Probabil că este rețeta cu cel mai lung nume de până acum, dar vă asigur că a meritat să-l citiți până la capăt 🙂
Este unul dintre cele mai grozave preparate, pentru că îndeplinește cele trei condiții de aur ale mele: ușor, sănătos, rapid.

De multă vreme mă tot plâng că e greu să gătești, să fotografiezi, să editezi și să postezi, de regulă în aceeași seară/noapte. De data asta am făcut doar trei dintre pași, pentru că Chef Robert Voicu și Chef Dumitru Bucsa au gătit pentru mine și pentru încă vreo 15 persoane norocoase 🙂La invitația prietenilor de la Unilever Food Solutions Romania, sâmbăta trecută am luat masa în oraș, la Barbizon Steak House, unde am discutat despre faptul că oaspeții restaurantelor își doresc din ce în ce mai mult mâncăruri sănătoase, cu legume, fructe și pește. Toate proaspete.

La festinul de sâmbătă, au folosit (pentru 4 porții):
700 gr file șalău
100 gr ardei gras roșu și galben
100 gr dovlecei
100 gr morcovi tineri
100 gr apio
20 gr ardei iute roșu
50 gr unt
50 gr faina
400 ml supă de legume
25 gr capere
2 lămâi
vin alb sec
ulei de măsline
oțet balsamic
sare, piper
și au „trișat” puțin cu produsele pentru HoReCa – Knorr Sos de unt cu lămâie și Knorr Condimente pentru pește 🙂

Încălziţi cuptorul la 180C și încingeţi gratărul.

Pregătiți legumele: tăiaţi ardeii şi dovleceii felii, morcovii rondele pe diagonală, ţelina apio în tije de 7-8 cm, iar ardeiul iute, curăţat de seminţe, tocat mărunt.

Amestecaţi 60 ml ulei de măsline, zeama de la o lamâie şi condimente pentru peşte (fie din cele găsite în comerț, fie faceți voi un amestec de sare, piper, turneric, coriandru, rozmarin și usturoi), aşezaţi fileurile de peşte într-o tavă unsă cu ulei și ungeţi fileurile cu marinada pregătită. Presărați ardeii iuți tocați și introduceţi tava, acoperită cu folie de plastic, în frigider pentru minim 30 de minute.

Ungeţi grătarul cu ulei, apoi frigeți legumele pe ambele părți, după care le scoateți într-o tavă, le stropiți cu oțet balsamic și le asezonați cu sare și piper.Scoateți peștele din frigider și dați-l la cuptor pentru 20-25 minute. Dacă va fi nevoie, puteți să îl întoarceți după 15 minute, deși, dacă aveți cuptor care încălzește atât de sus cât și de jos, nu va fi nevoie.Pregătiți sosul de capere cu unt și lămâie:
Puneți untul într-o cratiță, adăugați făina în ploaie și sotați-o puțin, fără să o rumeniți. Stingeți cu supa de legume și fierbeți la foc mic 15-20 minute. Adăugați caperele sotate separat în unt și stropite cu puțin vin alb, o lingură de zeamă de lămâie, sare și piper.

Serviți peștele fierbinte, alături de legume și sos.Poftă mare!

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

2 comentarii la „File de șalău cu sos de capere și legume”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *