Asta-i mâncarea copilăriei mele. O mâncam acasă, făcută de mama sau de bunica, o mâncam și la grădiniță și pe la orice restaurant cu specific românesc.
Gurile rele spun că asta-i mâncarea săracului. E drept că se face din ingrediente puține și relativ ieftine, dar la ce gust are preparatul finit, mie mi se pare mâncare boierească! 🙂
Ingredientele sunt oarecum fixe, dar cantitățile sunt ajustabile. Noi o facem de aproape fiecare dată cu cantități diferite, în funcție de ce avem chef să predomine în tranșa respectivă. Ca să aveți un punct de reper, le-am cântărit pe cele pe care le-am folosit aseară:
1.100 gr cartofi (vreo 7-8 barabule, de dimensiuni diferite)
75 gr ceapă (2 cepuțe micuțe)
300 gr cârnat afumat (de la un producător din Sibiu)
150 gr ardei capia (1 ardei mărișor)
250-300 ml suc de roșii
1 foaie de dafin
1 legătură de mărar
boia dulce
sare și piper proaspăt măcinat
1. Tocați mărarul și ceapa mărunt, ardeiul capia – fâșiuțe de 1-2 cm lungime, cârnații rondele iar cartofii – cubulețe medii.
2. Înnăbușiți (câteva minute, cu capacul pus) ceapa la foc mic-mediu în puțin ulei; când s-a înmuiat, adăugați ardeiul capia.
3. După 5 minute, puneți și cârnăciorii și mai lăsați-i vreo 5 minute.
4. Adăugați cartofii, foaia de dafin, boiaua dulce, sare, piper și apă*. Apoi puneți capacul și lăsați să fiarbă.
5. Când cartofii sunt aproape fierți (depinde de cât de mari i-ați tăiat și de puterea focului; îi încercați cu furculița), adăugați sucul de roșii și mai fierbeți încă 5 minute. Opriți focul, verificați ca mâncarea să fie suficient de sărată, adăugați mărar proaspăt, tocat, acoperiți cu un capac și lăsați să se odihnească și să se întrepătrundă aromele, vreo 15-20 de minute minim. (dacă rezistați; eu o mănânc fierbinte de fiecare dată :))
*dacă vreți o mâncărică scăzută, cu puțin sos, adăugați apă cât să NU acopere cartofii, iar când cartofii sunt fierți, băgați oala în cuptorul încins la 200C pentru maxim 10 minute; dacă vreți mai mult sos, acoperiți cartofii cu apă iar când sunt fierți îi luați de pe foc, și nu îi mai băgați la cuptor.
Din fericire, mâncărica asta se face foarte rapid. Din nefericire, n-am mai avut timp de fotografii intermediare aseară, așa că dacă a rămas ceva neclar, vă rog să folosiți cu încredere formularul de comentarii de mai jos și le lămurim mintenaș.
Să vă fie de bine!
Cu ce ai servit tocanita? Cu iaurt , salata sau muraturi ?
Facultativ eu pun ( inainte sa opresc focul) 1-2 catei de usturoi(in functie de cantitatea preparata si binenteles de marimea catelului) tocati marunt.
Produsul tau finit arata foarte bine, felicitari.
Eu am mâncat-o cu castraveciori murați, iar Alina cu smântână. Ea ar fi în stare să mănânce și smântâna cu smântână 🙂
Știam și eu de usturoi, da’ mi s-au părut cârnăciorii destul de usturoiați. Plus că noi nu suntem fani înrăiți ai usturoiului.
Săru’mâna!
Doamne cartofii sunt mancare dumnezeiasca. Iar daca si reteta asta e gustoasa ma declar mancator 100% cartof.:D
Păi… încearc-o și vedem 🙂
Arata foarte bine, eu nu am mai incercat pana acum, dar o sa fac diseara si maine revin cu pareri 🙂
Mulțumesc, Raluca. Chiar te rog să-mi spui cum ți-a ieșit 🙂
Ma deruteaza faptul ca la ingrediente este trecut sucul de rosii, dar apoi nu mai este mentionat in reteta deloc. Care ar fi explicatia?
Buna Clara,
Multumesc mult ca mi-ai atras atentia. Din graba, am uitat sa-l trec 🙂 Am modificat acum postul.
ce bine arata
acum am terminat-o 🙂 O mai las 10 min (cum zice in reteta) si ma duc sa vad ce a iesit
Deci? 🙂
Sa bucatarim Saru' mana pentru masa, o minunatie!
Dragos Mih, sa-ti fie de bine 🙂
foarte delicios
ahhh doamne minune
M AI DAT PE SPATE…………….NEAPARAT CARNATI DE SIBIU…………….CA DACA S DIN SATUL…………FLAMANZI……………..NU DA BINE……………SI APOI……………CEPELE…………….DUPA CE CA S ………CEPUTE…………VORBA TA…………MAI TREBUIE SA FIE SI ………..MICUTE…………..INTR UN CUVANT……………FARA CEAPA NU………….????????????????
pentu cate porti ese mancarica?
Aproximativ patru.