacă țineți post 🙂
Ingrediente pentru 4-5 porții de orez sârbesc:
150 gr orez
250 gr ceapă
100 gr morcovi
500 gr ardei gras (e de preferat să puneți verde, galben, roșu, portocaliu, ca să arate mai bine 😉 )
400 gr roșii
600 ml supă de legume
75 ml ulei
pătrunjel verde
sare și piper
- Curățați ceapa și tăiați-o mărunt.
- Spălați ardeiul gras și tăiați-l fâșii subțiri, lungi de 1,5 cm (julien).
- Curățați morcovii și tăiați-i cubulețe mici-mici-mici 🙂 (2 mm)
- Spălați roșiile, decojiți-le și tăiați-le cubulețe (0,5 cm).
- Alegeți orezul de impurități, spălați-l și lăsați-l în apă rece, să aștepte. Că doar nu stă în apă. Sau stă…? 🙂
- Spălați pătrunjelul și tăiați-l mărunt.
- Într-o tigaie încingeți uleiul și căliți ceapa; apoi adăugați morcovul, ardeiul gras și puțină supă de legume, cât să înceapă legumele să fiarbă puțin.
- Adăugați orezul și restul de supă și fierbeți totul până când se inmoaie orezul (îl gustați).
- Apoi adăugați roșiile tăiate, sare, piper și turnați orezul într-un vas termorezistent.
- Dați vasul la cuptorul încins la 180 C pentru 12-15 minute.
- Presărați pătrunjel verde peste orez și serviți.
Poftă mare la orez sârbesc 🙂