Aseară am făcut primul grătar pe anul ăsta. Mi-ar fi plăcută să-l fac undeva la iarbă verde, da’ a ieșit extrem de bun și în tigaia grill… 🙂
În aceeași ordine de idei, ideal ar fi fost să am și păstrăv proaspăt, da’ stăpânii păstrăvăriei din Azuga de unde cumpăr eu de obicei, au decis să o închidă (temporar, din cauza condițiilor meteo…!?!) fix în weekend-ul în care am ajuns eu acolo. Așa că am umblat la rezerva personală de păstrăv de Azuga, congelat cu mâna mea… 🙂
Asta este o rețetă fără ingrediente măsurate. Fiecare face din ce și cât are și îi place 🙂
Eu am decongelat patru păstrăvi, la care am asortat vreo două roșii, vreo doi ardei iuți, un ardei gras mare și roșu, doi dovlecei, vreo cinșpe champignoane ș’o lămâie.
Partea complicată de-abia acum începe 🙂
Curățați și tăiați legumele așa cum vă place să le găsiți mai târziu în farfurie. Sau nu le tăiați deloc. Apoi încingeți bine grill-ul și perpeliți-le, din nou, după cum vă plac: crocante, moi, medii… Păstrați-le acoperite până când va fi gata și peștele.
Curățați bine peștele, crestați-l pe ambele părți și ștergeți-l cu prosoape de hârtie. NU îl condimentați; nici măcar cu sare. Puneți-l în tigaia grill încinsă (foarte încinsă, extrem de încinsă :)) și frigeți-l la foc mediu vreeeeeoooo… 8 minute pe fiecare parte. Plus-minus. Peștele se face foarte rapid, așa că aveți grijă să nu-l ardeți.
Practic, asta-i tot. Toată operațiunea (4 păstrăvi + legume, pe rând, în aceeași tigaie) durează vreo oră jumătate.
Ce contează foarte mult, sunt detaliile de finețe. Eu am avut norocul să le primesc de la dna. Berechet (mentorul nostru de la cursul de bucătari) și acum vi le transmit și vouă, urmașii mei… virtuali… 🙂
1. Încingeți tigaia foarte bine. Faceți testul cu picătura de apă: puneți o picătură de apă în tigaia încinsă și vedeți cum reacționează: dacă sfârâie și se evaporă, mai așteptați; tigaia este pregătită să primească baboii atunci când picătura de apă se comportă ca o picătură de mercur și o zbughește către marginile tigăii. (dacă n-ați înțeles, întrebați-mă într-un comentariu :))
2. Crestați peștele, ca să se pătrundă bine și să se facă repede.
3. Ștergeți-l bine cu un prosop de hârtie.
4. NU îl condimentați înainte de a-l pune în tigaie sau în timp ce e acolo. Lăsați partea asta pentru final.
5. NU îl ungeţi cu ulei, pentru că temperatura la care uleiul se arde este mai scăzută decât temperatura la care trebuie să încingeţi grill-ul.
În rest… spor la afumat bucătăria și la evervat vecinii… 🙂 Să-mi povestiți cum v-a ieșit!
S’AVEȚI POFTĂ!
aha… deci eu ungeam gratarul cu unt sau ulei… condimentam pestele… si il puneam pe gratarul cald… si ma miram de ce se face zdrente :)).. iti multumesc pt sfaturi.. poate pana la urma reusesc sa mananc si eu un pastrav intreg..
Acum ştii cum se fabrică 🙂 Cu siguranţă că vei reuşi să manânci peştii întregi de acum 🙂
Mă bucur că ţi-am putut fi de ajutor 😉
Andi, mi-ai facut o pofta… cu prima ocazie afum bucataria!
Hahaha
Sper! Așa ar fi corect… :))
Mai bine nu ma uitam.Este 22.50 si salivez pe tastatura. 🙂
Excelente ponturile! Multumiri pentru reteta!
Scuze, Ediz :)) Cu multă plăcere! 🙂
Astazi am fost rasfatat cu pastrav „a la Andi”.Delicios!!!Inca odata multumiri intregii echipe Andi. 🙂
Ediz, cu multă plăcere! Eu vă mulțumesc pentru că sunteți alături de mine!
Poate anul ăsta o să și prindem ceva pești, ce zici? :))
Sper sa avem timp intre 2 nasteri 😀
Hahaha păi mergem la vreo 30 km de București; 12-14 minute pe autostradă.
În caz de „urgență”, ne întoarcem rapid :))
Ce secrete demne de retinut ;).
Arata grozav portia aia :D.
Mulțumesc frumos! Mă bucur că-ți place 🙂
nu e prima oara cand fac peste, dar am zis sa incerc reteta. am urmat toti pasii, l-am crestat, am uscat bine pestele cu servetelul si l-am pus pe tigaia f.bine incinsa, dar la foc moderat. in 2 minute toata pielita era prinsa, si motivul mi s-a parut evident: din peste a inceput sa iasa sucul lui propriu. toata pielea s-a prins de tigaie si s-au desprins si cateva bucati de carne. poate ca pestele folosit de tine avea alte proprietati. eu am folosit peste proaspat
Tony, eu am folosit pește congelat, pentru că nu am găsit proaspăt, dar nu are neaparat importanță.
În momentul în care sucurile din pește încep să iasă la iveală, de cele mai multe ori pielea se lipește de tigaie, dar după 6-8 minute, se dezlipește (aproape) singură. Dacă încerci să o dezlipești tu mai devreme, se rupe 🙂
Foarte frumos s-a „gratarit” acest pastrav!!
Mulțumesc 🙂
Și nouă ne-a plăcut 🙂
In sfarsit am reusit sa fac si eu un peste care sa nu se lipeasca. Cu o zi in urma facusem totul pe dos: uns gratar si peste cu ulei, condimentat peste, foc mic…
Mersi si La multi ani!
Catalin.
Cu multa placere, Catalin. Felicitari pentru reusita! 🙂
Multumesc pentru urari. Un an excelent si tie!
Este primul păstrăv adevărat care a ieșit super bun si frumos la grătar.mulțumire. ma inclin in fata dumneavoastră. Aștept si alte secrete si rețete.