Nu e prima oară când fac saramură, da’i prima oară când îmi iese într-un fel în care să vă pot povesti și vouă
Secretul constă în condimentele folosite. Nu-i mare inginerie, da’i tare bună…
Dincolo de ingrediente și tehnici de preparare, e musai s-aveți măcar un pește, dacă nu 2-3 mai mici. Sigur că puteți să-l cumpărați, da’i mai fain să-l prindeți voi
În afară de mustăcios, vă mai trebuie:
2-3 roșii coapte
1 ardei capia sau gras (roșu să fie)
1-2 ardei iuți
2-3 căței de usturoi
1 foaie de dafin
piper boabe (negru, roșu, verde. Dacă ai, din toate. Dacă nu, doar negru)
cimbru
salvie
pătrunjel verde
sare (multă :))
1. Curățați peștele de solzi, eviscerați-l și soateți-i branhiile.
2. Tăiați-i capul și coada și folosiți-le la ciorba de pește.
3. Scoateți osul amar. Ăsta-i un mic os triunghiular aflat la ceafa peștelui, acolo unde se termină coloana vertebrală. Nu sunt convins că atunci când faceți crapul la grătar e musai, da’ cu siguranță e mai sigur. Ca să fiu sincer, de vreo 2 ori am uitat de el dar mâncarea n-a avut nici un fel de gust amar.
4. Tăiați peștele în bucăți și puneți-l pe grătarul încins și uns cu ulei, cu partea cu piele în jos. Când se desprinde ușor de grill, întoarceți-l. La mine a durat vreo 7 minute.
5. Coaceți roșiile și ardeiul pe grill sau pe o tablă specială pentru așa ceva, apoi decojiți-le și tocați-le mărunt.
6. Într-un vas cu capac, pregătiți-i mustăciosului un pat din usturoi zdrobit, ardei iute tocat, cimbru, salvie și sare grunjoasă.
7. Pe măsură ce peștele-i gata, îl puneți în vas și îl acoperiți cu capacul.
8. Între timp, puneți la fiert o oală cu apă și condimente: piper boabe, ardei iute tocat, cimbru, foi de dafin și sare. Când începe să fiarbă, adăugați roșiile și ardeiul tocat și mai lăsați cateva minute. Turnați infuzia obținută peste crap și lăsați-l 10 minute să se odihnească.
*Crapul trebuie acoperit complet cu lichid. Pentru a reuși asta, eu am avut nevoie de vreo 600-700 ml apă.
9. Asezonați cu pătrunjel verde proaspăt tocat.
Serviți fierbinte, cu mămăliguță și ardei iute.
Să vă fie de bine![pe2-gallery class=”aligncenter” ]
[/pe2-gallery]
Ce „noroc” pe capul meu sa citesc aceasta reteta si sa admir pozele la servici la ora 16,00.
E un adevarat ”GENOCID”!
Felicitarii pentru poze, dar mai ales pentru reteta.
N-am facut niciodata…pe la noi nu se face,saramura aici e apa cu sare,dar precis o sa incerc si eu.De osul amar chiar acum citesc prima oara…m-am desteptat si eu! Imi place noul look.
Nici eu nu am făcut, până de curând
Dacă încerci, să-mi spui dacă v-a plăcut.
Mulțumesc frumos pentru feed-back!
Yammyyyyy