iahnie_de_fasole_cu_ciolan_afumat (4)-4.jpg PORCăriile astea, cel puțin la mine, devin absolut necesare după o vizită pe la târgurile cu produse tradiționale. În mod normal, întorc capul în partea opusă când văd porc, dar la târguri, nu știu… e ceva în aer care mă face să-l vreau 🙂

Cei care știți că durează mult prepararea felului ăstuia de mâncare, aveți perfectă dreptate. Cei care credeți că e dificil de făcut… vom vedea la final dacă vă înșelați sau nu 🙂

Ingrediente:
1 ciolan afumat de ~1.200 gr
700 gr fasole albă
3 cepe
2 morcovi
4 linguri pastă de tomate (eu am preferat 500 ml suc de roșii)
1 ardei gras, roșu
3 frunze de dafin
piper boabe
tarhon
pătrunjel (sau mărar, după preferință)
sare

1. Cu o seară înainte de a găti, spălați fasolea și lăsați-o la înmuiat în apă rece până dimineața.
2. Treceți fasolea înmuiată pe sub un jet de apă și apoi puneți-o la fiert în apă rece.
3. În același timp, mai puneți o oală cu apă pe foc, să fiarbă.
4. După ce începe să fiarbă, scurgeți apa din oala cu fasole și înlocuiți-o cu apă fiartă din oala de alături.
5. Ca să evitați balonările, schimbați apa chiar de 3 ori. (știu, sunt paranoic :))
6. În a patra apă fiartă puneți fasolea, ciolanul spălat sub jet de apă rece, foile de dafin, o ceapă tăiată-n patru, sare și piper boabe.iahnie_de_fasole_cu_ciolan_afumat (1)-2.jpg
7. Când începe să fiarbă, acoperiți-o cu un capac și lăsați focul mic spre mediu.
8. În funcție de fasolea pe care o aveți, va fierbe în 1-2 ore. Vă dați seama că e fiartă încercând-o. Trebuie să fie aproape perfect moale.
9. Când fasolea e aproape gata, puneți o oală suficient de mare cât să cuprindă toată mâncarea la încins cu 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui.
10. Căliți ceapa tocată mărunt. Apoi adăugați morcovii și ardeiul, tocați la fel de mărunt (sau dați pe răzătoare)iahnie_de_fasole_cu_ciolan_afumat (2)-2.jpg
11. Scoateți ciolanul pe un tocător și, după ce s-a răcit puțin, dezosați-l și tăiați carnea bucățele (cât de mari vă place să le găsiți în farfurie)iahnie_de_fasole_cu_ciolan_afumat (3).jpg
12. Adăugați bucățelele de ciolan peste legume și căliți-le câteva minute. Puneți apoi pasta de roșii (sau sucul de roșii).
13. După 2-3 minute adăugați fasolea, tarhonul și câteva polonice din apa în care a fiert și mai lăsați totul pe foc mediu vreo 10-15 minute.
14. Pentru un extra-mega-gust 🙂 dați fasolea la cuptor vreo 10-12 minute.
15. Sărați, piperați și presărați pătrunjel (sau mărar) tocat.

Serviți cu murături sau cu ceapă roșie și oțet. Bun-bun-bun… 🙂
Să vă fie de bine!iahnie_de_fasole_cu_ciolan_afumat (4)-4.jpg
Deci, e dificil de făcut sau nu? 🙂

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

23 de comentarii la „Iahnie de fasole cu ciolan afumat”
  1. Doar ceapa rosie lipseste din peisaj, asta asa ca sa gasesc un nod in papura, prea arata apetisanta!!! Si, nu vreau mai poftesc la bunatatile pe care le pregatesti…

  2. La cum arata si la cum isi imagineaza papilele mele gustative ca este las toti melcii pentru o portie de fasole cu ciolan afumat…Si deci pot sa-i pun si cativa caini de usturoi?:)

  3. gatesc dar cand vine vorba d efasole cu ciolan ma gandesc de.. de mai multe ori. Vreau sa fie cum era fasolea facuta de mama. Baza tuturor mancarurilor ei o am dar deh nu mai e ea sa stea cu mine in telefon sa-mi spuna daca fac cum trebuie or ba. Sa scriu si concluzia: asta e cum o facea ea. Sa ne traiesti 🙂

  4. Foarte buna reteta. Cam cea mai buna pe care am gasit-o pe net. O am bookmarked si o folosesc chiar si-atunci cand nu fac cu ciolag. Multumiri.

  5. Ce e cu atatea comenturi pozitive?! Nu fiti ignoranti si recunoasteti ca nu iese mereu cum doresti o mancare!!! Primu motiv e atunci cand cauti reteta de pe net, sun-o pe bunicata vezi ce spune si ea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *