Am găsit, în sfârșit, o rețetă de musaca, pe gustul meu. Și dacă la rețeta de musaca a Bucătarului Vesel adaugi rețeta de sos Bechamel a lui Radu Popovici, obții ceea ce eu numesc „Musacaua perfectă”!
Ingrediente pentru 6 porții:
6-7 cartofi
700 gr carne de vită tocată (eu am avut carne de vițel de lapte tocată și a fost nemaipomenit de buna [și de scumpă] :)) )
1 ceapă mare și galbenă
3-4 căței de usturoi
100 gr brânză Kefalotiri (eu am folosit parmezan, pentru că-l aveam în frigider)
80-100 gr bulion
1 linguriță rasă de scorțișoară
un vârf de cuțit de fulgi de chili
~10 boabe de piper negru (eu am folosit un amestec de piper negru, alb, roșu și verde)
~5 boabe de ienibahar (eu am pus vreo 8 și parfumul lui a fost cam pregnant)
1 pahar vin alb
1 lingură ulei de măsline
Pentru sosul Bechamel, aveți nevoie de:
45 gr unt
45 gr făină
500 ml lapte
nucșoară
piper alb
Curățați cartofii, ceapa și usturoiul. Puneți o oală cu apă pe foc, cu un praf de sare și lăsați-o să fiarbă.
Tăiați cartofii rondele și puneți-i în apa fiartă pentru 5-7 minute, cât să se inmoaie puțin.
Tocați ceapa mărunt și striviți usturoiul.
Într-o tigaie mare, în care veți căli carnea, puneți boabele de piper si ienibahar să se prăjească puțin (2-3 minute).
Puneți-le apoi, împreună cu scorțișoara și chili într-un mojar (sau blender, după posibilități :)) ) și mojăriți-le.
În tigaia deja încinsă, puneți 1 lingură de ulei de măsline și căliți carnea până când își schimbă culoarea.
Adăugați bulionul
După vreo 2 minute de amestecat, adăugați ceapa, ustoroiul, condimentele și un pahar de vin alb.
Luați tigaia de pe foc și faceți sosul Bechamel:
1. Topiți untul într-o crăticioară.
2. Amestecați într-un alt vas laptele cu făina.
3. Adăugați mixtura la untul topit, amestecând continuu cu un tel până când sosul se îngroasă.
4. Lăsați-l să dea în clocot, apoi dați focul mai mic și lasați-l să fiarbă, fără clocot, încă vreo 5 minute.
5. Condimentați-l cu sare, piper alb și nucșoară, gustând constant, până când obțineți aroma preferată.
Asamblați musacaua într-un vas termorezistent, pe care l-ați uns în prealabil cu ulei, în ordine: cartofi-carne-cartofi-parmezan ras-sos Bechamel.
Introduceți vasul în cuptorul preîncălzit la 180 C, pentru vreo 20-30 minute
și serviți cu iaurt de bivoliță.
POFTĂ BUNĂ!
[pe2-gallery class=”aligncenter” ] [/pe2-gallery]