musaca de vita cu cartofi (15).JPG

Am găsit, în sfârșit, o rețetă de musaca, pe gustul meu. Și dacă la rețeta de musaca a Bucătarului Vesel adaugi rețeta de sos Bechamel a lui Radu Popovici, obții ceea ce eu numesc „Musacaua perfectă”!

Ingrediente pentru 6 porții:
6-7 cartofi
700 gr carne de vită tocată (eu am avut carne de vițel de lapte tocată și a fost nemaipomenit de buna [și de scumpă] :)) )
1 ceapă mare și galbenă
3-4 căței de usturoi
100 gr brânză Kefalotiri (eu am folosit parmezan, pentru că-l aveam în frigider)
80-100 gr bulion
1 linguriță rasă de scorțișoară
un vârf de cuțit de fulgi de chili
~10 boabe de piper negru (eu am folosit un amestec de piper negru, alb, roșu și verde)
~5 boabe de ienibahar (eu am pus vreo 8 și parfumul lui a fost cam pregnant)
1 pahar vin alb
1 lingură ulei de măsline
Pentru sosul Bechamel, aveți nevoie de:
45 gr unt
45 gr făină
500 ml lapte
nucșoară
piper alb

Curățați cartofii, ceapa și usturoiul. Puneți o oală cu apă pe foc, cu un praf de sare și lăsați-o să fiarbă.
Tăiați cartofii rondele și puneți-i în apa fiartă pentru 5-7 minute, cât să se inmoaie puțin.
Tocați ceapa mărunt și striviți usturoiul.

Într-o tigaie mare, în care veți căli carnea, puneți boabele de piper si ienibahar să se prăjească puțin (2-3 minute).
Puneți-le apoi, împreună cu scorțișoara și chili într-un mojar (sau blender, după posibilități :)) ) și mojăriți-le.
În tigaia deja încinsă, puneți 1 lingură de ulei de măsline și căliți carnea până când își schimbă culoarea.
Adăugați bulionul
După vreo 2 minute de amestecat, adăugați ceapa, ustoroiul, condimentele și un pahar de vin alb.

Luați tigaia de pe foc și faceți sosul Bechamel:
1. Topiți untul într-o crăticioară.
2. Amestecați într-un alt vas laptele cu făina.
3. Adăugați mixtura la untul topit, amestecând continuu cu un tel până când sosul se îngroasă.
4. Lăsați-l să dea în clocot, apoi dați focul mai mic și lasați-l să fiarbă, fără clocot, încă vreo 5 minute.
5. Condimentați-l cu sare, piper alb și nucșoară, gustând constant, până când obțineți aroma preferată.

Asamblați musacaua într-un vas termorezistent, pe care l-ați uns în prealabil cu ulei, în ordine: cartofi-carne-cartofi-parmezan ras-sos Bechamel.

Introduceți vasul în cuptorul preîncălzit la 180 C, pentru vreo 20-30 minute
și serviți cu iaurt de bivoliță.

POFTĂ BUNĂ!

[pe2-gallery class=”aligncenter” ] musaca de vita cu cartofi (1).JPGmusaca de vita cu cartofi (2).JPGmusaca de vita cu cartofi (3).JPGmusaca de vita cu cartofi (4).JPGmusaca de vita cu cartofi (5).JPGmusaca de vita cu cartofi (6).JPGmusaca de vita cu cartofi (7).JPGmusaca de vita cu cartofi (9).JPGmusaca de vita cu cartofi (10).JPGmusaca de vita cu cartofi (11).JPGmusaca de vita cu cartofi (12).JPGmusaca de vita cu cartofi (13).JPGmusaca de vita cu cartofi (14).JPGmusaca de vita cu cartofi (15).JPG[/pe2-gallery]

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *